Afati maksimal i jetës së njeriut mund të arrijë 130 vjet deri në 2100

Mbylle një dorë të artë njerëzore

  • Shumëllojshmëria e individëve që jetojnë 100 vjet më parë është në rritje.
  • Zona klinike është e ndarë në temën e zgjatjes maksimale të jetës së njeriut në mënyrë të vazhdueshme.
  • Modelimi statistikor zbulon se një jetëgjatësi prej 130 vjetësh është një mundësi deri në vitin 2100.

Jeta e njeriut ndikon ndjeshëm në kulturë. Një popull i pjekur ndikon në përgatitjen e kujdesit shëndetësor dhe gjithashtu mënyrën e zgjedhjes së jetesës, së bashku me qeverinë federale dhe gjithashtu planet financiare.

Studiuesit në Universitetin e Uashingtonit sapo botuan një hulumtim në revistën Demographic Research, i cili zbulon një rritje më të mundshme të jetës së gjatë të njeriut deri në përfundimin e këtij shekulli.

Ndërsa shumëllojshmëria e individëve që jetojnë mbi moshën 100 vjeç është zgjeruar në gjysmë milioni në të gjithë botën gjatë disa viteve të fundit, ka disa që jetojnë 110 dhe madje edhe më të vjetër. Ata që në të vërtetë kanë kaluar kufirin 110-vjeçar përshkruhen si superqindëshe.

Jeanne Calment nga Franca është superqindvjetarja më e hershme në dokument. Ajo kishte jetuar në të vërtetë 122 vjet dhe gjithashtu 164 ditë në kohën e fatalitetit të saj, në 1997.

Hulumtimi aktual përfundon se jeta e gjatë, siç është Calment, mund të mbetet për t'u ngjitur gradualisht deri në përfundimin e këtij shekulli. Modelimi statistikor duke hedhur një vështrim në ekstremet e jetës njerëzore zbulon se mund të fitohet një jetëgjatësi prej 130 vjetësh.

Pikëpamjet e ndryshme klinike

Shumë studiues dhe gjithashtu shkencëtarë ndryshojnë në lidhje me plasticitetin e vdekjes së pleqërisë. Disa parashikojnë një kufizim të riparuar të jetës së njeriut, bazuar në presione organike, siç është konsumimi i paparandalueshëm i qelizave.

Të tjerët mbajnë në mend se vdekja për individët në të 80-at e tyre dhe 90-të në të vërtetë është ulur ndjeshëm në vitet e sotme. Ata gjithashtu thonë se kapakët e rekomanduar për jetën e njeriut janë dëmtuar vazhdimisht brenda afërsisht 5 viteve pasi ishin rekomanduar.

Ajo që ndajnë të dyja këto debate është e paparashikueshme. Risitë klinike të panjohura në të ardhmen, dhe gjithashtu mungesa e mirëkuptimit që kanë të bëjnë me pajisjet e plakjes, shmangin krijimin e vendimeve përfundimtare në lidhje me kohëzgjatjen e jetës njerëzore.

"Njerëzit janë të magjepsur nga ekstremet e njerëzimit, pavarësisht nëse po shkon në hënë, sa shpejt dikush mund të kandidojë në Lojërat Olimpike, apo edhe sa kohë dikush mund të jetojë", pohoi Michael Pearce, një student doktorature dhe gjithashtu shkrimtar kryesor i jetës së gjatë hulumtim "Me këtë punë, ne përcaktojmë sasinë sesa e mundshme besojmë se është që një individ do të arrijë mosha të ndryshme ekstreme këtë shekull."

Predispozicioni i arritjes së moshës

Para vitit 2010, vlerësimi analitik i superqindvjeçarëve ishte i kufizuar nga predispozicioni i arritjes së moshës, i cili është prirja e individëve në moshë inovative për të theksuar ose mbledhur moshën e tyre.

