Dhoma e ndenjes dhe gjithashtu shëndeti dhe mirëqenia: Si ndikon stili metropolitan në shëndetin tonë

Stili urban dhe gjithashtu ai i pasurive të paluajtshme ka lidhje intime me shëndetin dhe mirëqenien. Opsionet e dobëta të stilit mund të intensifikojnë shëndetin dhe mirëqenien, me problemet themelore të pabarazisë një element motorik.

Rrethi Columbus në New York City nga lart

Neni 25 i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut thotë: "Çdokush ka të drejtën e një standardi jetese të përshtatshëm për shëndetin dhe mirëqenien e tij dhe të familjes së tij."

Kjo konsiston në pasuri të paluajtshme, ushqim, veshje, trajtim, zgjidhje sociale, si dhe siguri dhe siguri nëse rastet e kaluara nga kontrolli i një individi ndikojnë në burimin e tyre të të ardhurave.

Studiuesit në fakt kanë zbuluar se pasuritë e paluajtshme të përshtatshme kanë lidhje intime në internet me shëndetin fizik dhe psikologjik të një individi.

Sipas Përmbledhjes Ekzekutive të Strehimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe gjithashtu Udhëzimeve Shëndetësore, pasuritë e paluajtshme të prodhuara në mënyrë joadekuate mund të rrisin rrezikun e udhëtimeve, rënieve, dëmtimeve, izolimit, si dhe tensionit për individët e moshuar ose individët me të meta.

Për më tepër, pasuritë e paluajtshme të pasigurta ose të shtrenjta mund të intensifikojnë tensionin. Strehimi që është po aq i ngrohtë ose i ftohtë ose përkeqëson ndotjen e ajrit të brendshëm mund të shkaktojë sistemin e frymëmarrjes dhe gjithashtu probleme kardiometabolike.

Pasuritë e mbushura me njerëz ose prona të paluajtshme me furnizim të pamjaftueshëm me ujë mund të nxisin përhapjen e kushteve ngjitëse.

Duke folur për "Detonic.shop", Robert Huxford, Drejtor i Grupit të Dizajnit Urban, Londër, deklaroi se shqetësimet rreth partneritetit në mes shëndetit dhe mirëqenies dhe stilit metropolitane ose të pasurive të patundshme kanë një sfond të gjatë.

"Shpesh harrohet se lidhjet midis banimit dhe dizajnit urban dhe shëndetit kthehen qindra vjet më parë, siç është lëvizja e shëndetit publik të shekullit të 19-të, përfshirë Shoqatën e Shëndetit të Qyteteve të viteve 1840, ose Byelaws Model të lëshuar në vitet 1870, që drejtoi zhvillimin urban në Angli për 50 vitet e ardhshme. "

"Ata u përqëndruan në ndriçimin, ventilimin, mbipopullimin, lagështinë dhe kanalizimet. Ata përcaktuan gjerësinë minimale të rrugëve, hapësirat minimale rreth ndërtesave dhe se dhomat e banuara duhet të kenë një dritare të paktën një të dhjetën e sipërfaqes së dyshemesë. Mbi 100 vjet më vonë, zhvilluesit po paraqesin propozime për apartamente pa dritare. "

Për Huxford, pandemia COVID-19 në fakt ka sjellë shqetësime historike rreth pasurive të paluajtshme dhe gjithashtu kushte ngjitëse përsëri.

"Në shekullin XIX, shkaqet kryesore të vdekjes ishin sëmundjet infektive, të tilla si tuberkulozi, kolera dhe tifoja," tha Huxford.

"Punimet e shëndetit publik të shekullit të 19-të dhe 20-të panë që sëmundja infektive të vihej nën kontroll, e ndihmuar më tej nga përparimet në shkencën mjekësore. Sidoqoftë, pandemia COVID-19 ka treguar se ne mbetemi të prekshëm ndaj sëmundjeve infektive; dhe perspektiva e sëmundjeve rezistente ndaj ilaçeve është një shqetësim i madh ndërkombëtar. ”

"Ofshtë me rëndësi të madhe që strehimi dhe dizajni urban të sigurojnë qëndrueshmëri ndaj rrezikut të sëmundjeve infektive."

