Meksika hyn në valën e tretë të koronavirusit, infeksionet u rritën me 3%

Meksika hyn në valën e tretë të koronavirusit, infeksionet u rritën me 3%

Meksika po hyn në valën e tretë të pandemisë së koronavirusit, pasi infeksionet u rritën me 29% krahasuar me javën e kaluar.

Por departamenti i shëndetësisë i vendit tha të premten se rritja vjen kryesisht nga infeksionet midis njerëzve më të rinj, më pak të prekshëm. Numrat e rasteve tani janë aq të larta sa fillimi i valës së fundit në shtator; ajo valë arriti kulmin në janar dhe ra në mënyrë të qëndrueshme deri në qershor.

Por aktualisht vetëm rreth 22% e shtretërve spitalorë të vendit janë të zëna; shtretërit spitalorë në shumë pjesë të vendit në thelb ishin mbushur me kapacitet gjatë valës së fundit.

Autoritetet thanë se rënia relative e rasteve serioze midis njerëzve të moshuar është rezultat i fushatës së vaksinimit të vendit, e cila që nga e premtja i ka dhënë të paktën një dozë rreth 39% të të gjithë të rriturve.

Ndihmës Sekretari i Shëndetësisë Hugo López-Gatell tha se rritja e infeksioneve nuk është për shkak të mbërritjes së variantit Delta, por më shumë për shkak të një rritje në aktivitetin publik.

Autoritetet shëndetësore të Mexico City thanë se ata presin që vala e tretë të arrijë kulmin në gusht në kryeqytet, e cila ka qenë goditja më e keqe nga COVID-19 në dy valët e mëparshme.

Meksika ka pësuar pothuajse 235,000 vdekje të konfirmuara nga testi, por për shkak se vendi bën kaq pak teste, shifrat e vetë qeverisë për vdekjet e tepërta sugjerojnë që numri i vërtetë është rreth 360,000 vdekje.