Sipas OBSH-së, lija e majmunëve nuk është një emergjencë e shëndetit publik

105b9719cd50fd74c0e3657bd7bce5bf - February 2, 2023Shkruar nga Andrea Rice më 27 qershor 2022- Faktet e kontrolluara nga Jennifer ChesakNjë imazh sipër i një turme që ecën në një rrugë

  • Pas një konference të Komitetit të Emergjencës për Rregulloret Ndërkombëtare të Shëndetit (KE), Organizata Botërore e Shëndetësisë zbuloi më 25 qershor se episodi i lisë së majmunëve në shumë vende nuk është një emergjencë e shëndetit publik për çështje globale.
  • Zgjedhja e OBSH-së për të vlerësuar intensitetin e episodit tërhoqi kundërshtimin e studiuesve afrikanë, të cilët kanë deklaruar se infeksioni kishte qenë në të vërtetë një rrezik për shumë vite.
  • Lija e majmunëve, e cila transmetohet kryesisht nga djemtë që bëjnë dashuri me djemtë, në fakt ka shkaktuar më shumë se 3,500 infeksione për shkak të majit, megjithatë vetëm 1 fatalitet përtej Afrikës është raportuar në të vërtetë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vendosi se lija e majmunëve nuk është një emergjencë ndërkombëtare shëndetësore më 25 qershor.

Komiteti i Urgjencës së Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit (KE) fillimisht për linë e majmunëve u përmbush në zyrën qendrore të OBSH-së në Gjenevë më 23 qershor për të vlerësuar intensitetin e episodit. KE i sugjeroi Drejtorit të Përgjithshëm të OBSH-së Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus se, aktualisht, episodi i lisë së majmunëve nuk është një emergjencë e shëndetit publik për çështje globale.

Megjithatë, OBSH thotë se konferenca e KE-së qëndron për "një thirrje për veprime të intensifikuara të shëndetit publik" në reagime ndaj episodit të shumë vendeve.

"Ne kemi nevojë që të gjitha vendet të qëndrojnë vigjilente dhe të forcojnë kapacitetet e tyre për të parandaluar transmetimin e mëtejshëm të lisë së majmunëve," tha Dr Tedros në komentet e tij hapëse në konferencën e KE.

"Ka të ngjarë që shumë vende do të kenë humbur mundësitë për të identifikuar rastet, duke përfshirë rastet në komunitet pa ndonjë udhëtim të fundit."

Situatat e lisë së majmunëve janë në rritje

Infeksioni i lisë së majmunit kishte qenë në fakt një rrezik në Afrikë për vite me rradhë.

Sipas Reuters, studiuesit afrikanë kritikuan OBSH-në ndërsa bordi i saj vlerësoi nëse do ta shpallte zoonozën virale një emergjencë të shëndetit publik.

Që nga 1 qershori, më shumë se 1,400 situata të lisë së majmunëve u raportuan nga OBSH vetëm në Afrikë, ku një minimum prej 72 individësh kanë ndërruar jetë.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se situatat e lisë së majmunëve po ndodhin përtej Afrikës në vendet që zakonisht nuk kanë lisë së majmunëve, që përbëhen nga Shtetet e Bashkuara, por shumica e situatave ndodhin mes djemve që bëjnë dashuri me djemtë.

Situatat e lisë së majmunëve që ndodhin përtej Afrikës në vendet ku infeksioni zakonisht nuk ekziston, u raportuan fillimisht në maj.

Informacioni shëndetësor global tregon se lija e majmunëve në fakt ka infektuar më shumë se 3,500 njerëz në 59 vende ku lija e majmunëve zakonisht nuk është e zakonshme. Aq shumë, OBSH raporton se vetëm një privat përtej Afrikës (duke lënë jashtë Nigerisë) ka ndërruar jetë në të vërtetë nga sëmundja.

Dr Monica Gandhi, MPH, një eksperte e sëmundjeve ngjitëse me Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, informoi "Detonic.shop" se pavarësisht nga konferenca e bordit të urgjencës të OBSH-së mbi rritjen e situatave të lisë së majmunëve, publiku bazë nuk duhet të shqetësohet.

"Megjithëse ky shpërthim është shqetësues dhe komunitetet përkatëse duhet të ndërgjegjësohen dhe mbrohen, lija e majmunëve ka të ngjarë të mos përhapet me shumë efikasitet duke pasur parasysh shkallën e aktivitetit seksual në mbarë botën dhe numrin relativisht të ulët të rasteve të raportuara në krahasim," tha Dr Gandhi.

