Hendeku më i gjatë midis dozave të vaksinave COVID-19 mund të rrisë përgjigjen imune

Një punonjës i kujdesit shëndetësor përgatitet të administrojë vaksinën Oxford / AstraZeneca COVID-19 tek një anëtar i publikut në një qendër vaksinimi në veri të Londrës

  • Një studim i ri kërkimor siguron besimin se një hendek më i gjatë midis dozave të para dhe gjithashtu të dyta të vaksinës Oxford-AstraZeneca sigurisht që nuk do të rrezikojë përgjigjen imune të një individi.
  • Një hendek prej afërsisht 45 javësh shkaktoi vërtet një përgjigje më të fuqishme imune krahasuar me periudhën e këshilluar.
  • Një goditje "përforcuese" më e madhe se 6 muaj pas dozës së 2-të rezistencë të rritur më mirë, e përbërë nga variacione ekzistuese.
  • Kishte dukuri të reduktuara të efekteve anësore të vaksinës së moderuar pas dozave të 2-të dhe gjithashtu të 3-të sesa pas dozës së parë.

Kombet me të ardhura të ulëta dhe gjithashtu në qendër, të tilla si Bangladeshi, merren me një ringjallje të shembujve COVID-19, ndërsa në të njëjtën kohë saktësisht, produktet e tyre të injeksioneve qëndrojnë seriozisht të kufizuara.

Në këto kombe, produktet e këqija të vaksinës në të vërtetë kanë shkaktuar boshllëqe më të gjata sesa që këshillohen midis dozave të para dhe gjithashtu të dyta, duke ngritur çështje në lidhje me reagimet e pamjaftueshme të imunitetit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) këshillon një hendek prej 8–12 javësh midis dozave të para dhe gjithashtu të 2-të të vaksinës AstraZeneca, midis një prej injeksioneve më të shpërndara, në të gjithë botën.

Por një studim krejt i ri kërkimor nga Universiteti i Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar ka dhënë në të vërtetë besim se një dozë e dytë e vaksinës mbetet shumë e besueshme edhe pas një boshllëku prej afro 2 javësh.

Në realitet, përgjigjja imune e vullnetarëve pas një vonese të zgjatur kaloi në përgjigjen pas periudhës së këshilluar.

Studimi kërkimor, i cili ende nuk ka kaluar vlerësimin e kolegëve, duket si një paraprak.

Rezultatet inkurajuese

Studimi zbuloi se një bllokim i gjatë mund të jetë i dobishëm, duke shkaktuar edhe më shumë antitrupa ndaj SARS-CoV-2, infeksioni që shkakton COVID-19, dhe gjithashtu një përgjigje të përmirësuar imune të lëvizshme.

"[Y] ju merrni një induksion shumë të fortë të antitrupave me këto intervale vërtet të gjata, dhe kjo është shumë inkurajuese për vendet ku mund të ketë furnizim të kufizuar në afat të shkurtër," pohoi Prof Teresa Lambe, Ph D., midis shkrimtarëve të studimit kërkimor, në një udhëzim për shtyp i rregulluar nga Science Media Center në Londër.

Bashkë-autori i saj, Prof Sir Andrew Pollard, Ph D., F.MedSci, diskutoi se ky kërkim mbetet për të ruajtur përvojën nga injeksione të ndryshme.

“Kjo është mjaft tipike; është ajo që ju prisni nga vaksinat. Nëse pasi të jepni dozën e parë, ju jepni më shumë kohë që përgjigja imune të piqet, ju keni tendencë të shihni përgjigje pak më të mira më vonë, "pohoi ai.

Studimi kërkimor i vendosur në shkallët e antitrupave qëndroi i ngritur afërsisht 1 vit pas një dozimi të vetmuar.

Sidoqoftë, Prof Pollard pohoi se ekziston një kompromis midis rrezikut të infeksionit për shkak të rezistencës që zvogëlohet gradualisht pas dozës së parë dhe gjithashtu rezistencës përfundimtare më të fuqishme pas një dozë të 2-të të shtyrë.

“Por ne në të vërtetë nuk e dimë në këtë moment me një dozë se sa kohë mund të uleni në mënyrë të sigurt atje me nivele akoma të mira mbrojtjeje. Por sigurisht, është më shumë se 3 muaj, ”pohoi ai.

Efektet e dozimit "përforcues"

Studimi gjithashtu zbuloi se një dozë e tretë e vaksinës fillestare më e madhe se 3 muaj pas dozës së 6-të shkaktoi një rritje solide të rezistencës kundrejt SARS-CoV-2, e përbërë nga një prej variacioneve më tipike.

Dozimi i 3-të shkaktoi shkallë më të mëdha të antitrupave efikasë në kundërveprimin me ndryshimet alfa, beta dhe gjithashtu delta sesa që u panë pas dozës së 2-të.

Sidoqoftë, shkencëtarët theksuan se shqetësimi nëse individët me siguri do të kërkonin një dozë të 3-të "përforcuese" është akoma në mënyrë të konsiderueshme në ajër.

Informacioni më aktual nga Shëndeti Publik Angli rekomandon që 2 doza të vaksinës AstraZeneca japin 92% siguri përkundrejt një qëndrimi në spital me variacionin delta.

Dy doza të vaksinës Pfizer- BioNTech japin 96% siguri.

Që nga udhëzimet për gazetari, qeveria federale e MB ka zbuluar në fakt se individët e ndjeshëm ndaj ekstremit COVID-19 mund të përdoren një vaksinë përforcuese nga shtatori 2021.

Si funksionoi studimi kërkimor

Për të analizuar efikasitetin e një dozë të 2-të të shtyrë ose një dozë të 3-të, shkencëtarët imunizuan vullnetarë të moshës 18- 55 vjeç që ishin regjistruar në një test mjekësor të vaksinës AstraZeneca dhe gjithashtu aktualisht kishin marrë ose disa doza. Në përgjithësi, 30 individë morën një dozë e vonë e 2 në një mesatare prej 44 javësh pas.

Në studiuesit e zbuluar që gradat e tyre të antitrupave pasues ishin më shumë se ato që morën dozën e tyre të 2-të pas periudhave shumë më të shkurtra të dozës. Përgjigjja 90 individë që morën një dozë të tretë, shkallët e antitrupave ishin më të mëdha krahasuar me antitrupin 3 ditët e tyre pas një dozë të 28-të. qeliza imune imune

Reagimet e vullnetarëve gjithashtu morën një rritje. "Reaktogjeniteti" përjetoi shumë më pak vaksinë (efekte anësore më të lehta) ndaj

Sidoqoftë, pas një dozimi të shtyrë 2 ose 3, krahasuar me dozën e parë. Për, shkrimtarët mbajnë në mendje disa papërsosmëri të studimit të tyre kërkimor.

Në shembull, kishte informacion të kufizuar mbi reagimet e qelizave T pas një dozimi të dytë të shtyrë. Përmirësimi imun, ata sapo përcaktuan, por kthimet kthyese afërsisht 2 ditë pas një dozë të tretë.

Më në fund, ata përgatiten të pajtohen me vullnetarët në 6 muaj.

Për, studimi ekzistues vetëm përbëhej nga të rritur më të rinj, megjithatë një studim kërkimor i të rriturve të moshuar është duke u zhvilluar. COVID-19 azhurnime të drejtpërdrejta mbi përparimet aktuale në lidhje me koronavirusin unik dhe gjithashtu

, klikoni në këtë lidhje. (*)