Më shumë se një e treta e njerëzve me COVID-19 mund të përjetojnë shenja të gjata të COVID

Gruaja e zezë e veshur me maskë mbrojtëse

 • Individët me COVID të gjatë shfaqin shenja të mbetura, të tilla si lodhja dhe mjegullimi i mendjes, që zgjasin mbi kohëzgjatjen e rregullt të rimëkëmbjes prej 3-4 javësh pas fillimit të shenjave dhe simptomave.
 • Një hulumtim aktual shqyrtoi shfaqjen e shenjave të gjata të COVID duke përdorur informacionin e nxjerrë nga dokumentet dixhitale të mirë-identifikuara të mirëqenies.
 • Hulumtimi zbuloi se më shumë se një në 3 persona përjetuan shenja të gjata të COVID 3-6 muaj pas marrjes së një diagnoze mjekësore COVID-19.
 • Hulumtimi gjithashtu raporton se zonjat, të rriturit më të vjetër, dhe gjithashtu njerëzit me probleme serioze shëndetësore gjatë gjithë fazës paraprake të një infeksioni SARS-CoV-2 kishin në fakt një probabilitet të shtuar për të përjetuar shenja të gjata të COVID.

Një pjesë e madhe e njerëzve shërohen nga një infeksion SARS-CoV-2 brenda disa javësh pas fillimit të shenjave. Sidoqoftë, një larmi e konsiderueshme njerëzish mbeten të përjetojnë shenja të COVID-19 më shumë se 3-4 javë pas marrjes së infeksionit.

Specialistët e shëndetit i përshkruajnë shenjat që qëndrojnë ende në fazën intensive të një infeksioni SARS-CoV-2 si COVID të gjatë.

Qëndroni të arsimuar me azhurnimet në kohë reale mbi episodin ekzistues të COVID-19 dhe gjithashtu shihni qendrën tonë të koronavirusit për edhe më shumë sugjerime mbi shmangien dhe gjithashtu terapinë.

Studime të shumta kërkimore në të vërtetë kanë ekzaminuar çmimin e shfaqjes së COVID të gjatë dhe gjithashtu shenjat e tij. Sidoqoftë, këto studime kërkimore kanë disavantazhe të veçanta.

Për rrethanat, disa nga studimet kërkimore kanë përdorur në të vërtetë informacionin e vetë-raportuar të grumbulluar duke përdorur studime telefonike ose aplikacione. Përveç predispozitave të mundshme që vijnë me vetë-raportime, informacioni i grumbulluar si përbërës i këtyre studimeve kërkimore ishte i kufizuar tek njerëzit që pranuan të merrnin pjesë në studimin kërkimor.

Studime të tjera kërkimore në të vërtetë kanë përdorur informacionin pasues të grumbulluar nga njerëzit e shtruar në spital me COVID-19 gjatë gjithë fazës intensive, duke kufizuar përgjithësueshmërinë e kërkimeve. Për më tepër, shumica e këtyre studimeve kërkimore në fakt nuk kanë pasur një ekip kontrolli.

Për të adresuar këto të meta, një hulumtim aktual i udhëhequr nga një grup shkencëtarësh në Universitetin e Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar ka përdorur dokumente klinike të paidentifikuara të 273,618 të mbijetuarve të COVID-19 për të analizuar rrezikun e shfaqjes së shenjave të gjata të COVID në 6 muajt pas mjekimit paraprak. diagnoza.

Ekzistenca e shenjave të pamëshirshme që përputhen me një infeksion të rëndë, të referuar si çrregullimi post-viral, është një funksion i zakonshëm i infeksioneve të ndryshme të tjera virale. Për të vlerësuar veçantinë e shenjave të gjata të COVID, shkencëtarët e kundërshtuan çmimin e shfaqjes së shenjave të gjata të COVID pas COVID-19 me ato të vëzhguara pas gripit.

Hulumtimi, i cili shfaqet në revistë PLoS Medicine, e vendosur se më shumë se një e treta e njerëzve me COVID-19 kishin shenja të gjata COVID 3-6 muaj pas një infeksioni SARS-CoV-2. Për më tepër, shenjat e gjata të COVID ishin shumë më tipike për zonjat, të rriturit e moshuar, dhe gjithashtu njerëzit me shenja serioze gjatë gjithë fazës intensive.

Hulumtimi gjithashtu zbuloi se shenjat e gjata të COVID ishin shumë më të rregullta tek individët me COVID-19 sesa tek ata me grip.