Megjithëse lija e majmunëve nuk u ngrit në gjendje emergjente shëndetësore ndërkombëtare, Dr Gandhi tha se konferenca e KE-së e OBSH-së rrit të kuptuarit e lisë së majmunëve – si në episodin jo-endemik, ashtu edhe në zonat vendase në ishull (Afrika Perëndimore dhe gjithashtu Qendrore) – për të mbrojtur lagje të përshtatshme.

Si transferohet lija e majmunit?

Sëmundjet zoonotike transferohen nga kafshët shtëpiake te qeniet njerëzore, megjithatë transmetimi nga individi në individ i lisë së majmunit ka çuar në fakt në një rritje të situatave.

Dr Gandhi përshkroi se lija e majmunëve rrjedh te kafshët shtëpiake në vendet në Afrikën Perëndimore dhe gjithashtu Qendrore dhe gjithashtu mund të shkaktojë shpërthime në ato zona zakonisht.

Edhe pse lija e majmunëve transmetohet kryesisht nga djem që bëjnë dashuri me djem të tjerë të ndryshëm, ajo mund të transferohet gjithashtu në metoda të tjera të ndryshme, të tilla si duke prekur një sipërfaqe ose send që është prekur nga një person i kontaminuar, sipas CDC.

"Transmetimi nga personi në person është në vazhdim dhe ka të ngjarë të nënvlerësohet," përfshiu Dr Tedros komentet e tij hapëse. "Në Nigeri, përqindja e grave të prekura është shumë më e lartë se gjetkë dhe është kritike për të kuptuar më mirë se si po përhapet sëmundja atje."

A është lija e majmunëve e trajtueshme?

Lija e majmunit është e krahasueshme me linë, duke krijuar temperaturë të lartë, dhimbje të indeve muskulare, si dhe rraskapitje dhe gjithashtu çon në shpërthim ose plagë në lëkurë.

Trajtimet e lisë së majmunit që përbëhen nga injeksione ofrohen për lagjet me rrezikshmëri të lartë.

Një terapi e tillë është vaksinimi i besueshëm Jynneos, i cili përdoret për të shpërblyer linë. Më 1 qershor, CDC përmirësoi sugjerimet e saj për të treguar se Jynneos është trajtimi i pëlqyer pas ekspozimit për kontakte të ngushta me situatat e lisë së majmunëve.

Më 23 qershor, Departamenti i Shëndetit i Qytetit të Nju Jorkut filloi t'u këshillonte ekipeve me rrezik të lartë vaksinimin me dy doza të Jynneos për të ndihmuar në ngadalësimin e përhapjes së infeksionit, i cili në fakt kishte prekur 28 njujorkezë për shkak të majit.

Vetëm 2 ditë më parë, Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar filloi t'u këshillonte burrave me rrezikshmëri të lartë për vaksinimin e lisë, Imvanex, për të ndihmuar në kontrollin e episodit.

A mund të përfundojë lija e majmunëve si një pandemi?

OBSH në fakt nuk ka shpallur as një pandemi ndërkombëtare dhe as një emergjencë të shëndetit publik.

Por konferenca e bordit të urgjencës së OBSH-së për linë e majmunëve sigurisht që do të lëvizë saktësisht se si autoritetet e shëndetit publik kanë trajtuar në të vërtetë reagimet e tyre për episodin e lisë së majmunëve deri më tani.

Vazhdon të shihet nëse lija e majmunëve është ngritur në gjendje emergjente të shëndetit publik. Sot, OBSH ka shpallur në fakt 6 situata emergjente të shëndetit publik, të përbërë nga COVID-19.

Ndërsa lija e majmunëve nuk përhapet aq lehtë sa COVID-19, rreziku i ngritur e ngre problemin ndërsa infeksioni vazhdon të përhapet përtej Afrikës Në varësi të vendit ku jetoni, mund të dëshironi të merrni masa parandaluese për t'u mbrojtur vetë, megjithëse rreziku vazhdon të jetë reduktuar.

"Meqenëse lija e majmunëve u injorua në vendet afrikane për disa kohë, është koha për të rritur ndërgjegjësimin për këtë infeksion dhe për ta marrë atë seriozisht, por publiku i gjerë nuk duhet të alarmohet," tha Dr Gandhi. "Ne duhet të jemi të vetëdijshëm dhe të mbrojmë komunitetet me vaksinat përkatëse, [por] është ende e vështirë të infektosh linë e majmunit."

Për të mësuar më shumë në lidhje me saktësisht se si përhapet lija e majmunëve, shikoni faqen informative të OBSH-së.

Ne dëshirojmë t'ju informojmë për një tjetër projekt shumë interesant që ndihmon për të fituar para në botën moderne: sinjalet tregtare për pompa e ardhshme e kriptomonedhës në Binance shkëmbim nga kanali i fshehtë Telegram i investitorëve.Shikoni në YouTube rreth sinjalet e kriptopompës dhe tregtarët VIP club.