Metabolizmi gjatë gjithë pushimit: Si ndikon LED si dhe drita OLED?

drita e ekranit në errësirë

  • Studiuesit në të vërtetë kanë zbuluar se ekspozimi i drejtpërdrejtë ndaj llojeve të veçanta të dritës para pushimit mund të ndikojë negativisht në shëndetin dhe shëndetin.
  • Në studimin këtu dhe tani kërkimor, studiuesit dëshironin të shihnin se si rezultat 2 lloje të ndryshme të dritës mund të mbartin shkallën metabolike të një individi gjatë gjithë pushimit, si dhe cilësinë e lartë të pushimit të tyre.
  • Grupi zbuloi se drita OLED kishte shumë më pak rezultat të pafavorshëm në shpejtësinë metabolike gjatë gjithë pushimit krahasuar me dritën LED.

Në një studim krejt të ri kërkimor, shkencëtarët kontrolluan ndikimet që llojet e ndryshme të ekspozimit të drejtpërdrejtë të dritës gjatë gjithë natës mbajnë shkallën metabolike të një individi gjatë gjithë pushimit.

Studimi kërkimor, i cili shfaqet në revistën Scientific Reports, ofron prova shtesë për ndikimet e pafavorshme që ekspozimi i drejtpërdrejtë i dritës blu natën mund të sjellë shëndetin dhe mirëqenien e një personi.

Drita e ekranit

Për individët në disa kombe në mbarë botën, ekspozimi i drejtpërdrejtë ndaj llojeve të ndryshme të shfaqjeve është një përbërës i rregullt i jetës.

Pavarësisht nëse veprojnë në një sistem kompjuterik gjatë gjithë ditës, duke shijuar TV gjatë gjithë natës, duke u lidhur me të dashurit tuaj përmes thirrjeve telefonike me videoklip, ose duke ekzaminuar faqet e mediave sociale në celularët, shfaqja e ekspozimit të drejtpërdrejtë është kurrë më parë.

Pothuajse të gjitha ekranet funksionojnë duke lëshuar dritë. Shumë shfaqje, si dhe burime të ndryshme të ndriçimit përfshijnë përdorimin e diodave që lëshojnë dritë (LED). Ndërsa ata kërkojnë pak energji, gjenerojnë pak ngrohtë, si dhe kanë një jetë të gjatë, ato prodhojnë sasi të konsiderueshme të dritës blu.

Hulumtimet në fakt kanë zbuluar se ekspozimi i drejtpërdrejtë në dritën me gjatësi vale të shkurtër - siç është drita blu - mund të ndërpresë orën e trupit të një individi.

Studiuesit në të njëjtën mënyrë kanë rekomanduar që mund të ketë një lidhje në internet midis ekspozimit të drejtpërdrejtë në dritë sintetike të shkëlqyeshme si dhe shtimit të peshës, rezistencës ndaj insulinës, problemeve të peshës, si dhe problemeve shumë më themelore të metabolizmit.

Sidoqoftë, diodat natyrore që lëshojnë dritë (OLED) gjenerojnë shumë më pak dritë blu sesa LED. Teknologjia moderne OLED po përfundon duke u preferuar në mënyrë progresive në shfaqjet e telefonave më të azhurnuar, sistemeve kompjuterike, si dhe TV-ve.

Për shkak se OLED krijon shumë më pak dritë blu sesa LED, ndoshta që ndikimet e pafavorshme të shëndetit dhe shëndetit të lidhura me ekspozimin e drejtpërdrejtë të ekranit LED nuk janë aq thelbësore në ekranet OLED.

Studim i hulumtimit të gjumit

Në studimin këtu dhe tani kërkimor, shkencëtarët dëshironin të shihnin nëse ekranet OLED janë shumë më pak të trazuara ndaj modelit të pushimit të një individi, si dhe shkallës së tyre metabolike gjatë gjithë pushimit sesa LED-ve.

Sipas Prof Kumpei Tokuyama, i Institutit Ndërkombëtar për Mjekësinë Integruese të Gjumit, Universiteti i Tsukuba, Japoni, si dhe shkrimtari i moshuar i studimit kërkimor, "metabolizmi i energjisë është një proces i rëndësishëm fiziologjik që ndryshohet nga ekspozimi i dritës".

"Ne hipotetizuam se krahasuar me LEDs, ekspozimi OLED do të kishte një efekt të reduktuar në arkitekturën e gjumit dhe metabolizmin e energjisë, të ngjashme me atë të dritës së zbehtë."