"Ky është një studim shumë i rëndësishëm përsëri që tregon se COVID e gjatë është e zakonshme tek njerëzit që kishin COVID-19. Ata gjithashtu bënë një analizë krahasuese dhe treguan se rreziku i komplikimeve post-akute është shumë më i lartë me COVID-19 sesa [me] gripin sezonal, "pohoi Dr. Ziyad Al-Aly

“COVID e gjatë prek shumë njerëz. Unë shqetësohem se ka shumë njerëz atje që nuk po ndihmohen dhe nuk diagnostikohen dhe nuk po marrin kujdesin që u nevojitet. Veryshtë shumë e rëndësishme që ne të fillojmë ta marrim këtë më seriozisht, ”përfshiu Dr Al-Aly.

Dr Al-Aly është drejtori i Kërkimit dhe Shërbimit të Edukimit në Sistemin e Kujdesit Shëndetësor të Punëve të Veteranëve në St Louis në Shën Louis, MO, dhe gjithashtu nuk ishte i lidhur me hulumtimin.

Incidenca e shenjave të gjata të COVID

Aktualisht ekziston një mungesë marrëveshjeje brenda zonës klinike në lidhje me interpretimin e COVID të gjatë dhe gjithashtu momentin e fillimit të shenjave të gjata të COVID. Prandaj, shkencëtarët përdorën studimet e mëparshme kërkimore për të përcaktuar 9 shenjat më tipike dhe gjithashtu diagnozat mjekësore të lidhura me COVID të gjatë.

Këto shenja janë:

 • siklet në gji
 • problem me frymëmarrjen
 • siklet në masën e muskujve
 • stresi dhe ankthi apo ankthi
 • rraskapitje
 • shqetësime të ndryshme të tjera
 • shenjat e stomakut
 • zhgënjim
 • shenja njohëse

Shkencëtarët ekzaminuan shfaqjen e këtyre shenjave gjatë 6 muajve paraprakë pas fillimit të shenjave dhe simptomave. Ata gjithashtu vlerësuan ngjarjen e këtyre shenjave gjatë "fazës së gjatë" të COVID-19, e cila u përcaktua si kohëzgjatje midis 90 dhe 180 ditëve pas diagnozës mjekësore.

Shkrimtarët e hulumtimit zbuluan se pothuajse 37% e njerëzve pretenduan të paktën një shenjë dhe simptomë të COVID të gjatë 3-6 muaj pas infeksionit SARS-CoV-2.

Nga njerëzit që përjetuan shenja të gjata COVID gjatë gjithë fazës së gjatë, rreth 60% gjithashtu treguan disa nga këto shenja gjatë 90 ditëve paraprake.

Me fjalë të tjera, 40% e këtij ekipi njerëzish që përjetuan shenja të pamëshirshme të COVID-19 në një fazë të gjatë nuk përjetuan asnjë nga këto shenja gjatë 3 muajve të parë.

Shkencëtarët zbuluan se shenja të veçanta, të tilla si problemi i frymëmarrjes, ishin shumë më tipike gjatë 3 muajve paraprakë. Nga ana tjetër, shenja të tilla si stresi dhe ankthi dhe ankthi ishin edhe më tipike gjatë gjithë fazës së gjatë.

Ngjashëm me regjistrimet e mëparshme, njerëzit që përjetuan probleme serioze shëndetësore gjatë fazës intensive të infeksionit kishin një rrezik më të madh për të përjetuar COVID të gjatë.

Variablat demografike

Shkencëtarët gjithashtu ekzaminuan shfaqjen e shenjave të gjata të COVID sipas gjinisë, moshës dhe gjithashtu racës.

Shenjat e gjata të COVID ishin shumë më tipike tek zonjat dhe gjithashtu të rriturit. Kishte gjithashtu një dallim në shfaqjen e shenjave të gjata të COVID midis nëngrupeve të ndryshme të klientëve.

Gratë dhe gjithashtu më shumë të rinj kanë më shumë gjasa të përjetojnë frustrime, stres dhe ankth ose ankth, dhe gjithashtu shenja të stomakut sesa djemtë dhe gjithashtu të rriturit më të vjetër, veçanërisht.

Në krahasim, shenjat njohëse dhe problemet me frymëmarrjen ishin shumë më të rregullta tek të rriturit më të vjetër dhe djemtë. Të rriturit e moshuar kishin më shumë gjasa të përjetonin lodhje dhe siklet sesa njerëzit më të rinj.

