Mirat dhe qelizat e rreshtave njerëzorë duket se rivendosin moshën e tyre biologjike

Qelizat

Një grup shkencëtarësh në Spitalin e Brigamit dhe Grave dhe Shkollën Mjekësore të Harvardit kanë gjetur vërtetimin e qelizave të miut dhe të rreshtave njerëzorë që rivendosin moshën e tyre biologjike në letrën e tyre të lëshuar në revistë Përparimet Shkenca, ekipi shpjegon hulumtimin e tyre mbi procedurën e plakjes në qelizat e linjës germinale dhe çfarë gjetën ata duke bërë kështu.

Ndërsa kafshët shtëpiake plaken, të gjitha qelizat në trupin e tyre riprodhohen në mënyrë të përsëritur. Ndërsa procedura vazhdon, gabimet në kopjimin dhe elementë të ndryshëm të tjerë të jashtëm (të tilla si ekspozimi i drejtpërdrejtë në toksina) çojnë në degjenerim të qëndrueshëm në cilësi të lartë të qelizave, e cila është e gjitha përbërëse e procedurës së plakjes krejt natyrale. Në këtë nismë krejt të re, shkencëtarët në të vërtetë kanë gjetur prova që zbulojnë se qelizat e linjës germinale kanë një pajisje për rivendosjen e kësaj procedure, duke lejuar pjelljen për të rivendosur orët e tyre të plakjes.

Qelizat e rreshtave dorëzojnë produktin e trashëguar nga nënat dhe babai për të pjellë gjatë gjithë procedurës riprodhuese. Për vite me radhë, studiuesit në fakt kanë pyetur pse këto qeliza nuk fitojnë moshën e nënave dhe baballarëve të tyre. Dhe për vite me rradhë, ata supozuan se qelizat ishin të përjetshme, megjithatë puna aktuale ka zbuluar në fakt se ato bëjnë, në fakt, moshën. Kështu që u rrit shqetësimi se si pjelljet janë në gjendje të fillojnë copat e tyre me qeliza të freskëta.

Për të mësuar, shkencëtarët përdorën orë molekulare për të ndjekur procedurën e plakjes së embrioneve të miut. Këto orë janë krijuar në të vërtetë për të proceduar epigjenetikën e incizimeve. Shkencëtarët i shfrytëzuan ato për të krahasuar vazhdimisht epokën biologjike të embrioneve (sa e vjetër duket se bazohen në përgjigjet ndaj rregullimeve epigjenetike) me vazhdimin e tyre. Ata vendosën që mosha e embrioneve të miut vazhdoi të ishte në përputhje me ndarjen paraprake qelizore pasi një vezë të ushqehej. Por pas kësaj, rreth një javë më vonë, pasi embrioni ishte lidhur në të vërtetë me mitrën, mosha biologjike e embrioneve u ul. Ky kërkim rekomandoi që disa pajisje të kishin rivendosur moshën biologjike të embrionit në nr.

Grupi pas kësaj transformoi interesin e tyre për embrionet njerëzore. Ata nuk ishin në gjendje të gjurmonin plakjen në rregullimet e embrioneve të rivendosura për shkak të parimeve (*) që kufizuan një studim të tillë kërkimor, megjithatë ata zbuluan prova që rekomandonin orët e embrioneve (*). (*) Strategjia (*) vazhdoni të kërkoni pajisjen prapa procedurës (*).