Melburni kthehet në bllokim ndërsa Australia po përpiqet të frenojë shpërthimin

Covid

Rrugët e Melburnit u kthyen në qetësinë e frikshme të bllokimit për herë të pestë të Premten, ndërsa Australia luftoi për të përmbajtur një shpërthim të variantit Delta të COVID-19 në dy qytetet e saj më të mëdha.

Më shumë se 12 milion Australianë janë tani nën urdhra të qëndrimit në shtëpi pasi banorët e Melburnit filluan ditën e tyre të parë të një bllokimi të parakohshëm, duke u bashkuar me Sydneysiders tashmë thellë në kufizime javore.

“Ju shikoni rreth qytetit sot; nuk ka njeri ketu. Qyteti është në gjumë, ”tha banori i Melburnit Mike Cameron për AFP.

Vendasit lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm për disa arsye, përfshirë ushtrimet fizike dhe për të blerë sende thelbësore, por shumë shpresojnë që kufizimet të jenë të shkurtra.

“Shpresojmë, janë vetëm pesë ditët; Unë mendoj se kjo është shumë e menaxhueshme - e lumtur që kemi hyrë në të me të vërtetë shpejt, "tha vendasja e Melburnit, Matilda Dempsey, 18,.

"Unë mendoj se Sidnei e la atë pak vonë, dhe tani ata janë mbërthyer në një situatë më të keqe".

Autoritetet përreth vendit po punojnë me dëshpërim për të gjurmuar, gjurmuar dhe parandaluar përhapjen e rasteve nëpër një popullatë kryesisht të pavaksinuar.

Melbourne regjistroi gjashtë raste të virusit të Premten, të gjitha të lidhura me grupe të njohura, me shpërthimin tani në 24 infeksione.

Por një numër në rritje i vendeve të ekspozimit - përfshirë një ndeshje të kohëve të fundit me regbi Australi kundrejt Francës në qytet - po ushqenin frikën midis autoriteteve se mijëra mund të ishin ekspozuar ndaj virusit.

Në Sidnei, epiqendra e shpërthimit të fundit, numrat zyrtarë treguan se virusi ishte ende duke lëvizur pa u zbuluar në komunitet pasi rastet e përditshme u ngjitën përsëri në pak më pak se 100.

"It'sshtë një variant i rrezikshëm, i rrezikshëm dhe është atje, pasi të gjithë ne, të gjithë duhet të kujdesemi", tha Ministri i Shëndetësisë i Uellsit të Ri Jugor Brad Hazzard për mediat.

Bllokimi i Sidneit është vendosur të vazhdojë për të paktën dy javë të tjera ndërsa autoritetet përpiqen të frenojnë përhapjen e komunitetit.

Shpërthimi tani ka kaluar 1,000 raste në një muaj.

Australia ishte lavdëruar gjerësisht për trajtimin e saj të hershëm të strategjisë pandemike dhe të suksesshme "zero COVID" - e arritur kryesisht nga vendi duke mbyllur kryesisht kufijtë e tij ndaj botës që nga marsi i vitit të kaluar.

Por një shtrirje e vaksinave me dhimbje të ngadaltë ka lënë të mbrojtur vetëm 10 përqind të popullsisë pasi shumë kombe të tjera të zhvilluara kanë filluar të rihapen.