Veçanërisht, mbi 46% e njerëzve të moshës 10-21 vjeç pretenduan të paktën një shenjë dhe simptomë të gjatë të COVID gjatë gjithë kohëzgjatjes 6-mujore pas infeksionit SARS-CoV-2. Në mënyrë të ngjashme, më shumë se gjysma e njerëzve të pa spitalizuar përjetuan gjithashtu disa shenja të gjata të COVID.

Shkencëtarët nuk vëzhguan asnjë lloj dallimi thelbësor në rast të shenjave të gjata të COVID midis njerëzve të bardhë dhe gjithashtu jo të bardhë. Shkrimtari fillestar i hulumtimit, Dr Maxime Taquet, Anëtar Klinik Akademik i NIHR në Universitetin e Oksfordit, pohoi:

"Rezultatet konfirmojnë se një pjesë e konsiderueshme e njerëzve të të gjitha moshave mund të preken nga një sërë simptomash dhe vështirësish në 6 muajt pas infektimit me COVID-19. Këto të dhëna plotësojnë gjetjet nga sondazhet e vetë-raportimit dhe tregojnë se mjekët po diagnostikojnë pacientët me këto simptoma. Ne kemi nevojë për shërbime të konfiguruara në mënyrë të përshtatshme për t'u marrë me nevojat klinike aktuale dhe të ardhshme. "

Krahasimi me gripin

Simptoma të tilla si lodhja dhe mjegulla e mendjes e vërejtur në COVID -in e gjatë ndodhin gjithashtu pas fazës intensive të infeksioneve të ndryshme virale të tjera, të përbëra nga gripi. Për të shqyrtuar veçantinë e këtyre shenjave në COVID-19, shkencëtarët e kundërshtuan shfaqjen e 9 shenjave të gjata të COVID në COVID-19 me gripin.

Rreziku i shfaqjes së ndonjë prej 9 shenjave të gjata të COVID gjatë gjithë fazës së gjatë dhe gjithashtu gjithë kohëzgjatja 6-mujore pas fillimit të shenjave dhe simptomave ishte më i madh për COVID-19 sesa për gripin.

Për më tepër, shumica e shenjave të gjata të COVID kishin më shumë gjasa të ndodhnin me njëri-tjetrin pas COVID-19 sesa pas gripit.

Kjo tregon se çmimi i shfaqjes dhe gjithashtu modeli i shfaqjes së shenjave të gjata të COVID pas COVID-19 mund të dallohen nga ato që ekzistojnë pas gripit.

Pikat e forta dhe gjithashtu kufizimet

Një nga vështirësitë e hulumtimit është përdorimi i dokumenteve dixhitale të mirëqenies mbi studimet telefonike, duke siguruar kështu qasjen në një grup të dhënash më të madh. Për më tepër, dokumentet dixhitale të mirëqenies mund të ndihmojnë në vlerësimin e efektit real të COVID të gjatë në sistemin e kujdesit shëndetësor.

Sidoqoftë, shkrimtarët pranojnë se kërkimi kishte disa kufizime. Një nga aspektet negative të përdorimit të dokumenteve dixhitale të mirëqenies është nënvlerësimi i mundshëm i situatave të gjata të COVID. Kjo pasi disa njerëz me shenja të lehta të COVID të gjatë mund të mos kenë shkuar në të vërtetë tek një ekspert i kujdesit shëndetësor, duke çuar në mungesën e dokumenteve klinike.

Për më tepër, dokumentet dixhitale të mirëqenies të dhëna kryesisht janë të kufizuara në rastet e shenjave të gjata të COVID. Kështu, hulumtimi ekzistues nuk ishte në gjendje të ofronte kuptime në lidhje me seriozitetin dhe gjithashtu periudhën e këtyre shenjave.

Shkrimtarët gjithashtu mbajnë në mend se vlerësimi i tyre ishte i kufizuar në një nga shenjat më të shpeshta të përcaktuara të COVID dhe gjithashtu nuk ishte i gjerë.

Dr Al-Aly mbajti në mendje: “Studimi është bërë mirë. Një kufizim kryesor është se ata u përqëndruan vetëm në nëntë veçori të COVID-19. Ne e dimë që COVID e gjatë është një gjendje shumë më e gjerë dhe mund të përfshijë shumë më tepër veçori sesa ajo që u ekzaminua në këtë studim. Për shembull, ata nuk shikuan diabetin, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e veshkave - të gjitha këto dihet se janë çështjet kryesore në COVID -in e gjatë. "

Për përditësime të drejtpërdrejta mbi avancimet më të fundit që kanë të bëjnë me koronavirusin unik dhe gjithashtu COVID-19, klikoni të drejtë këtu