Algoritmet e të mësuarit makinerik që përdoren për të zbuluar Alzheimerin gjatë bisedave telefonike

Algoritmet e të mësuarit makinerik që përdoren për të zbuluar Alzheimerin gjatë bisedave telefonike

Studiuesit që punojnë në Departamentin e Shëndetit Publik, McCann Healthcare Worldwide Japan Inc., kanë krijuar tre algoritme që mund të përdoren për të zbuluar Alzheimerin tek pacientët ndërsa ata përfshihen në biseda telefonike. Grupi ka shkruar një letër ku përshkruhen algoritmet dhe efektiviteti i tyre dhe e kanë ngarkuar atë në sitin me hyrje të hapur PLoS ONE.

Pavarësisht përpjekjeve në të gjithë botën, ende nuk ka shërim për sëmundjen Alzheimer, e cila ndikon në miliona njerëz rreth globit, përfshirë afërsisht 5.8 milion në Shtetet e Bashkuara. Studiuesit e mjekësisë kanë bërë hapa drejt ngadalësimit të përparimit të tij, megjithatë; e cila është arsyeja pse po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për të identifikuar sëmundjen herët. Kështu shkencëtarët kanë kthyer vëmendjen e tyre në gjetjen e mënyrave të reja për të parashikuar se cilët njerëz do të marrin sëmundjen. Në këtë përpjekje të re, studiuesit i janë drejtuar mësimit makinerik si një ndihmë për diagnozat.

Kërkimet e mëparshme kanë treguar se disa nga shenjat e hershme të Alzheimerit përfshijnë të folurit më ngadalë se normalisht dhe pauzë më shpesh gjatë bisedave. Disa punë tashmë janë duke u bërë për të njohur vështirësi të tilla në të folur - një projekt nga një ekip në Japoni përdor testin Telefon Intervistë për Statusin Kognitiv (TICS-J), ku bisedat telefonike regjistrohen dhe studiohen për të parë nëse ka një fjalim të ngadaltë apo të prishur. Në këtë studim të ri, studiuesit kanë zëvendësuar njerëzit duke dëgjuar dhe analizuar bisedat telefonike me një kompjuter që drejton një algoritëm për të mësuar makinerinë.

Tre algoritme të ndryshëm të të mësuarit në makinë u krijuan për të studiuar modelet e të folurit. Të gjithë u mësuan të identifikonin shenjat e Alzheimerit duke përdorur regjistrime zëri nga një program i vazhdueshëm i çmendurisë në Japoni. Regjistrime të tjera të zërit u përdorën më pas për të testuar algoritmet, dhe studiuesit zbuluan se ato ishin mesatarisht aq të mira ose pak më të mira se TICS-J dhe nuk kthenin ndonjë pozitiv të rremë. Studiuesit sugjerojnë që algoritmet e tyre mund të përdoren për të siguruar një formë më të lirë dhe më të arritshme të testimit të hershëm të Alzheimerit.