Për të minimizuar kërcënimin e këtij predispozicioni të mundshëm, shkrimtarët përdorën informacionin e azhurnuar të jetës së gjatë në Databazën Ndërkombëtare mbi Jetëgjatësinë (IDL), të zhvilluar nga Instituti Max Planck për Kërkime Demografike në Rostock, Gjermani.

Ky burim i të dhënave ishte baza e të dhënave e parë që konfirmoi me kujdes lindjen, jetën dhe gjithashtu dokumentet e fatalitetit të superqindvjeçarëve të cilët thjesht përbëheshin nga ata, mosha e të cilëve mund të vërtetohej me një nivel të lartë sigurie.

Për qëllimin e këtij studimi, shkencëtarët përdorën dokumentet IDL të 1,119 personave në 10 kombe evropiane dhe gjithashtu në Kanada, Japoni dhe gjithashtu Shtetet e Bashkuara që arritën të paktën 110 vjet të vjetra.

Burimi i të dhënave përveç kësaj përbëhet nga dokumente të praktikisht 14,000 njerëzve nga këto kombe - përveç Finlandës, Japonisë, Spanjës dhe gjithashtu Suedisë - që ndërruan jetë në mes të moshave 105 dhe gjithashtu 109, të quajtur gjysmë-superqindëshe.

Jetëgjatësia e parashikuar

Shkrimtarët përdorën një metodë të statistikave të mundësisë së kushtëzuar Bayesian. Kjo metodë shpjegon mundësinë e një rezultati bazuar në kuptimin e problemeve ekzistuese që mund të ndikojnë në rastin në fjalë.

Duke përdorur vlerësimet e popullsisë Bayesian, shkencëtarët mund të parashikonin në mënyrë të mundshme larminë e individëve që mund të durojnë deri në moshën 110 gjatë këtij shekulli.

Ata prodhuan vlerësime për moshën maksimale të raportuar në fatalitet në të gjitha 13 kombet për vitet 2020–2100 Rezultatet e tyre zbulojnë një mundësi pothuajse 100% që një person me siguri të dëmtojë koleksionin aktual të dokumentit të moshës maksimale të vdekjes nga Calment.

Ekziston gjithashtu një mundësi 99% e një takimi individual 124 vjet dhe gjithashtu një mundësi 68% për të arritur në 127 vjet Një jetëgjatësi gjithashtu shumë më e gjatë prej 130 vjetësh është e mundshme, por shumë më pak e mundshme - me 13%. Informacioni gjithashtu tregon se një person që arrin moshën 135 vjeç nuk ka shumë të ngjarë, me një gjasë prej thjesht 0.4%.

Shkrimtarët përmendin se pavarësisht zhvillimit të popullatës dhe gjithashtu përparimeve në kujdesin shëndetësor, çmimi i vdekjes me siguri do të mbetet për të kungull pas një moshe të veçantë. Për shembull, një person që jeton deri në 110 vjeç ka të njëjtën mundësi të saktë për të jetuar një vit shtesë si një person që jeton në 114.

Bashkë-shkrimtari Adrian E. Raftery përshkroi më shumë duke pretenduar se sapo individët të arrijnë moshën 110 vjeç, ata ende vdesin me të njëjtin çmim.

Edhe pse modeli i përdorur në këtë hulumtim rekomandon që mosha maksimale e raportuar në vdekje do të mbetet sigurisht për t'u rritur, rregullsia në të cilën ky dokument është dëmtuar sigurisht që do të zvogëlohet nëse shumëllojshmëria e superqindvjeçarëve nuk zgjerohet ndjeshëm. Me një popullarizim të vazhdueshëm ndërkombëtar, shkencëtarët mendojnë se ky zhvillim është një mundësi.

"Ky është një grup shumë i zgjedhur i njerëzve shumë të fortë," pohoi Raftery "Ata kanë kapërcyer të gjitha gjërat e ndryshme që jeta ju hedh, siç janë sëmundjet. Ata vdesin për arsye që janë disi të pavarura nga ato që prekin të rinjtë. ”

Mësoni në lidhje me plakjen e shëndetshme dhe të ekuilibruar më poshtë.