Legalizimi i marihuanës lidhet me uljen e përkohshme të vizitave emergjente të lidhura me opioidet

Legalizimi i marihuanës lidhet me uljen e përkohshme të vizitave emergjente të lidhura me opioidet

Shtetet që legalizojnë marihuanën rekreative përjetojnë një rënie afatshkurtër të vizitave të departamentit të urgjencës në lidhje me opioidet, veçanërisht midis 25- dhe 44-vjeçarëve dhe burrave, sipas një analize të udhëhequr nga Shkolla e Shkencave Publike e Universitetit të Pittsburgh të Shëndetit Publik.

Botuar sot në ditar Ekonomia Shëndetësore, studimi tregon se edhe pas rënies së përkohshme të konsumuar, ligjet rekreative të kanabisit nuk shoqërohen me rritje të vizitave të departamentit të urgjencës në lidhje me opioidet.

"Kjo nuk është e parëndësishme - një rënie në vizitat e departamentit të urgjencës në lidhje me opioidet, qoftë edhe vetëm për gjashtë muaj, është një zhvillim i mirëpritur i shëndetit publik", tha autori kryesor Coleman Drake, Ph.D., profesor asistent në Departamentin e Shëndetit Publik Pitt të politikave dhe menaxhimit shëndetësor. "Por kjo u tha, ndërsa liberalizimi i kanabisit mund të ofrojë ndihmë në frenimin e epidemisë së opioidit, ka të ngjarë të mos jetë ilaç".

Epidemia e opioideve në SHBA është përshpejtuar në vitet e fundit, me më shumë se 81,000 vdekje nga mbidoza e drogës midis qershorit 2019 dhe majit të vitit 2020 - më e larta që është regjistruar ndonjëherë në një periudhë një vjeçare, sipas Qendrave të SH.B.A.-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Deri më tani, 19 shtete kanë legalizuar kanabisin rekreativ, që do të thotë se gati gjysma e popullsisë amerikane jeton në një shtet me një ligj rekreativ të kanabisit.

Drake dhe kolegët e tij analizuan të dhënat për vizitat në departamentin e urgjencave që përfshinin opioide nga 29 shtete midis 2011 dhe 2017. Studimi përfshiu katër shtete që legalizuan marihuanën rekreative gjatë këtij afati kohor: California, Maine, Massachusetts dhe Nevada. 25 shtetet e mbetura veprojnë si kontrolle.

Të katër shtetet me ligjet rekreative të kanabisit përjetuan një ulje prej 7.6% të vizitave të departamentit të urgjencës në lidhje me opioidin për gjashtë muaj pasi ligji hyri në fuqi, krahasuar me shtetet që nuk zbatuan ligje të tilla. Në një inspektim më të afërt, ekipi zbuloi se burrat dhe të rriturit nga mosha 25 deri në 44 vjeç kryesisht ndikuan në uljen. Për shkak se studimet e mëparshme kanë treguar që burrat dhe të rriturit e rinj përbëjnë shumicën e njerëzve që përdorin kanabis, ka kuptim që ata do të ishin ata që preken më shumë nga ligjet rekreative, thonë studiuesit.

Megjithëse rënia në vizitat e departamentit të urgjencës për opioidet nuk vazhdon gjashtë muajt e fundit, Drake tha se është inkurajuese që vizitat gjithashtu nuk rriten mbi nivelin bazë pasi të miratohen ligjet e marihuanës rekreative. Kjo tregon që marihuana rekreative nuk po shërben si një "portë hyrëse" për opioidet.

"Ne nuk mund të konkludojmë përfundimisht nga të dhënat pse këto ligje janë të lidhura me një rënie të përkohshme në vizitat e departamentit të urgjencës në lidhje me opioidet, por, bazuar në gjetjet tona dhe literaturën e mëparshme, ne dyshojmë se njerëzit që përdorin opioide për lehtësimin e dhimbjes po zëvendësojnë me kanabis , të paktën përkohësisht, ”tha Drake. “Kanabisi mund të sigurojë lehtësim të dhimbjes për personat që përdorin opioide, por kanabisi në fund të fundit nuk është një trajtim për çrregullimin e përdorimit të opioidit. Akoma, ky është një lajm i mirë për politikëbërësit e shtetit. Shtetet mund të luftojnë epideminë e opioidit duke zgjeruar aksesin në trajtimin e çrregullimit të përdorimit të opioidit dhe duke ulur përdorimin e opioidit me ligjet rekreative të kanabisit. Këto politika nuk përjashtojnë reciprokisht; përkundrazi, të dy janë një hap në drejtimin e duhur ".