Monitorimi rezulton më mirë sesa trajtimi aktiv për kancerin e prostatës me rrezik të ulët

kanceri i prostatës

Burrat mbi 60 vjeç me kancer të prostatës me rrezik të ulët mund të kalojnë dhjetë vjet pa trajtim aktiv, të kenë një jetë seksuale më të mirë si rezultat, megjithatë ende nuk ka shumë të ngjarë të vdesin nga sëmundja, ka zbuluar një studim i ri.

Gjetjet vijnë nga dy studime të reja që shikojnë në 'mbikëqyrjen aktive' të kancerit të prostatës - kur sëmundja monitorohet nga afër, por nuk trajtohet - paraqitur në kongresin e Shoqatës Evropiane të Urologjisë, EAU21, sot.

E para përdor të dhëna nga Regjistri Kombëtar i Kancerit të Prostatës në Suedi, i cili ka informacion mbi pothuajse çdo njeri të diagnostikuar me sëmundje në atë vend që nga viti 1998 - 23,649 prej të cilëve vazhduan mbikëqyrje aktive.

Mbikëqyrja aktive u prezantua midis 15 dhe 20 vjet më parë për burrat me kancer të prostatës me rrezik të ulët, kështu që ende nuk ka të dhëna për rreziqet dhe përfitimet për një periudhë më të gjatë kohore. Studiuesit, nga Universiteti i Uppsala-s dhe Universiteti i Gothenburgut, krijuan një teknikë të re statistikore për të mbushur këtë boshllëk.

Në vend që të shikonin thjesht numrin e pacientëve në mbikëqyrje aktive që vdiqën nga kanceri i prostatës, ata identifikuan se sa kaluan nga mbikëqyrja aktive në trajtime të tjera, të tilla si radioterapia ose kirurgjia. Meqenëse këto trajtime janë siguruar për shumë vite, të dhënat përcjellëse afatgjata mbi to tashmë ekzistojnë.

Kjo i lejoi studiuesit të modelojnë rezultatet e mundshme për burrat në mbikëqyrje aktive deri në 30 vjet nga diagnoza, bazuar në numrat që lëvizin në trajtime të ndryshme. Ata ishin në gjendje të tregonin jo vetëm përqindjen e burrave që do të vdisnin nga sëmundja gjatë asaj periudhe, por edhe numrin e viteve që do të kalonin pa trajtim, pas diagnozës.

Eugenio Ventimiglia, një urolog në San Raffaele Hospital në Milano (Itali) dhe një Ph.D. student në Departamentin e Shkencave Kirurgjikale, Universiteti i Uppsala (Suedi) shpjegoi: “Ne donim të identifikonim fituesit e vërtetë nga mbikëqyrja aktive, burrat që nuk ka gjasa të vdesin nga kanceri i prostatës, por që gjithashtu do të kalojnë shumicën e viteve të tyre të mbetura pa trajtim nëse sëmundja monitorohet me kujdes.

“Padyshim që, sa më i vjetër të jesh dhe sa më i ulët të jetë rreziku i kancerit, aq më i madh është përfitimi. Por ne pamë një ndarje të vërtetë në moshën 60 vjeç. Burrat e diagnostikuar nën 60 vjeç nën mbikëqyrje aktive kanë më shumë gjasa të vdesin nga kanceri i prostatës me shumë pak përfitim të shtuar, për sa i përket viteve shtesë pa asnjë trajtim tjetër. Pas gjashtëdhjetë, nëse kanceri juaj është me rrezik të ulët, atëherë mbikëqyrja aktive është me të vërtetë një fitore: modeli tregoi se burrat kishin dhjetë vjet ose më shumë pa trajtim tjetër me vetëm një përqindje të ulët që mund të vdisnin nga sëmundja. "

Ndikim i ulët në funksionin seksual

Trajtime të tjera për kancerin e prostatës - të tilla si radioterapia ose operacioni - mund të rezultojnë në mosmbajtjeje dhe mosfunksionim erektil, ndërsa efektet anësore fizike të mbikëqyrjes aktive janë minimale. Kërkime të tjera që u prezantuan në EAU21 sot zbuluan se burrat në mbikëqyrje aktive raportojnë më pak probleme me funksionin seksual sesa ata në trajtime të tjera.

Hulumtimi mbështetet në të dhënat nga studimi EUPROMS (Studimi i Rezultateve të Raportuara të Pacientit Europa Uomo), studimi i parë i cilësisë së jetës së kancerit të prostatës i kryer nga pacientët për pacientët. Pak më shumë se 3,000 burra nga 24 vende evropiane të diagnostikuar me kancer të prostatës kanë përfunduar sondazhin në shtëpi në kohën e tyre. Kjo u lejon atyre më shumë kohë të marrin në konsideratë përgjigjet e tyre dhe të raportojnë se si ndihen në të vërtetë, krahasuar me pyetësorët e realizuar në një mjedis klinik.

Sondazhi tregoi se nën 45 përqind e burrave në mbikëqyrje aktive raportuan probleme me ereksionin, krahasuar me midis 70 dhe 90 përqind të burrave në trajtime të tjera.

Lionne Venderbos, Studiues Postdoktoral në Erasmus MC, Rotterdam, i cili analizoi rezultatet e sondazhit tha: “Mungesa e funksionit seksual ndikon në cilësinë e jetës së pacientëve më shumë se çdo efekt tjetër anësor të raportuar. Sondazhi tregon se mbikëqyrja aktive ka ndikimin më të vogël në funksionin seksual nga të gjitha opsionet e mundshme të trajtimit.

“Kjo është e rëndësishme që burrat e diagnostikuar me kancer të prostatës të jenë të vetëdijshëm, para se të vendosin se cilin opsion trajtimi duhet të ndjekin. Burrat që zgjedhin mbikëqyrjen aktive si opsionin e tyre të preferuar kanë të njëjtat nivele mbijetese për pesë vjet si ata që zgjodhën operacionin ose rrezatimin, por gjithashtu mund të mbajnë funksionin seksual. ”

Hendrik Van Poppel, Profesor Emeritus i Urologjisë në Katholieke Universiteit Leuven, Belgjikë, dhe anëtar i Ekzekutivit të EAU, tha: “Kur burrat e diagnostikuar me kancer të prostatës vendosin opsionin e tyre të trajtimit, cilësia e jetës është shpesh faktori më i rëndësishëm. Siç tregojnë këto studime, mbikëqyrja aktive ka ndikimin më pak negativ, por ai opsion i trajtimit është i mundur vetëm kur sëmundja diagnostikohet në një fazë të hershme. Vitalshtë jetike të merret kjo sëmundje herët, dhe opsioni i mbikëqyrjes aktive duhet të inkurajojë burrat të kapërcejnë ngurrimin e tyre për t'u testuar për kancerin e prostatës. Kanceri i prostatës mund të jetë fatal, por edhe sa më vonë të bëhet diagnoza, aq më të rënda janë trajtimet dhe aq më i madh është ndikimi në cilësinë e jetës. ”