Duke mbështetur faktorin e Huxford në një postim në revistën PLOS ONE, shkencëtarët zbuluan një organizatë midis sasisë së pasurive të patundshme mediokre në një rajon të Shteteve të Bashkuara dhe gjithashtu shfaqjes së COVID-19 dhe gjithashtu vdekjes.

Përparim i besueshëm nga makina

Sipas Katja Stille, Kryetare e Grupit të Dizajnit Urban dhe gjithashtu Drejtor i Planifikimit Tibbalds dhe gjithashtu Dizajn Urban, opsionet më gjithëpërfshirëse të stilit metropolitane mund të kenë ndikime të drejtpërdrejta negative në shëndetin dhe mirëqenien e një individi.

Duke folur për MNT, Stille tha, "faktorët kryesorë urbanë që ndikojnë negativisht në shëndetin mendor dhe fizik të një personi janë ndotja e ajrit nga trafiku rrugor, si dhe ndotja e zhurmës."

"Të jetosh në një zhvillim të varur nga makina do të ndikojë negativisht në aftësinë e njerëzve për të ushtruar dhe inkurajuar një mënyrë jetese të ulur që çon lehtësisht në trashje, sëmundje të zemrës dhe diabet. Mundësia për të qenë fizikisht aktiv gjatë jetës së përditshme, siç është transporti aktiv-ecja dhe çiklizmi-është e rëndësishme për të shmangur obezitetin. ”

Dr Steven Fleming, shkrimtar i Velotopia: Prodhimi i hapësirës ciklike në mendjet tona dhe gjithashtu në qytetet tona, gjithashtu thekson problemin e stilit metropolitane të përqendruar në makinë.

Dr Fleming deklaroi për MNT se një “shtëpi me një garazh është projektuar për t’ju ​​dërguar në rrugën tuaj duke vozitur, për një ditë pa asnjë lloj stërvitjeje. Një bllok apartamentesh është vetëm pak më i mirë sepse dita e ecjes është projektuar për të vënë në lëvizje - me ashensorin ose shkallët e tij që të çojnë në rrugë - do të ketë ekuivalent metabolik të papërfillshëm të minutave të detyrës (MET). Nëse [tashmë keni mbipeshë], do të kërkoni një taksi ose autobus sepse ecja është e dhimbshme për [njerëzit me obezitet]. ”

Interpretimi i një MET është "sasia e oksigjenit të konsumuar ndërsa jeni ulur në pushim".

"Në librin tim Velotopia," vazhdoi Dr. Fleming, "Unë detajova, në vizatime dhe zhargon arkitektonik, banesa të stilit të apartamenteve që do t'ju fusnin në biçikletën tuaj. Do të largoheshit nga apartamenti juaj i katit të dhjetë, dhe në vend që të prisnit një ngritje të ngadaltë, thjesht kaloni pranë të gjitha apartamenteve të tjera të vendosura rreth një korridori të pjerrët, tipik me spirale ose atë që ne e quajmë 'galeri aksesi' ose nganjëherë një 'rrugë ajrore'. "

"Ky do të ishte fillimi i një dite me shumë më shumë MET-minuta sesa ajo që filluat në këmbë, dhe kjo nuk do të ishte e dhimbshme nëse [keni obezitet]."

Robert Huxford gjithashtu ka probleme me stilet që fokusohen në automobila:

"Ndikimi i automjeteve është i rëndësishëm, duke sjellë zhurmë, ndriçim të rrugëve me intensitet të lartë, ndotje të ajrit dhe rrezikun e lëndimeve nga përplasjet në zonat urbane."

Shëndeti dhe mirëqenia mendore

Problemet e strehimit dhe stilit metropolitane gjithashtu mund të ndikojnë në mënyrë të dëmshme në shëndetin dhe mirëqenien psikologjike.

