Modelimi se si një pandemi na lodh

Corona na lodh

Shoqëritë veprojnë logjikisht dhe gjithashtu në uniformitet - megjithatë në mënyrë të konsiderueshme përjetojnë ndjeshëm rraskapitje, thotë një studim nga Helmholtz-Zentrum Hereon

Se si përparon një pandemi në një komb identifikohet kryesisht nga procedurat shoqërore, politike dhe gjithashtu emocionale. Parashikimi i këtyre socio-dinamikave duket rrallë i realizueshëm deri më sot; pra e bën të vështirë parashikimin e programit që merr pandemia. Kjo është ajo ku hyn në lojë një hulumtim i ri simulimi i ri i ekzekutuar nga Helmholtz-Zentrum Hereon, i cili aktualisht është botuar në revistëRaportet shkencore Çdo pandemi ndikon në jetë dhe gjithashtu aktivitetet e individëve, gjë që kontrollon programin e pandemisë

Derisa aktualisht, variablat që identifikojnë topin tonë shoqëror, politik dhe gjithashtu emocional mund të mos përcaktohen nga modelet matematikore, duke e bërë të vështirë përpjekjen për parashikime për pandeminë e Koronës. Studimi i ri do të nxisë skenarin. Hulumtuesi Prof Kai Wirtz i Institucionit Hereon për Sistemet Bregdetare - Analiza dhe gjithashtu Modelimi përcakton në mënyrë sasiore ndjesitë shoqërore të përmendura më sipër. “Si shkencëtar, modelimi shoqëror më ka shtyrë për një kohë. Ndërkohë ka arritur edhe kërkime bregdetare. Sfida më e madhe në këtë zhvillim ishte integrimi i agjensisë njerëzore në modelet konvencionale epidemiologjike ”, shprehet Wirtz.

Si i shndërron Corona individët

Për shkak të problemeve në parashikueshmërinë e karakteristikave shoqërore, Wirtz përdor origjinalitetin e pandemisë mbarëbotërore Corona për kërkimin e ri. Kjo ndodh me një orar informacioni të pashoq, siç thekson ai. Hulumtimi përdor një komponent të këtyre koleksioneve të informacionit - kryesisht të siguruar nga Apple, John Hopkins CSSE und YouGov - për të kontrolluar në mënyrë sasiore një dizajn unik në bazë të modeleve të ndryshme të programeve pandemike në 20 zona të ndikuara. Zonat përbëhen nga 11 kombe të BE-së si Gjermania, Italia dhe gjithashtu Suedia, Irani dhe gjithashtu 8 shtete në SH.B.A.

Shoqëritë që u ndikuan nga pandemia në fillim të vitit 2020, kryesisht kombet e industrializuara perëndimore, bënë mirë në uljen e çmimeve të infeksionit përmes hapave të tillë si distancimi social. Pasi kulturat filluan të rrisnin bllokimet e imponuara në maj të vitit 2020, disa prej tyre arritën një numër jashtëzakonisht të reduktuar të situatës, ndërsa të tjerët u ndikuan nga një çmim i lartë i vdekjes për një kohë të gjatë. Më vonë gjatë gjithë vjeshtës dhe gjithashtu dimrit të 2020/2021, të gjitha këto zona u goditën nga një valë e madhe e dytë dhe e tretë pavarësisht nga përvojat e tyre të bëra gjatë bllokimit fillestar.

Dizajni i hulumtimit përfshin formula tradicionale për shpërndarjen virale me politikat themelore për karakteristikat shoqërore: si bazë mendohet se kulturat veprojnë logjikisht për të ruajtur dëmet kolektive, që vijnë nga vdekja e shkaktuar nga COVID 19 dhe gjithashtu çmimi i drejtpërdrejtë socio-ekonomik i distancimi social, aq i zvogëluar sa është i mundshëm. "Sidoqoftë, rezultatet e simulimit tregojnë se një mekanizëm tjetër është thelbësor për të përshkruar dinamikën në 20 rajone: erozioni i të ashtuquajturit" komunikim shoqëror "me një gatishmëri të reduktuar për dhe efikasitetin e distancës shoqërore," thotë Wirtz.

Komunikimi i humbur

Justshtë thjesht simulimi i kësaj procedure shpërbërjeje që shkakton konturet e çmimeve lokale të vdekjes dhe gjithashtu karriget me rrota dhe modifikimet e sjelljes të cilat janë praktikisht saktësisht të ngjashme me informacionin empirik. Kështu, hulumtimi ofron modelin fillestar i cili ngre kohëzgjatjen e projektimit nga deri më tani dy javë përafërsisht një vit. Si përmirësim, modeli mund të shfrytëzohet për të shpjeguar ndikimin e mutantëve të rinj SARS-CoV-2.

Bazuar në këtë hulumtim, valët e 2-të dhe 3-të të rajonit të pandemisë mund të përshkruhen si pasojë e dallimeve në komunikimin shoqëror dhe gjithashtu të variablave klimatologjikë. Vlerësimet e modelit zbulojnë se në shumë kombe një strategji Zero COVID do të kishte qenë me siguri e mundshme në verën e vitit 2020. "Por vetëm nëse lodhja sociale do të ishte ndalur dhe do të zbatoheshin ndalime të rrepta të udhëtimit," thotë Wirtz Për shkak të njohjes efektive, modeli mund të ofrojë këshilla për një përgatitje taktike afatmesme, si një shembull, qarkullim shumë më i besueshëm i injeksionit. Tashmë në fillim të 2021 modeli i parashikuar për Gjermaninë që çdo ditë e shtyrë e inokulimit masiv krijon 178 fatalitete shtesë të Corona zakonisht. Me këtë artikull të studimit kërkimor, teknika njerëzore në kujdesin ndaj infeksionit ka përparuar në të vërtetë e parashikueshme.