Mosfunksionimi i mitokondrisë tregohet të jetë shkaku kryesor i Parkinsonit

Mosfunksionimi i mitokondrisë tregohet të jetë shkaku kryesor i Parkinsonit

12,000 individë në Danimarkë dhe gjithashtu 7 deri në 10 milion individë në të gjithë botën merren me Sëmundjen e Parkinsonit (PD). Conditionshtë gjendja e dytë më e zakonshme neurogjeneruese e plakjes dhe gjithashtu gjendja më e zakonshme e lëvizjes, megjithatë shkaku i sëmundjes është kryesisht i paidentifikuar.

Në një studim krejt të ri kërkimor, shkencëtarët nga Universiteti i Kopenhagës zbulojnë se lloji më i zakonshëm i sëmundjes, që përfshin 90 deri 95 përqind të të gjitha rasteve të Sëmundjes Parkinson të quajtur PD-të e rastit, shkaktohet nga një pengesë e një rruge që kontrollon aferentin gjigandi i neuronit, mitokondria.

“Ashtu si kur njerëzit hanë, qelizat marrin atë që u nevojitet dhe heqin qafe mbetjet e mbetjeve. Por nëse qelizat tona të trurit kanë këtë lloj specifik bllokimi sinjalizues, kjo do të thotë që termocentrali i qelizës - mitokondria - nuk mund të pastrohet pasi të dëmtohet, "diskuton shkrimtari që përputhet dhe gjithashtu udhëheqësi i ekipit Profesor Shohreh Issazadeh-Navikas në Biotech Research & Qendra e Inovacionit.

Pengesat çojnë në grumbullimin e sasive të larta të mitokondrive të dëmtuara, ndërsa nuk janë në gjendje të gjenerojnë energji të mjaftueshme për qelizat. Ajo shkakton qelizat nervore të kalojnë ngadalë, i cili është faktori për rritjen e shenjave të Sëmundjes Parkinson, dhe gjithashtu pse çon në përkeqësim mendor.

Pengesa shkaktohet nga një rregullim i gabuar i gjenetikës imune, madje edhe më shumë veçanërisht një rrugë e quajtur interferon i llojit 1, i cili në përgjithësi është thelbësor për betejën kundrejt infeksioneve, dhe tani zbulojmë se ajo është gjithashtu përgjegjëse për kontrollimin e furnizimit me energji të neuronit aferent .

“Çdo pjesë e trupit tonë duhet të rregullohet. Ne marrim një sinjal për të ndaluar së ngrëni, kur jemi të ngopur, dhe e njëjta gjë ndodh kudo tjetër në trupin tonë. Nëse kemi një infeksion, pjesët e trupit tonë duhet ta luftojnë atë dhe ta ndalojnë atë të replikohet. Por kur infeksioni pastrohet, sinjali duhet të qetësohet. Kjo është puna e një proteine ​​të quajtur PIAS2. Kjo shkakton bllokimin e rrugës interferon të tipit 1 dhe kur infeksioni ka mbaruar, bllokimi duhet të ndalet dhe të kthehet në normalitet. Por kjo nuk duket të jetë rasti në pacientët me Sëmundje Parkinson. Ne më tej demonstrojmë se kjo mosregullim çon në një defekt në furnizimin me energji mitokondriale, siç u përmend më parë, ”pretendon Issazadeh-Navikas.

Këto rrugë janë jashtëzakonisht thelbësore për tiparet e mendjes, megjithatë ato janë gjithashtu të lidhura me mikrobinë dhe gjithashtu njohjen e infeksionit. Për shembull, ato janë jashtëzakonisht thelbësore për trajtimin e COVID-19, dhe gjithashtu një anomali në gjenetikën përkatëse në të vërtetë është treguar e lidhur me një rezultat përfundimtar të dëmshëm pas marrjes së COVID-19.

Shkencëtarët integruan dhe vlerësuan gjithashtu 4 koleksione informacioni, të cilat hulumtuan qelizat nervore nga mendjet me Sëmundjen e Parkinsonit dhe gjithashtu kontrolluan se çfarë lloj gjenetikë ndajnë.

Ata pas kësaj kontrolluan se cilat modele gjenetike u ndërprenë tek individët me Sëmundjen e Parkinsonit dhe gjithashtu veçanërisht ata që kishin krijuar vërtet PD me përkeqësim mendor.

Për të ekzaminuar rezultatet, u bënë kërkime kryesore për informacionin e integruar në 3 versione të ndryshme të miut kompjuterik, duke përdorur një autoritet rregullator të pafavorshëm, të llojit të shtegut të interferonit I, PIAS2, i cili në fakt ishte përcaktuar nga studimi i hulumtimit i individëve si një nga proteinat kryesore të shëndetshme që lidhet me zhvillimin e Sëmundjes Parkinson dhe gjithashtu përkeqësimin mendor.

"Ne tregojmë se një akumulim i lartë i proteinave PIAS2 është ajo që po shkakton bllokimin në shteg, i cili duhet të ketë aktivizuar proceset përgjegjëse për heqjen e proteinave të dëmtuara dhe mbeturinave mitokondriale", pohon Issazadeh-Navikas.

“Akumulimi i masës së dëmtuar mitokondriale çon më tej në rritjen e proteinave të tjera toksike. Pra, kur krahasojmë pacientët me pacientë të shëndetshëm të së njëjtës moshë pa Sëmundjen e Parkinsonit, shohim se kjo proteinë PIAS2 shprehet shumë në neuronet, prandaj kjo rrugë duhet të vlerësohet për rolet e mundshme në format e tjera të Sëmundjes familjare të Parkinsonit që ne nuk kanë studiuar këtu. ”

Shkencëtarët shpresojnë vërtet që studimi kërkimor do të motivojë studimin kërkimor për të luftuar bllokimin e rrugës, i cili mund të ketë një efekt të dobishëm mbi sëmundjen dhe gjithashtu në drejtim të mbrojtjes nga përkeqësimi mendor.

Në fazat e mëposhtme, ekipi Issazadeh-Navikas sigurisht do të hulumtojë saktësisht se si rruga shton në homeostazën neuronale dhe gjithashtu mbijetesën, së bashku me saktësisht se si rregullimi i saj shkakton fatalitetin e qelizave neuronale.