Duke folur për MNT, Dr Layla McCay, Drejtore e Qendrës për Dizajn Urban dhe gjithashtu Shëndetin Mendor, tha se "pastrehësia dhe pasiguria në strehim janë një faktor kyç rreziku për problemet e shëndetit mendor".

“Për ata që kanë një shtëpi, përballueshmëria e shtëpisë është çelësi, pasi shqetësimet ekonomike kanë lidhje me problemet e shëndetit mendor; kështu është edhe cilësia e banesës, duke përfshirë lagështinë, zhurmën, dëmtuesit dhe mbipopullimin. "

“Vendndodhja e banesave është gjithashtu e rëndësishme, duke përfshirë cilësinë dhe sigurinë në lagje, qasjen në objektet kryesore, përfshirë arsimin, vendet e punës dhe kujdesin shëndetësor. Dhe çdo aspekt i strehimit që stigmatizon banorët e tij gjithashtu mund të ndikojë negativisht në shëndetin mendor të banorëve. "

"Strehimi që është i disponueshëm, i sigurt, i përshtatshëm, i përballueshëm dhe i rehatshëm, dhe që u ofron banorëve të tij një shkallë të privatësisë, ndërkohë që lehtëson jetën e shumë brezave aty ku dëshirohet, mund të përfitojë shëndetin mendor të njerëzve," vazhdoi ajo.

"Strehimi ka mundësinë për të mbështetur më tej shëndetin mendor të njerëzve duke lehtësuar banorët të zhvillojnë marrëdhënie pozitive me fqinjët e tyre dhe të nxisin ndjenjat e përfshirjes dhe përkatësisë."

Siguria dhe gjithashtu të qenit i pastrehë

Siç thekson Dr McCay, siguria dhe siguria e pasurive të patundshme - nëse një individ posedon shtëpinë e tij ose nuk mund të qëndrojë në krye të hipotekës së shtëpisë; nëse ata kanë një marrëveshje qiraje të qëndrueshme; ose nëse ata merren me mundësinë e dëbimit pa njoftim - mund të jetë po aq një aspekt thelbësor për shëndetin e një individi sa problemet fizike të shtëpisë.

Prof Deborah K. Padgett e Shkollës së Argjendtë të Punës Sociale në Universitetin e Nju Jorkut, një profesioniste në kryqëzimin e të qenit të pastrehë dhe gjithashtu psikologjike ose të përziera të përdorë kushtet, bisedoi me MNT.

Ajo përshkroi se ndërsa pasuritë e paluajtshme të trazuara janë një çështje e ndërlikuar, ajo ka një origjinë vitale.

"Paqëndrueshmëria globale e strehimit është për shkak të varfërisë së rëndë dhe mungesës së mbështetjes institucionale për strehimin" publik "ose" social "që është i përballueshëm."

"Koncepti i miratuar nga Kombet e Bashkuara për" strehimi është një e drejtë "është, sipas mendimit tim, më i kontestuari dhe më pak tërheqësi i të drejtave të njeriut i supozuar i garantuar nga qeveritë. Kjo është pjesërisht sepse kërkesa tejkalon furnizimin me rritjen e popullsisë botërore. ”

"Por dekadat e fundit (që nga administrata Reagan këtu në SHBA) kanë parë privatizim të rëndë të zhvillimit të banesave, dhe kjo natyrisht përjashton të varfërit. Në vende si India, miliona që jetojnë në lagjet e varfra nuk konsiderohen "të pastrehë", por kjo errëson kushtet e mjerueshme të jetesës që ata përjetojnë. "

"Nga niveli personal, mbijetesa e përditshme është një luftë për të blerë ushqim, ujë të pastër, objekte sanitare, etj.-qoftë duke jetuar në një lagje të varfër, në një lagje, apo në një stol parku," deklaroi Prof Padgett.

