Mësimi makinerik mund të identifikojë shenjat e Alzheimerit tek pacientët që kujtojnë historinë e Hirushes

Mësimi makinerik mund të identifikojë shenjat e Alzheimerit tek pacientët që kujtojnë historinë e Hirushes

Një hulumtim krejt i ri nga shkencëtarët nga Neurosciences Research Center në St George's në të vërtetë ka përcaktuar rezistencën, si dhe kufizimet e vendeve të ndryshme të punës, të përdorura për të zbuluar shenjat shumë të hershme të gjendjes së Alzheimerit përmes vlerësimit të fjalës, si dhe mësimit makinerik Botuar në revistë Kufijtë në Shkencat Kompjuterike, hulumtimi tregon se ndërsa mësimi makinerik mund të përdoret për të vlerësuar modelet e të folurit për shenjat e gjendjes, detajet e punës të caktuar për individin që kontrollohet luan një detyrë të rëndësishme në saktësinë e ekzaminimit.

Studimi i mëparshëm kërkimor nga ekipi ka zbuluar në të vërtetë se gjendja e Alzheimerit ndikon në gjuhë jashtëzakonisht më parë në gjendje, si dhe, për atë arsye, mund të bëhen analiza gjuhësore për të zbuluar gjendjen në një fazë të hershme. Sa më herët të merret, trajtimet më të shpejta mund të merren në konsideratë për të ndihmuar individin.

Ky studim më i fundit përfshin provën duke kërkuar për të vlerësuar veprimet, si dhe punët që mund të përdoren për të kontrolluar Alzheimerin Duke regjistruar tingullin nga punët e bëra nga individët, grupi i studimit kërkimor pasi që përdori një program të të mësuarit makinerik, themeluar në St George, për të vlerësuar shenjat e gjendjes.

Punët e përdorura në hulumtim qëndrojnë për një sërë qasjesh të përdorura në situata të kujdesit mjekësor. Një nga teknikat më të zakonshme të përdorura nga profesionistët e mjekësisë është që t'u kërkohet pacientëve të përcaktojnë një skenë të quajtur imazhi "Vjedhja e Biskotave". Teknikat e tjera konsistojnë në kërkimin e individit për të treguar një histori të zbuluar, të tilla si përrallat e njohura gjerësisht si Hirushja - një punë e komplikuar, e cila ka nevojë për to për të përfshirë një koleksion personalitetesh, si dhe raste të drejta në një kronologji që ata mund të kujtojnë.

Për këtë hulumtim, shkencëtarët përdorën analizat e sipërme, së bashku me rikujtimin hap pas hapi (duke deklaruar se si të krijosh një turi çaji), ritregimin unik të rrëfimit (duke shpjeguar një histori nga fotot e ofruara në një botim pa fjalë të historisë së fëmijëve) , si dhe fjalim bisedor (duke ofruar udhëzime për një individ shtesë, duke shpjeguar një rrugë përmes faqeve në hartë), për të dalluar shenjat e Alzheimerit përmes vlerësimit të fjalës.

Pas ekzaminimit të rezultateve të 50 individëve testues (25 me gjendje të moderuar Alzheimer ose paaftësi të moderuar njohëse, si dhe 25 kontrolle të shëndetshme dhe të ekuilibruar), grupi zbuloi se tregimi i një historie të mbingarkuar, siç është Hirushja, dha rezultatet më precize. Sistemi i mësimit makinerik i përdorur ka pasur aftësinë për të identifikuar nëse një individ kishte Alzheimer ose paaftësi të moderuar njohëse me saktësi 78%, me detyrën e "Vjedhjes së Biskotave" prapa 76% - rezultate të krahasueshme me testet ekzistuese për sëmundje. Detyrat e tjera të vlerësuara dhanë saktësi që varionin midis 62% (ritregimi i rrëfimit roman) dhe 74% (rikujtimi procedural).

"Programi ynë i rezultateve që duke ndryshuar vendet e punës të përdorura për të vlerësuar Alzheimerin, ne kemi mundësinë të zbulojmë gjendje me saktësi më të madhe përmes vlerësimit të fjalës", thotë autori i studimit dhe Ph.D i vitit të fundit. studente në St George's, Natasha Clarke.

Duke vënë në dukje se studime më të mëdha janë të nevojshme për të përmirësuar kuptimin e tyre të vlerësimeve të tyre edhe më tej, Clarke shton, "Për një kohë të gjatë, ne dëshirojmë që kjo teknologji moderne të mund të përdoret nga një vend tjetër, të tilla si përmes aplikacioneve të pajisjeve inteligjente, duke minimizuar stresin dhe ankthin rreth shqyrtimit për gjendjen. Nëse mund ta bëjmë shqyrtimin më të thjeshtë, pas kësaj idealisht mund të identifikojmë gjendjen më herët, si dhe të fillojmë të merremi me individë më shpejt. "

Duke ndjekur rezultatet e këtij hulumtimi, grupi aktualisht dëshiron të përmbahet tek individët kërkues një vit më vonë për të vlerësuar rregullimet me kohën si dhe për të zbuluar më shumë në lidhje me zhvillimin e gjendjes.