Dieta me shumë yndyrë të nënave ndikon në reagimin e mpiksjes tek djemtë, zbulon studimi i minjve

miu

Nënat që i përmbahen një diete të pasur me yndyrë mund të ndikojnë në shëndetin kardio të djemve të tyre, sipas një studimi të ri në minj

Në një letër të lëshuar në Raportet shkencore, një grup studiuesish zbuluan se fëmijët meshkuj të nënave të minjve që ishin pre e një diete me yndyrë të lartë ndërsa ishin shtatzënë kishin trombocite të padëshirueshme, të cilat janë përgjegjëse për mpiksjen, kur preheshin në një dietë me shumë yndyrë.

Megjithëse si burrat ashtu edhe gratë fëmijët e nënave që predikonin në një dietë të pasur me yndyrë zbuluan një përzgjedhje kërcënimesh të lidhura me sëmundjen e zemrës, ishin vetëm trombocitet e minjve burra që u morën në konsideratë hiper. Këto trombocite ishin më të mëdha, jashtëzakonisht të paparashikueshme, si dhe treguan indikacione të tensionit në kontrast me fëmijët që ushqeheshin me një dietë të rregullt.

Dr Dyan Sellayah, folës në lëvizje, si dhe shkalla metabolike organizëm në Universitetin e Reading deklaroi:

“Sëmundja e zemrës është një nga vrasësit më të mëdhenj të Mbretërisë së Bashkuar dhe provat në rritje sugjerojnë se rreziku i zhvillimit të saj mund të rritet gjatë zhvillimit të hershëm, veçanërisht gjatë periudhës së shtatzënisë, ku nënat kanë një dietë me shumë yndyrë / janë mbipeshe. Mekanizmat themelorë me të cilët një dietë jo e shëndetshme e nënave mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjes së zemrës mbetet kryesisht i panjohur.

“Ky studim përdor një model kompjuterik të miut me peshë të tepërt të nënës për të kuptuar saktësisht se si mund të vendosen qelizat e specializuara të gjakut të referuara si trombocitet gjatë shtatzënisë. Trombocitet janë thelbësore për mpiksjen e gjakut, por gjithashtu janë shkaku kryesor i sëmundjes kardiovaskulare, si dhe goditjet në tru nëse ato shkaktohen në kohën e gabuar, si dhe në vendin e tyre. ”

Fëmijët e nënave të ushqyer me një dietë të pasur me yndyrë të cilët ndoqën një dietë kontrolli megjithatë nuk treguan të njëjtën gjë në lidhje me rreziqet e sëmundjeve të zemrës.

Pasardhësit nga grupi i dhënë një dietë kontrolli kishin nivele shumë të ngjashme të masës dhjamore, kolesterolit dhe tregjeve të tjera të shëndetit kardiovaskular, pasi fëmijët e nënave ushqeheshin me një dietë standarde.

Për më tepër, ku nënat ishin ushqyer me një dietë standarde dhe pasardhësit e tyre ushqeheshin me një dietë të pasur me shumë yndyrë, ata fëmijë kishin nivele më të larta të masës dhjamore dhe shënjuesve të tjerë kardiovaskularë, por trombocitet e tyre ishin statistikisht të ngjashëm me grupet e tjera, përveç nga mamaja dhe fëmija. ushqeheshin me dietë të pasur me yndyrë.

Dr. Craig Hughes, pedagog në biologjinë kardiovaskulare në Universitetin e Reading tha:

“Ky studim zbuloi se pesha e tepërt e nënës ndërsa ishte shtatzënë u krijon fëmijëve trombocite që të përfundojnë duke qenë hiper në përgjigje të një diete me shumë yndyrë në vitet e rritura. Këto rezultate rrisin mundësinë që kërcënimi i mpiksjes së padëshirueshme të gjakut (i njohur gjithashtu si apopleksi) në vitet e rritura mund të modifikohet gjatë shtatëzënisë nga dieta e nënës.

"Mekanizmat specifikë pse dietat me yndyrë të lartë ndikojnë në pasardhësit meshkuj janë ende duke u hetuar, por ne mund të shohim se ka të ngjarë të ketë një goditje të dyfishtë ku të dy nënat dhe djemtë dieta së bashku duhej të shihnin këto trombocite më të mëdha, më hiperaktive."