Për Prof Padgett, një element kryesor që ndikon në partneritetin midis pasurive të paluajtshme dhe gjithashtu shëndetit dhe mirëqenies psikologjike është të qenit i pastrehë. Sidoqoftë, individët shpesh supozojnë se shëndeti psikologjik dhe problemet e mirëqenies shkaktojnë të qenit të pastrehë kur fakti nuk është i thjeshtë - një faktorProf Padgett i përshkruar kohët e fundit në një postim për revistën BJPsych Bulletin.

Prof Padgett informoi MNT se “pastrehësia dhe shëndeti mendor kanë një marrëdhënie dydrejtimore, por është gjithashtu e ndërlikuar. Ndërsa sëmundjet serioze mendore, të tilla si skizofrenia, përbëjnë një pakicë personash të pastrehë, këta individë kanë më shumë gjasa të jenë të pastrehë në mënyrë kronike dhe të kenë nevoja që krijojnë më shumë kosto për sistemin - spitale, burgje, strehimore etj. "

"Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të jenë të dukshme në publik dhe kështu shmangin perceptimet e publikut larg nga fakti se shumica e njerëzve të pastrehë janë familje me fëmijë të vegjël, të rinj, të pastrehë" të rinj "(më të vjetër Baby Boomers) dhe të tjerë."

"Mjerisht, përqendrimi i tepërt në sëmundjet serioze mendore largon vëmendjen nga trauma e shkaktuar nga të qenit të pastrehë, dhe kjo mbetet e pa studiuar-pjesërisht sepse shpesh është trauma e përbërë nga fatkeqësitë e fëmijërisë dhe ngjarjet traumatike më herët në jetë."

pabarazi

Për Dr McCay, një problem i fshehur i lidhur me stilin metropolitan dhe gjithashtu të pasurive të paluajtshme është pabarazia e pasurive.

"Strehimi është i lidhur pazgjidhshmërisht me shëndetin mendor dhe mirëqenien, por qasja në strehim dhe cilësia e këtij strehimi ndryshon sipas një game të gjerë faktorësh, veçanërisht pasurisë," tha Dr McCay.

“Pabarazitë në qasjen e njerëzve në strehim të sigurt, të përballueshëm dhe me cilësi të mirë mund të çojnë në pabarazi në shëndetin dhe mirëqenien e tyre mendore. Shëndeti mendor i njerëzve gjithashtu mund të ndikohet nga 'ndarja sipas modelit', për shembull, kur njerëzit që zotërojnë shtëpitë e tyre ndahen nga tiparet e projektimit nga njerëzit që jetojnë në banesa sociale, madje edhe brenda së njëjtës ndërtesë, duke krijuar stigmë dhe duke përkeqësuar pabarazinë. "

"Gjatë pandemisë COVID-19, ne pamë dëshmi të pabarazive të lidhura me strehimin ku disa njerëz ishin në gjendje të pushonin dhe të luanin në kopshtet e tyre, ndërsa të tjerët nuk kishin hapësirë ​​të jashtme; disa kishin parqe lokale me cilësi të mirë, dhe të tjerët duhej të udhëtonin jashtë lagjes së tyre për të gjetur hapësirë ​​të gjelbër të sigurt dhe të këndshme. "

Për Prof Peter Bishop, një mësues i stilit metropolitan në Shkollën e Arkitekturës Bartlett, University College London, lloje të ndryshme të urisë sociale, të përbëra nga pasuri të paluajtshme të këqija dhe gjithashtu stil metropolitane, shoqërohen me rezultate edhe më të këqija të shëndetit dhe mirëqenies.

Duke folur për MNT, Prof Bishop deklaroi: “Ekziston një korrelacion i qartë midis shëndetit fizik dhe mendor dhe indekseve të privimit të shumëfishtë. Shëndeti Publik në Angli rendit përvojën e fëmijërisë, arsimin, strehimin e qëndrueshëm dhe punësimin e sigurt si faktorët kryesorë që kontribuojnë në shëndetin dhe mirëqenien. "

Rregullimi afatgjatë

Për Katja Stille, qeveritë federale duhet të kontribuojnë në shtrëngimin e pasurive të paluajtshme dhe gjithashtu udhëzimet e stilit, të ofruara nga lidhjet e qarta në internet midis stilit të keq të pasurive të patundshme dhe problemeve shëndetësore dhe Wellness.

