Ashtu si mbushja e pompës, qelizat e dëmtuara nga sëmundja kronike e mushkërive mund të rezultojnë në COVID të rëndë

qelizë

Rezultatet e një studimi kërkimor nga një grup global klinik i udhëhequr nga Instituti i Kërkimeve të Genomikës Përkthyese (TGen), një bashkëpunëtor i Qytetit të Shpresës, rekomandojnë që - si vendosja e ujit në majë të një pusi përpara pompimit - qelizat e traktit respirator të individëve me kushte kronike të mushkërive janë "primare" për infeksion nga infeksioni COVID-19, duke rezultuar në shenja shumë më të rënda, rezultate më të dobëta përfundimtare dhe gjithashtu një shans më të lartë për fatalitet.

Studimi kërkimor– lëshuar sot në Nature Communications- informacioni për modifikimet trashëgimore të shkaktuara nga sëmundja kronike e mushkërive në përbërjen molekulare të një përzgjedhje të qelizave, të përbërë nga qelizat epiteliale që veshin mushkëritë dhe gjithashtu pasazhet e ajrit. Informacioni i studimit kërkimor saktësisht se si ato modifikime mund të ndihmojnë të bëjnë të mundur që SARS-CoV-2, infeksioni që shkakton COVID-19, të hyjë në trup, të kopjojë dhe gjithashtu të vendosë një reagim imunitar jashtë kontrollit që mbushet mushkëritë me lëngje dhe gjithashtu shpesh rezulton në individë që kërkojnë respiratorë dhe gjithashtu qëndrime të gjera në spital.

Grupi përdori ARN me një qelizë, duke përcaktuar teknologjinë moderne për të përcaktuar kodin e trashëguar të 611,398 qelizave nga baza të ndryshme informacioni, që qëndron për ata me mushkëri të shëndetshme dhe të ekuilibruar (kontroll) dhe gjithashtu ato me sëmundje kronike të mushkërive Renditja dhe vlerësimi i lejuar shkencëtarët të njohin molekulare karakteristika që mund të përbëjnë rezultate edhe më të këqija të COVID-19.

"Rezultatet tona sugjerojnë që pacientët me sëmundje kronike të mushkërive janë molekulare të përgatitur për të qenë më të ndjeshëm ndaj infeksionit nga SARS-CoV-2", pohoi Nicholas Banovich, Ph D., një Profesor i Asociuar në Divizionin e Gjenomikës së Kancerit të Integruar të TGen, dhe gjithashtu midis hulumtimeve shkrimtarët e moshuar të studimit. Dr. Banovich është një individ kryesor në Rrjetin Biologjik të Mushkërive të Njerëzve të Qelizave, ngarkesat e të cilëve pjesëmarrës, duke qëndruar për më shumë se 80 institucione në të gjithë botën, gjithashtu i shtohen këtij studimi kërkimor.

Si përmirësim, mosha e moshuar, gjinia mashkullore, pirja e duhanit dhe gjithashtu sëmundjet shoqëruese të tilla si hipertensioni, pesha e tepërt dhe çështjet diabetike, janë të gjitha aspektet e rrezikut COVID-19 që përkeqësohen nga kushtet kronike të mushkërive, të tilla si Sëmundja Kronike e Pulmonareve Obstruktive ( COPD), Sëmundja Interstitiale e Mushkërive (ILD), dhe gjithashtu veçanërisht Fibroza pulmonare idiopatike (IPF), një frikshme dinamike dhe gjithashtu tensionim i qelizave të mushkërive.

"U njoh në fillim të pandemisë që pacientët me sëmundje kronike të mushkërive ishin veçanërisht në rrezik të lartë për COVID-19 të rëndë, dhe qëllimi ynë ishte të merrnim njohuri për ndryshimet qelizore dhe molekulare përgjegjëse për këtë," pretendoi Jonathan Kropski, MD, Associate Profesor i Mjekësisë dhe gjithashtu Qelizë dhe gjithashtu Biologji Zhvillimi në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, dhe gjithashtu një shkrimtar bashkë-i vjetër i studimit kërkimor.

Ndryshimet në qelizat e mushkërive dhe gjithashtu qelizat imune

Studiuesit veçanërisht kërkuan modifikime në qelizat AT2, një lloj i rëndësishëm i qelizave epiteliale të mushkërive, që përqendrohen në shtigje të lëvizshme dhe gjithashtu shprehin shkallë të gjenetikës në lidhje me COVID-19. Ata zhvilluan një "rezultat viral hyrje", një përbërës i të gjithë gjenetikës që lidhet me SARS-CoV-2, dhe gjithashtu vendosi vlerësime më të mëdha midis qelizave nga individë me sëmundje kronike të mushkërive.

Ata gjithashtu zbuluan modifikime në qelizat imune dhe gjithashtu gjetën shprehje të parregulluar të gjenetikës në lidhje me hiper-inflamacionin dhe gjithashtu me prodhimin e vazhdueshëm të citokinës, 2 shenja të markës tregtare të infeksionit të rëndë SARS-CoV-2. Të ashtuquajturit tornado të citokinës në individët COVID-19 lëshojnë një ujëvarë të qelizave imune që përmbytin mushkëritë, duke shkaktuar dëme të mëdha të organeve të trupit.

"Ndryshimet gjenetike në qelizat imune, veçanërisht në qelizat e bardha të specializuara të gjakut të njohura si qeliza T, mund të zvogëlojnë përgjigjen imune të pacientit ndaj infeksionit viral dhe të çojnë në rrezik më të lartë të sëmundjes së rëndë dhe rezultate të dobëta në pacientët me sëmundje kronike të mushkërive", pohoi Linh Bui , Ph D., një tjetër post-doktoraturë në laboratorin e Dr Banovich, dhe gjithashtu midis shkrimtarëve kryesorë të studimit kërkimor.

"Të dhënat tona sugjerojnë që mikromjedisi imunitar në të dy nivelet molekulare dhe qelizore në mushkëri të dëmtuara nga sëmundjet kronike mund të nxisë COVID-19 të rëndë", pohoi Dr. Bui.

Pagesa të konsiderueshme për këtë studim kërkimor u bënë nga: Qendra Mjekësore e Universitetit Vanderbilt, Shkolla e Mjekësisë Yale, Shkolla Mjekësore e Harvardit, Kolegji i Mjekësisë Baylor dhe gjithashtu Departamenti i Qendrës Mjekësore të Çështjeve të Veteranëve Plus një numër institutesh në MB, të përbërë nga: Londra Imperial College, Royal Brompton dhe gjithashtu Harefield National Health Fund Foundation Trust, Shkolla Mjekësore e Universitetit Edinburg, dhe gjithashtu Infermieria Mbretërore e Edinburgut.