Rritja 'modeste' në normat e shtrimit në spital të sulmit në zemër pas viteve të rënies

krizë zemre

Shqetësimi për normat e pranimit të qendrës shëndetësore për shkak të goditjeve në zemër (sulme në zemër) në Angli u rrit në mes të 2012 dhe 2016, pavarësisht nga vitet e rënies së normave, rekomandon studimi i ri i hulumtimit i lëshuar në Gazeta e Epidemiologjisë dhe Shëndetit në Komunitet

Studiuesit gjithashtu gjetën që pas 2010-2011, nivelet e rritura në shumicën e moshave, si dhe vajzat e moshës 35 deri në 49 vjeç, si dhe gjithashtu meshkuj më të rinj të moshës 15 deri në 34 vjeç ishin ekipet që zbuluan rritjen më të mprehtë në normat e shtrimit në spital për goditjet e zemrës në vitet e fundit 5 vjet të hulumtimit.

Shkalla e vdekjeve nga sëmundjet koronare të zemrës, si dhe goditjet në zemër në të vërtetë janë ulur në Angli, si dhe kombe të ndryshme për shkak të viteve 1980. Pavarësisht kësaj, sëmundja koronare e zemrës është ende një arsye e madhe e sëmundjes, si dhe ju tërheq NHS në Angli më shumë se 950 milion ₤ në vit.

Në kombe të ndryshme, nivelet e pranimit të qendrës shëndetësore për goditje në zemër kanë rënë gjithashtu shtesë për shkak të viteve 1980, megjithatë pak kuptohet për këto norma të zgjatura të pranimit në Angli për sa i përket moshës dhe seksit të klientëve të përfshirë.

Prandaj një grup botëror i shkencëtarëve i udhëhequr nga Dr. Lucy Wright nga Departamenti i Shëndetit të Popullsisë në Universitetin e Oksfordit Nuffield si dhe Instituti i të Dhënave të Mëdha vendosën për të vlerësuar kohën, si dhe gamën e rregullimeve në normat e sulmit të zemrës në spital në Angli sipas moshës, si dhe seksi gjatë 5 viteve të mëparshme.

Ata bënë përdorimin e informacionit kryesor të qendrës shëndetësore dixhitale për të rriturit e moshës 15 deri 84 vjeç midis 1968 si dhe 2016 si dhe përbëhej nga 3.5 milion pranime të qendrave shëndetësore për goditje në zemër në vlerësimin e tyre.

Nga këto pranime, rreth 2/68 (48%) ishin meshkuj. Rreth pesëdhjetë përqind (71%) e pranimeve në meshkuj, si dhe 65% në femra ishin për individë të moshës XNUMX vjeç ose më të vjetër.

Normat e pranimeve në qendrat shëndetësore të rritura në vitet shumë të hershme të kërkimit si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat, arritën në krye në mesin e viteve 1980 (355 për 100,000 popullatë tek meshkujt, si dhe 127 në 100,000 në femra) si dhe u ulën me 38.8% te meshkujt si dhe 37.4% te femrat nga 1990 deri në 2011.

Sidoqoftë, nga viti 2012, kishte "rritje modeste" të pranimeve për të dy gjinitë.

Analiza zbuloi se modelet e qëndrueshme në normat mbi kohëzgjatjen e hulumtimit ndryshuan nga mosha, si dhe seksi, me ata të moshës 70 vjeç, si dhe më të vjetër kanë rritjen më të mirë, si dhe më të vazhdueshëm në vitet shumë të hershme (1968-1985).

Gjatë viteve pasuese, normat ranë në shumicën e moshave deri në 2010-2011. Përjashtimi ishte më shumë femra rinore (35-49 vjeç) si dhe meshkuj (15-34 vjeç) që përjetuan rritje të konsiderueshme nga mesi i viteve 1990 në 2007 (një larmi prej 2.1% rritje vjetore në 4.7% rritje vjetore).

Nga 2012 e tutje, nivelet u rritën në çdo skuadër moshe përveç asaj më të hershme, me një nga rritjet më domethënëse tek meshkujt e moshës 15-34 vjeç (7.2% në vit) si dhe femrat e moshës 40-49 (6.9% -7.3% në vit) .

Shkrimtarët deklaruan se një përshkrim i mundshëm për rritjen e pranimeve ishte se një ekzaminim ekstra delikat i analizave u paraqit në qendrat shëndetësore angleze rreth asaj kohe, i cili përcaktoi goditje zemre shumë më pak serioze.

Sidoqoftë, ky është një hulumtim empirik, dhe gjithashtu për shkak të kësaj, nuk mund të zhvillojë arsyen. Hulumtimi kishte disa kufizime, thanë shkrimtarët, të tilla si të mos kesh aftësinë për të përcaktuar rregullimet në normat e pranimit në qendrën shëndetësore që rezultuan nga rregullimet në veprimet e kërkimit të kujdesit shëndetësor të klientëve, si dhe metodat e referimit.

Sidoqoftë, hulumtimi përdori një set të të dhënave të mëdha, të cilat ata sugjeruan se lejonin vlerësimin e plotë të normave sipas seksit, si dhe moshës së klientëve të sulmit në zemër të shtruar në spital mbi 5 vjet.

Ata përfundojnë: “Pavarësisht nga rëniet e konsiderueshme në normat e pranimeve në spital për infarktin e miokardit në Angli që nga viti 1990, barra e pranimeve vjetore mbetet e lartë. Mbikëqyrja e vazhdueshme e trendeve dhe strategjitë parandaluese të sëmundjeve koronare janë të garantuara. ”

Shkrimtarët përfshinë: “Rritja e niveleve të shtrimit në spital të infarktit të miokardit tek gratë dhe burrat më të rinj është shqetësuese dhe ka pasoja për klinicistët dhe politikëbërësit. Udhëzimet parësore të parandalimit dhe fushatat e ndërgjegjësimit publik duhet të vazhdojnë të përfshijnë mesazhin se sëmundja koronare nuk është vetëm një sëmundje e burrave dhe të moshuarve. ”