"Qeveritë në të gjithë botën duhet të pranojnë fillimisht lidhjen midis mjedisit të dobët urban dhe strehimit dhe zvogëlimit të jetëgjatësisë dhe faturave më të larta të kujdesit shëndetësor," tha Stille.

"Kostot në rritje të kujdesit shëndetësor duhet të njihen si pasojë e zhvillimit të dobët dhe të paqëndrueshëm."

"Qeveritë duhet të përshkruajnë rregullore të detyrueshme që kontrollojnë cilësinë e shtëpive, duke përfshirë standardet e hapësirës dhe dritës, izolimin e zhurmës dhe hapësirën e jashtme private. Vlerësimet e mëtejshme të Ndikimit në Shëndetin duhet të jenë të detyrueshme dhe të kërkojnë çdo zhvillim të ri për të demonstruar se si çon në një rritje neto të rezultateve shëndetësore për komunitetet e reja dhe ato ekzistuese. "

Për Robert Huxford, është gjithashtu thelbësore që zhvilluesit metropolitanë të jenë delikatë ndaj kërkesave të caktuara të lagjeve me të cilat ata po bashkëpunojnë.

"Ne të gjithë ndajmë nevojat themelore, por ka dallime, të tilla si nevoja për privatësi, nëse familjet janë bërthamore apo të zgjeruara, sa e fortë dhe e lidhur është komuniteti, etj. Kjo tregohet në mbarë botën në dallimet në dizajnin e banesave, në rrugë dhe në lagje.

“Në përgjithësi, shtëpitë duhet të jenë të dizajnuara për të pasqyruar dhe mbështetur strukturat e familjes, lagjet për të pasqyruar strukturat e komunitetit, dhe rrethet dhe strukturat ekonomike të qyteteve; dhe gjatë gjithë kohës duke iu përgjigjur mjedisit natyror dhe klimës lokale. "

"Përhapja në të gjithë planetin e një urbanizmi standard korporativ global, i nxitur vetëm nga interesi tregtar që injoron dallimet nuk është diçka që ne duhet të festojmë."

"Qytetet duhet të jenë të ndjeshëm ndaj ushqimit për nevoja të ndryshme në faza të ndryshme të jetës, në kohën e ditës, si dhe nevojat e njerëzve nga kultura të ndryshme dhe prejardhje etnike."

Prof Bishop rekomandon që ndërsa pasuritë e paluajtshme dhe stili metropolitane janë jetike të marrin në konsideratë shëndetin dhe mirëqenien e individëve, vendet kryesore për të synuar janë problemet themelore të pabarazisë.

"Unë do të argumentoja se megjithëse strehimi dhe dizajni urban janë të rëndësishme, ato janë të nënshtruara (edhe pse të lidhura) me çështje më të përgjithshme të varfërisë, arsimit dhe aksesit të barabartë në shërbime, veçanërisht shëndetin. Nëse shoqëria ka pabarazi brenda strukturës së saj, atëherë ndikimet nuk do të shpërndahen në mënyrë të barabartë ".

Për Prof Bishop, qeveritë federale duhet të garantojnë prona të respektueshme të patundshme për gjithçka që përbëhet nga dhoma jashtë. Ato duhet gjithashtu të rrisin cilësinë e lartë të ajrit, të minimizojnë përdorimin e automobilave, të reklamojnë transport të qëndrueshëm, të rrisin arsimin dhe të mësuarit, të blejnë kujdes shëndetësor parandalues, dhe gjithashtu të zgjerojnë dhomat e hapura dhe gjithashtu të shfaqin qendrat.