Në studimin kërkimor, shkencëtarët regjistruan 10 burra që mbetën në shëndet, nuk pinë duhan, nuk kishin asnjë lloj problemi me pushimin ose modelet e ndryshimit të punës, si dhe në të vërtetë nuk kishin kaluar nëpër zona kohore ndërsa bënin një udhëtim në muajin e mëparshëm .

Në javën para eksperimentit, individët mbajtën një model normal pushimi. Ata nuk morën alkool ose nivele të larta kafeine në 3 ditët para studimit kërkimor.

Ditën e eksperimentit, secili individ arriti këtu 6 orë para se të shkonte rregullisht në shtrat. Shkencëtarët u vendosën njësi të ndryshme ndijimi si dhe i këshilluan ata të futeshin në një dhomë metabolike.

Njësitë e ndijimit si dhe dhoma i mundësuan grupit të përcaktojë nivelin e temperaturës thelbësore të trupit të individëve, shpenzimin e energjisë, gradët e melatoninës, si dhe oksidimin e yndyrës.

Pasi hynë në dhomë, atyre iu siguruan 30 minuta për t'u përshtatur me errësirën, si dhe pas asaj darke të ofruar.

Individët pas kësaj iu nënshtruan dritës LED, OLED ose LED të ulur për 4 orë lart derisa të shkonin në shtrat të rregullt. Gjatë ekspozimit direkt të dritës, ata përfunduan një studim të përgjumjes çdo orë.

Kur u zgjuan në mëngjesin e ardhshëm herët, shkencëtarët ofruan një sondazh shtesë për të vlerësuar pushimin e tyre, si dhe sesa të përgjumur ndiheshin vërtet gjatë zgjimit.

Pas një ore zgjimi, ata morën vaktin e mëngjesit, si dhe eksperimentuesit i kontrolluan ata për 4 orë nga zgjimi në përgjithësi, me anketat për orë që shqyrtonin se sa të përgjumur ndiheshin në të vërtetë.

Shpenzim më i vogël i energjisë

Shkencëtarët zbuluan dallime të konsiderueshme midis normave metabolike të individëve që i nënshtrohen dritës OLED ose LED.

Sipas Prof Tokuyama, "rezultatet konfirmuan një pjesë të hipotezës sonë. Megjithëse nuk u vërejt asnjë efekt në arkitekturën e gjumit, shpenzimi i energjisë dhe temperatura thelbësore e trupit gjatë gjumit u ulën ndjeshëm pas ekspozimit në OLED. "

"Për më tepër, oksidimi i yndyrës gjatë gjumit ishte dukshëm më i ulët pas ekspozimit ndaj LED krahasuar me OLED."

Grupi gjithashtu pa një lidhje midis oksidimit të yndyrës dhe procedurës së gradave të melatoninës për individët që i nënshtrohen dritës OLED.

Për Prof Tokuyama, “ekspozimi i dritës gjatë natës lidhet me oksidimin e yndyrës dhe temperaturën e trupit gjatë gjumit. Gjetjet tona sugjerojnë që llojet specifike të ekspozimit në dritë mund të ndikojnë në shtimin e peshës, së bashku me ndryshimet e tjera fiziologjike. "

Sipas Prof Tokuyama si dhe bashkëpunëtorëve të tij, kërkimet për informacione të shkëlqyera janë klientët, me kusht që frekuenca e shfaqjeve OLED të shfaqet në teknologji të ndryshme moderne.

"Po, është një lajm i mirë," informuan shkencëtarëtMjekësi Lajm Sot "Efekti i dritës në metabolizmin e energjisë varet nga burimi i dritës dhe rezultatet tona çojnë në mundësinë e zgjedhjes së një burimi drite në varësi të situatës."

"Sidoqoftë, në studimin aktual, ndryshimet në dendësinë e energjisë së spektrit të dy burimeve të dritës ishin të vogla, dhe përbërësi që shkaktoi ndryshimin në metabolizmin e energjisë mbetet për t'u identifikuar - domethënë drita blu ose drita përveç dritës blu, ndryshimi në shkëlqim verbues midis dy burimeve të dritës, etj. ”

Si dhe njohjen e burimit të dallimit në metabolizmin bazal, shkencëtarët duhet të zbulojnë një numër metodash të ndryshme për studimin e ardhshëm kërkimor, deklaroi Prof Tokuyama si dhe bashkëpunëtorët e tij.

“Përveç ekspozimit në dritë në mbrëmje që u vlerësua në studimin aktual, efekti i ekspozimit të dritës në mëngjes mbetet për t'u vlerësuar. Në studimin aktual, u ekzaminua efekti akut i një periudhe të vetme të ekspozimit të dritës në metabolizmin e energjisë - efektet kronike të ekspozimit të përsëritur të dritës gjithashtu duhet të vlerësohen. "