Molekulat me bazë metali tregojnë premtime kundër ndërtimit të peptideve të Alzheimerit

Molekulat me bazë metali tregojnë premtime kundër ndërtimit të peptideve të Alzheimerit

Në testet laboratorike, studiuesit Imperial kanë krijuar një molekulë me bazë metali që pengon ndërtimin e një peptidi të lidhur me sëmundjen e Alzheimerit.

Një peptid është një fragment i një proteine, dhe një nga shenjat kryesore të sëmundjes Alzheimer është ndërtimi i një peptidi specifik të njohur si amiloid-β. Ekipi demonstroi se me ndihmën e ultrazërit, molekula e tyre mund të kalojë pengesën e gjakut-trurit në minj, duke synuar pjesën e trurit ku akumulohet më shpesh peptidi dëmtues.

Sëmundja Alzheimer është forma më e zakonshme e demencës, që prek afërsisht 50 milion njerëz në të gjithë botën. Ekziston një nevojë e ngutshme për të zhvilluar ilaçe që mund të parandalojnë ose të ndryshojnë efektet e kësaj sëmundje shkatërruese.

Disa molekula me bazë metali janë krijuar më parë për të parandaluar ndërtimin e amiloid-β. Sidoqoftë, këto shpesh janë toksike për qelizat ose nuk janë në gjendje të kalojnë barrierën gjak-tru (BBB) ​​- një pengesë mbrojtëse gjysmë e përshkueshme që rregullon me kujdes kalimin e substancave që hyjnë dhe dalin nga truri.

Tani, një ekip nga Departamentet e Kimisë dhe Bioinxhinierisë në Imperial College London kanë hartuar një molekulë me bazë metali që është shumë efektive në parandalimin e grumbullimit të amiloid-β në studimet e bazuara në laborator.

Ata gjithashtu treguan se molekula nuk është toksike për qelizat e ngjashme me trurin njerëzor dhe se ajo mund të kapërcejë pengesën e gjakut-trurit në minj me ndihmën e një teknike duke përdorur mikrobubbles dhe ultratinguj të përqendruar. Rezultatet raportohen në ditar Shkenca Kimike.

Molekulat me bazë metali tregojnë premtime kundër ndërtimit të peptideve të Alzheimerit

Jo invazive dhe jo toksike

Autori i parë Tiffany Chan, nga Departamentet e Kimisë dhe Bioinxhinierisë në Imperial, tha: “Shumë pak molekula me bazë metali janë hetuar si frenues të mundshëm të ndërtimit të amiloid-β për shkak të çështjeve të toksicitetit dhe vështirësisë në kalimin e barrierës së trurit në gjak.

"Molekula që kemi krijuar është në gjendje të ndërhyjë në amiloid-β dhe duket jo toksike, dhe mund të shpërndahet në të gjithë pengesën e trurit në gjak duke përdorur ultratinguj, që do të thotë se nuk keni nevojë për një procedurë invazive."

Molekula është e përqendruar rreth kobaltit metalik, e rrethuar nga molekula organike që formojnë një kompleks, i cili lidhet me peptidet amiloide-β, duke mos lejuar që ato të lidhen me njëra-tjetrën dhe të ndërtohen. Molekula gjithashtu përfshin grupe kimike që parandalojnë marrjen e saj në qelizat nervore njerëzore, duke zvogëluar toksicitetin e saj.

Molekulat me bazë metali tregojnë premtime kundër ndërtimit të peptideve të Alzheimerit

Për të demonstruar se molekula mund të kalonte BBB, ekipi përdori një teknikë që përfshin injektimin e molekulës së bashku me mikrobullonat në venat e minjve. Kur ultrazëri drejtohet në tru, mikrobubbles lëvizin shpejt mbrapa dhe me radhë, duke hapur BBB dhe duke lejuar që molekula të hyjë në tru në një mënyrë jo invazive dhe të shënjestruar.

Ekipi ishte në gjendje të përqëndronte ultrazërit në rajonin hipokampal të trurit, i cili shpesh ndikohet fuqimisht nga ndërtimi i amiloid-β në fazat e hershme të sëmundjes Alzheimer. Ata gjithashtu ishin në gjendje të tregonin se sa specifik mund të jetë shënjestrimi me ultratinguj duke dërguar molekulën vetëm në hipokampin e majtë.

Molekula u tregua e tolerueshme mirë nga minjtë, të cilët nuk treguan efekte të sëmura pas disa javësh. Bashkëautor Profesori Ramon Vilar, nga Departamenti i Kimisë në Imperial, tha: “Ky studim tregon potencialin që kanë molekulat me bazë metali në parandalimin e grumbullimit të amiloid-β. Komponimi i ri do të studiohet më thellë për të vërtetuar nëse mund të parandalojë gjithashtu ndërtimin e amiloid-β në minj pa pasur efekte anësore toksike të padëshiruara. "