Duke parë përtej numrave për të parë efektin e pandemisë në banorët e shtëpive të të moshuarve

Covid

Shtëpitë e pleqve në të gjithë Shtetet e Bashkuara janë shkatërruar nga pandemia COVID-19 me shumë perceptime dhe keqkuptime, por pak dokumentacion rreth asaj që ka ndodhur në bazë të përditshme për banorët në këto ambiente. Një studim nga Instituti Regenstrief dhe Shkencëtarët e Kërkimit të Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Indiana është një nga të parët që përshkruan dhe identifikoi modelet gjatë COVID-19 në individët tipikisht të dobët që banojnë në shtëpi pleqsh.

Shumë është shkruar për numrin e vdekjeve, marrjen e vaksinave dhe tema të tjera që lidhen me ndikimin e COVID në shtëpitë e pleqve, megjithatë para studimit të Shkollës së Mjekësisë Regenstrief-IU, ka qenë pak e njohur për mënyrën se si sëmundja ka prekur klinikisht individët që banojnë në shtëpitë e të moshuarve. Një kuptim i plotë i barrës së sëmundjes dhe trajektoreve të COVID-19 në banorët e shtëpive të të moshuarve - ata që vdiqën dhe ata që mbijetuan COVID - do të ndihmojë menjëherë mjekët dhe profesionistët e shëndetit publik, do t'i ndihmojë ata të përgatiten për shpërthimet e varianteve dhe mund të informojë përpjekjet për t'u përballur shpërthime të sëmundjeve të tjera.

"Kur ndodhi shpërthimi i COVID, ne [mjekët që kujdesen për banorët e shtëpive të pleqve] nuk e dinim, sepse nuk ishim të armatosur me njohuri ose përvojë klinike, çfarë të prisnim - kush do të bënte mirë dhe kush jo", tha Shkencëtarja e Kërkimit të Institutit Regenstrief Kathleen Unroe, MD, autore e vjetër e studimit. “Kjo është një popullsi që për vetë nevojën e tyre për të banuar në një shtëpi pleqsh, ka kushte komplekse mjekësore dhe është në rrezik të lartë. Dhe është një popullsi ndryshe nga sa të rriturit më të rinj. Për shembull, disa të rritur të moshuar mund të mos kenë ethe në përgjigje të infeksionit; personat me çmenduri mund të mos jenë në gjendje të raportojnë simptomat. ”

Studiuesit studiuan regjistrat elektronikë mjekësorë (EMR) të 74 banorëve të shtëpive të të moshuarve të infektuar me COVID, nga të cilët gjysma ishin gra, 57 përqind ishin Kaukaziane dhe 43 përqind ishin Afrikano-Amerikanë. Një e treta (25) vdiq; me 23 nga vdekjet që konsiderohen të lidhura me infeksionin COVID-19. Hipertensioni ishte komorbiditeti më i zakonshëm (81 përqind) i ndjekur nga çmenduria (51 përqind), diabeti (50 përqind) dhe sëmundja mendore jo çmenduria (43 përqind). Simptomat më të zakonshme ishin ethet, hipoksia (niveli i ulët i oksigjenit në gjak), anoreksia dhe lodhja / keqtrajtimi. Askush nuk raportoi dhimbje koke. Kohëzgjatja e simptomave u zgjat, me një mesatare prej më shumë se tre javë.

74 banorët e shtëpive të pleqve me infeksion COVID-19 duket se ndahen në katër kategori të trajektores së sëmundjes:

  • minimale dhe pa simptoma (17)
  • banorët që mbijetuan, por përjetuan simptoma të rëndësishme (32),
  • banorët që vdiqën pas një kursi progresiv me shpejtësi (më pak se shtatë ditë) (5)
  • banorët që vdiqën pas një kursi të zgjatur me ngarkesë të konsiderueshme të simptomave (20)

“Për shumë banorë të shtëpive të të moshuarve që mbijetojnë COVID-19, kohëzgjatja e simptomave është e gjatë dhe e mundimshme; shumica do t'i mbijetojnë sëmundjes por mund të mos kthehen përsëri në fillim, "tha Dr. Unroe. "Efekti i COVID në banorët e shtëpive të pleqve shkon përtej numrave të vdekshmërisë që pamë."