COVID i gjatë: Më shumë gjasa tek pacientët me 5+ simptoma në javën e parë të infeksionit

Covid

Prania e më shumë se pesë simptomave të COVID-19 në javën e parë të infeksionit lidhet në mënyrë të konsiderueshme me zhvillimin e COVID të gjatë, pavarësisht nga mosha ose gjinia, sipas një përmbledhje të re të botuar nga Gazeta e Shoqërisë Mbretërore të Mjekësisë.

Rishikimi nga Universiteti i Birmingham-udhëhequr nga Terapitë për Grupin Studimor të Long COVID (TLC), përmbledh kërkimin aktual mbi prevalencën e simptomave, ndërlikimet dhe menaxhimin e COVID të gjatë. Të dhënat e grumbulluara të prevalencës në rishikim nxjerrin në pah dhjetë simptomat më të zakonshme të COVID-it të gjatë. Këto janë lodhje, gulçim, dhimbje muskulore, kollë, dhimbje koke, dhimbje kyçesh, dhimbje gjoksi, erë e ndryshuar, diarre dhe shije e ndryshuar.

Studiuesit identifikuan dy grupe kryesore të simptomave të COVID-it të gjatë: ato që përbëhen ekskluzivisht nga lodhja, dhimbja e kokës dhe ankesat e sipërme të frymëmarrjes; dhe ata me ankesa në shumë sisteme duke përfshirë ethe të vazhdueshme dhe simptoma gastroenterologjike.

Autori kryesor Dr. Olalekan Lee Aiyegbusi, Zëvendës Drejtor në Qendrën e Universitetit të Birmingham për Studimin e Rezultateve të Raportuara të Pacientëve (CPROR), tha: “Ka prova që ndikimi i COVID-19 akut tek pacientët, pavarësisht nga ashpërsia, shtrihet përtej shtrimit në spital në rastet më të rënda, për cilësinë e vazhdueshme të jetës, shëndetin mendor dhe çështjet e punësimit. Njerëzit që jetojnë me COVID të gjatë zakonisht ndihen të braktisur dhe të pushuar nga ofruesit e kujdesit shëndetësor dhe marrin këshilla të kufizuara ose konfliktuale. Më shumë se një e treta e pacientëve në një nga studimet e përfshira në rishikim raportuan se ata ende ndiheshin të sëmurë ose në një gjendje klinike më të keqe në tetë javë sesa në fillimin e COVID-19. "

Dr. Shamil Haroon, Ligjërues Klinik në Kujdesin Parësor dhe Hulumtues Bashkë-Kryesor i Universitetit të Birminghamit NIHR / UKRI financuar Studimin TLC, më tej komentoi: “As mekanizmat biologjikë ose imunologjikë të COVID-it të gjatë, as arsyetimi pse disa njerëz janë më shumë të ndjeshëm ndaj këtyre efekteve, janë ende të qarta, duke kufizuar zhvillimin e terapive. Essentialshtë thelbësore që ne të veprojmë shpejt për të adresuar këto çështje. ”

Në një krahasim me koronavirusët e tjerë, studiuesit sugjerojnë që në planin afatgjatë, pacientët me COVID të gjatë mund të përjetojnë gjithashtu një trajektore të ngjashme të sëmundjes me atë të pacientëve që kishin SARS ose MERS, duke treguar për analizën që tregon se gjashtë muaj pas daljes nga spitali, afërsisht 25 % e pacientëve të shtruar në spital me SARS dhe MERS kishin funksion të zvogëluar të mushkërive dhe aftësi ushtrimore.

Studiuesi Bashkë-Kryesor i Studimit të TLC Melanie Calvert, Profesor i Metodologjisë së Rezultateve në Universitetin e Birminghamit dhe Hetues i Lartë i NIHR, tha: "Gama e gjerë e simptomave dhe komplikimeve të mundshme që pacientët me COVID të gjatë mund të përjetojnë nxjerr në pah nevojën për një kuptim më të thellë të klinikës rrjedha e gjendjes. Ekziston një nevojë urgjente për modele më të mira dhe më të integruara të kujdesit për të mbështetur dhe menaxhuar pacientët me COVID të gjatë për të përmirësuar rezultatet klinike. "