Metabolizmi gjatë gjithë pushimit: Si ndikon LED dhe gjithashtu drita OLED në të?

drita e ekranit në errësirë

  • Studiuesit në të vërtetë kanë zbuluar se ekspozimi i drejtpërdrejtë në lloje specifike të dritës para pushimit mund të ndikojë negativisht në shëndetin dhe shëndetin.
  • Në hulumtimin këtu dhe tani, studiuesit synuan të shohin se çfarë ndikimi 2 lloje të ndryshme të dritës mund të mbajnë shkallën metabolike të një individi gjatë gjithë pushimit dhe gjithashtu cilësinë e lartë të pushimit të tyre.
  • Grupi zbuloi se drita OLED kishte shumë më pak ndikim negativ në shpejtësinë metabolike gjatë gjithë pushimit krahasuar me dritën LED.

Në një hulumtim krejt të ri, shkencëtarët kontrolluan rezultatet që lloje të ndryshme të ekspozimit të drejtpërdrejtë të dritës gjatë gjithë natës mbajnë normën metabolike të një individi gjatë gjithë pushimit.

Studimi, i cili shfaqet në revistën Scientific Reports, përdor më shumë prova për rezultatet e pafavorshme që ekspozimi i drejtpërdrejtë i dritës blu natën mund të sjellë shëndetin dhe mirëqenien e një personi.

Drita e ekranit

Për individët në kombe të shumta në mbarë botën, ekspozimi i drejtpërdrejtë ndaj llojeve të ndryshme të shfaqjeve është një përbërës i rregullt i jetës.

Nëse veproni në një sistem kompjuterik gjatë gjithë ditës, shihni TV gjatë gjithë natës, bashkëveproni me të dashurit tuaj gjatë thirrjeve telefonike me videoklip, ose ekzaminoni rrjetet sociale në pajisje të zgjuara, shfaqja e ekspozimit të drejtpërdrejtë ekziston kurrë më parë.

Pothuajse të gjitha ekranet funksionojnë duke lëshuar dritë. Shumë shfaqje dhe gjithashtu burime të ndryshme të ndriçimit përfshijnë përdorimin e diodave që lëshojnë dritë (LED). Ndërsa ata kërkojnë pak energji, gjenerojnë pak ngrohtësi dhe gjithashtu kanë një jetë të gjatë, ato gjenerojnë sasi të konsiderueshme të dritës blu.

Hulumtimet në fakt kanë zbuluar se ekspozimi i drejtpërdrejtë në dritën me gjatësi vale të shkurtër - siç është drita blu - mund të ndërpresë orën e trupit të një individi.

Studiuesit në të njëjtën mënyrë kanë rekomanduar që mund të ketë një lidhje në internet midis ekspozimit të drejtpërdrejtë në dritë të shkëlqyeshme të fabrikuar dhe gjithashtu shtimit të peshës, rezistencës ndaj insulinës, problemeve të peshës dhe gjithashtu problemeve themelore shtesë metabolike.

Sidoqoftë, diodat natyrore që lëshojnë dritë (OLED) gjenerojnë shumë më pak dritë blu sesa LED. Teknologjia moderne OLED do të preferohet në mënyrë progresive në ekranet e telefonave më të azhurnuar, sistemeve kompjuterike, dhe gjithashtu TV.

Për shkak se OLED krijon shumë më pak dritë blu sesa LED, ndoshta që rezultatet e pafavorshme të shëndetit dhe shëndetit të lidhura me ekspozimin e drejtpërdrejtë të ekranit LED nuk janë aq thelbësore në ekranet e ekranit OLED.

Hulumtimi i gjumit

Në hulumtimin këtu dhe tani, shkencëtarët synuan të shohin nëse ekranet OLED janë shumë më pak të trazuara ndaj modelit të pushimit të një individi dhe gjithashtu shpejtësinë e tyre metabolike gjatë gjithë pushimit sesa LED-të.

Sipas Prof Kumpei Tokuyama, i Institutit Ndërkombëtar për Mjekësinë Integruese të Gjumit, Universiteti i Tsukuba, Japoni, dhe gjithashtu shkrimtari i moshuar i studimit, "metabolizmi i energjisë është një proces i rëndësishëm fiziologjik që ndryshohet nga ekspozimi i dritës".

"Ne hipotetizuam se krahasuar me LEDs, ekspozimi OLED do të kishte një efekt të reduktuar në arkitekturën e gjumit dhe metabolizmin e energjisë, të ngjashme me atë të dritës së zbehtë."

Në hulumtim, shkencëtarët nënshkruan 10 burra që mbetën në shëndet, nuk pinë duhan, nuk kishin asnjë lloj problemi me pushimin ose modelet e ndryshimit të punës, dhe gjithashtu në të vërtetë nuk kishin kaluar nëpër zona kohore ndërsa bënin një udhëtim në muajin e kaluar.

