Merkel thotë se goditjet në Gjermani do të mbeten vullnetare

Vaksinë për covid-19

Gjermania nuk po përgatitet të veprojë në përputhje me Francën dhe gjithashtu kombe të ndryshme në paraqitjen e detyrueshme të inokulimeve COVID-19 për përbërësit e popullsisë, deklaroi të martën kancelarja Angela Merkel

"Ne nuk kemi ndërmend të shkojmë në këtë rrugë", deklaroi Merkel në Berlin pasi kontrolloi firmën publike të Wellness Institute të Robert Koch (RKI).

"Ne jemi në fillim të fazës në të cilën ne jemi ende duke promovuar (vaksinimin), ku kemi më shumë vaksina sesa kemi njerëz që duan të vaksinohen," deklaroi ajo.

Pas një fillimi të ngadaltë të projektit të saj të inokulimit më parë këtë vit, Gjermania përshpejtoi makinën e saj gjatë verës dhe gjithashtu kishte imunizuar plotësisht të Martën 42.6 përqind të të rriturve, me 58.5 përqind të imunizuar të paktën sa më shpejt.

Por nevoja në të vërtetë është zvogëluar gjatë 2 javëve të mëparshme, me shumëllojshmërinë e goditjeve të ofruara të hënën më së paku e kushtueshme për shkak të shkurtit.

Me alternativën shumë infektive Delta që aktualisht udhëheq në Gjermani dhe gjithashtu RKI duke deklaruar të paktën 85 përqind e të rriturve do të duhet të imunizohen për të arritur rezistencën e tufës, disa në të vërtetë kanë kërkuar një teknikë të re.

Wolfram Henn, një ekspert i gjeneve në Universitetin Saarland dhe gjithashtu një pjesëmarrës i Këshillit Gjerman të Etikës, i cili rekomandon qeverinë federale për teknikën e saj të inokulimit, ra në kontakt me të martën që goditjet të bëheshin të detyrueshme për arsimtarët.

"Mësuesit dhe arsimtarët, në sajë të zgjedhjes së tyre të profesionit, kanë një përgjegjësi shumë të veçantë ndaj njerëzve që ju janë besuar atyre dhe familjeve të tyre," informoi ai Bild çdo ditë.

Presidenti francez Emmanuel Macron zhvilloi të hënën futur inokulimet e detyrueshme për ekipin e kujdesit mjekësor, punonjësit e komunitetit të pensionit dhe gjithashtu të tjerët që bashkëpunojnë me individë të prirur nga shtatori, në përputhje me zhvendosjet e krahasueshme në Greqi, Itali dhe gjithashtu Britani.

Por Merkel deklaroi se ajo nuk mendonte se qeveria federale gjermane mund të "fitonte besim" duke ndjekur një kurs të krahasueshëm.

"Unë mendoj se mund të fitojmë besim duke reklamuar vaksinimin dhe gjithashtu duke lënë sa më shumë njerëz në popullatë (…) të bëhen ambasadorë të vaksinës nga përvoja e tyre," deklaroi ajo.