Në javën para eksperimentit, individët ruajtën një model normal pushimi. Ata nuk morën alkool ose nivele të larta kafeine në 3 ditët para hulumtimit.

Ditën e eksperimentit, secili individ arriti këtu 6 orë para se të shkonte në shtrat. Shkencëtarët lidhën njësi të ndryshme ndijimi me ta dhe gjithashtu i këshilluan ata të futeshin në një dhomë metabolike.

Njësitë e ndijimit dhe gjithashtu dhoma i mundësuan grupit të vlerësonte nivelin bazë të temperaturës trupore të individëve, shpenzimin e energjisë, gradët e melatoninës dhe gjithashtu oksidimin e yndyrës.

Pasi hynë në dhomë, atyre iu dha 30 minuta kohë për t'u përshtatur me errësirën dhe gjithashtu pas darkës së ofruar.

Individët pas kësaj u zbuluan në dritën LED, OLED ose LED të ulur për 4 orë lart derisa të shkonin në shtratin e tyre tipik. Gjatë ekspozimit të drejtpërdrejtë të dritës, ata përfunduan një grup pyetjesh përgjumjeje çdo orë.

Kur u ngritën në mëngjes herët në mëngjes, shkencëtarët ofruan një grup pyetjesh shtesë për të vlerësuar pjesën tjetër të tyre dhe gjithashtu saktësisht se sa të përgjumur ndiheshin vërtet gjatë zgjimit.

Pas një ore zgjimi, ata morën vaktin e mëngjesit, dhe gjithashtu eksperimentuesit i kontrolluan ata për 4 orë nga zgjimi në përgjithësi, me grupe pyetjesh për orë duke ekzaminuar saktësisht se si ishin të përgjumur në të vërtetë.

Shpenzim më i vogël i energjisë

Shkencëtarët zbuluan dallime të konsiderueshme midis normave metabolike të individëve të zbuluar në dritën OLED ose LED.

Sipas Prof Tokuyama, "rezultatet konfirmuan një pjesë të hipotezës sonë. Megjithëse nuk u vërejt asnjë efekt në arkitekturën e gjumit, shpenzimi i energjisë dhe temperatura thelbësore e trupit gjatë gjumit u ulën ndjeshëm pas ekspozimit në OLED. "

"Për më tepër, oksidimi i yndyrës gjatë gjumit ishte dukshëm më i ulët pas ekspozimit ndaj LED krahasuar me OLED."

Grupi gjithashtu pa një marrëdhënie midis oksidimit të dhjamit dhe gjithashtu hapit të gradave të melatoninës për individët e zbuluar në dritën OLED.

Për Prof Tokuyama, “ekspozimi i dritës gjatë natës lidhet me oksidimin e yndyrës dhe temperaturën e trupit gjatë gjumit. Gjetjet tona sugjerojnë që llojet specifike të ekspozimit në dritë mund të ndikojnë në shtimin e peshës, së bashku me ndryshimet e tjera fiziologjike. "

Sipas Prof Tokuyama dhe gjithashtu bashkëpunëtorëve të tij, kërkimet për informacione të shkëlqyera janë klientët, me kusht që të rriten frekuencat e shfaqjeve OLED në teknologji të ndryshme moderne.

"Po, është një lajm i mirë," informuan shkencëtarëtMjekësi Lajm Sot "Efekti i dritës në metabolizmin e energjisë varet nga burimi i dritës dhe rezultatet tona çojnë në mundësinë e zgjedhjes së një burimi drite në varësi të situatës."

"Sidoqoftë, në studimin aktual, ndryshimet në dendësinë e energjisë së spektrit të dy burimeve të dritës ishin të vogla, dhe përbërësi që shkaktoi ndryshimin në metabolizmin e energjisë mbetet për t'u identifikuar - domethënë drita blu ose drita përveç dritës blu, ndryshimi në shkëlqim verbues midis dy burimeve të dritës, etj. ”

Si dhe njohjen e shkakut themelor të dallimit në metabolizmin bazal, shkencëtarët duhet të zbulojnë një numër mundësish të ndryshme për studim në të ardhmen, deklaroi Prof Tokuyama dhe bashkëpunëtorët e tij.

“Përveç ekspozimit në dritë në mbrëmje që u vlerësua në studimin aktual, efekti i ekspozimit të dritës në mëngjes mbetet për t'u vlerësuar. Në studimin aktual, u ekzaminua efekti akut i një periudhe të vetme të ekspozimit të dritës në metabolizmin e energjisë - efektet kronike të ekspozimit të përsëritur të dritës gjithashtu duhet të vlerësohen. "