Të dhënat më të fundit nga analiza e morgut të Lusakës tregojnë rritjen e vdekjeve të COVID-19

COVID-19

Kuptimi i shëndetit publik të kushteve ngjitëse zakonisht pushon shumë nga burimet rajonale të gatshme për të kryer punën e monitorimit. Extremelyshtë jashtëzakonisht e thjeshtë të biesh nën mendjen se mungesa e detajeve në lidhje me një komb apo zonë të ofruar sugjeron që kushtet nuk po japin efekt në ato zona.

Çmimet e dukshme të ulura të COVID-19 në kontinentin Afrikan janë një shembull i kësaj.

Pjesa më e madhe e asaj që ne besojmë se e kuptojmë në lidhje me ndikimin e COVID-19 në të gjithë botën varet nga të dhënat e grumbulluara të siguruara me faqe në internet si uebfaqja Johns Hopkins COVID-19. Bazuar në këtë, mund të përfundojë me lehtësi që pandemia goditi Shtetet e Bashkuara më sfiduese se kudo tjetër në glob, në të cilën Afrika është shpëtuar kryesisht.

Por COVID-19 shpërndan çdo vend ku lejohet fokusi i individëve. Ajo që diferencon Shtetet e Bashkuara nga shumica e kombeve afrikane është se Shtetet e Bashkuara kanë një nga burimet më të mëdha për monitorimin e gjendjes në botë, i përbërë nga Qendrat e Shteteve të Bashkuara për Kontrollin e Sëmundjeve dhe gjithashtu Parandalimin

Prania dhe integriteti i të dhënave mund të ndryshojnë si një tipar i aftësisë rajonale, përvojës, burimeve dhe gjithashtu vullnetit politik. Në Afrikë, fokusi më i lartë i mundshëm i situatave duket në Afrikën e Jugut - një komb me të ardhura mjaft të larta me aftësi të jashtëzakonshme dhe gjithashtu burime për shqyrtim dhe gjithashtu monitorim.

Në të vërtetë kemi vlerësuar ndikimin vdekjeprurës të COVID-19 në financimin e ZambiasLusaka. Në të vërtetë na ka zbuluar saktësisht se sa sfiduese është të bësh një monitorim metodik. E megjithatë zona ndërkombëtare e shëndetit dhe shëndetit në të vërtetë më së shumti është marrë me një çmim të reduktuar në pjesën më të madhe të Afrikës si një enigmë. Përshkrimi i mundshëm është se burimet e nevojshme për monitorim janë të pamjaftueshme dhe gjithashtu për këtë arsye që ne nuk po shohim një fotografi totale në lidhje me atë që po ndodh në të vërtetë.

Për mbi 4 vjet, ne aktualisht kemi grumbulluar të dhëna për vdekjet e foshnjave si përbërës i një pune për të ekzaminuar kushte të ndryshme të tjera. Kur shpërtheu pandemia COVID-19, ne kishim aftësinë për të ndryshuar punën tonë të monitorimit për të përfshirë këtë infeksion të ri dhe gjithashtu për të përcaktuar se çfarë përqindje e njerëzve në të gjitha moshat në Lusaka shqyrtuan të favorshme me provë pas vdekjes. Kjo ishte punë e financuar nga Fondacioni Gates, dhe gjithashtu ne ndamë kërkimet tona me Ministrinë e Shëndetit të Zambisë

Këto të dhëna janë përshkruese dhe gjithashtu të përgjithësueshme për faktin se po provojmë në morgun e Spitalit Mësimor Universitar, i cili regjistron pothuajse të gjitha vdekjet që ndodhin në qytet në të gjitha ekipet e moshave. Ndërsa ne nuk kishim burime për të shembulluar të gjitha vdekjet - 30-40 vdekje çdo ditë është mjaft normale - ne përjetuam një nën-grup arbitrar të këtyre.

Ajo që kemi vërejtur nga qershori deri në shtator të vitit 2020 ishte se rreth një në 5 persona të larguar ekzaminuan të favorshëm për SARS-CoV-2 në labinën tonë molekulare Lusaka. Çmimet që po shihnim ishin rreth 10 herë më shumë se ato që raportoheshin zyrtarisht në atë kohë.

Që nga ai regjistrim paraprak, ne në fakt kemi mbetur për të kontrolluar vdekjet e COVID-19 në samemorgu të saktë. Rrethana në të vërtetë është zgjeruar edhe më keq. Deri në qershor 2021, ne po zbulonim SARS-CoV-2 në rreth 25% të vdekjeve, por në qershor vetë çmimi u rrit në një mbresëlënëse 87% të aldeteatve

Tani jemi në procedurën e një analize të tepërt të vdekjes, duke bërë kontrast vitin COVID-19 përkundrejt çmimit historik të vdekjes sezonale gjatë ardhjes para 3 viteve. Kjo sigurisht që do të na ndihmojë të përcaktojmë më mirë ndikimin e COVID-19

Mungesa e monitorimit

Grupi ynë është i vendosur në morgun e Spitalit Mësimor të Universitetit. Ne përpiqemi të regjistrojmë çdo fatalitet të 3-të deri të 5-të që vjen, duke iu afruar anëtarëve të familjes ose afër një të afërmi për të marrë leje të ndriçuar. Çmimet e lejeve tona në të vërtetë kanë qenë jashtëzakonisht të larta (rreth 90%).

Pas kësaj, ne fitojmë disa detaje profesionale në lidhje me rastet që rezultojnë në sëmundje vdekjeprurëse, dhe gjithashtu fitojmë një shembull të shtupës së hundës për shqyrtim. Ne përdorim paketat e shqyrtimit të Qendrave të Shteteve të Bashkuara për Kontrollin e Sëmundjeve, të cilat mendohet se janë një kërkesë e artë në të gjithë botën.

Nëse konsistonim në zbulimin e SARS-CoV-2 në çdo lloj shkalle të fuqisë së sinjalit në analizën PCR, ne e zbuluam atë në 19% të të gjitha vdekjeve në mes të qershorit dhe gjithashtu shtatorit të vitit 2020. Pothuajse 3 të katërtat e atyre vdekjeve ndodhën jashtë trajtimit . Nga këto, asnjë nuk ishte ekzaminuar në të vërtetë për infeksionin para fatalitetit. Midis vdekjeve që ndodhën në një institucion të kujdesit shëndetësor, pikërisht në lidhje me një të tretën ishte ekzaminuar në të vërtetë para vdekjes.

Kjo na informon se çmimi relativisht i ulur i COVID-19 i raportuar në vende të tjera u sqarua nga mungesa e një monitorimi metodik. COVID-19 u shfaq e pazakontë vetëm për faktin se shfaqja rrallë bëhej. Nga 70 vdekje nga COVID-19 që kemi vërejtur nga 342 persona të larguar, vetëm 6 ishin ekzaminuar në të vërtetë për COVID-19 para se të vdisnin. E megjithatë, pothuajse të gjithë kishin në të vërtetë shenja dhe simptoma simptomatike të COVID-19– kollitjes, temperaturës së lartë, mungesës së frymëmarrjes.

Në Zambia duhen fonde dhe gjithashtu aftësia për të bërë monitorim të plotë. Zambia vlerësoi 117-të nga 128 vende në lidhje me konkurrencën financiare përsëri në 2007.

Foto më e gjerë

Problemi thelbësor është nëse këto rezultate janë unike të Zambisë. Ne e kemi të pasigurt. Duket se COVID-19 ka një ndikim ekstrem në disa (potencialisht shumica) përbërës të Afrikës, megjithatë kjo po mbetet pa dokumente.

Siç e kemi parë në Shtetet e Bashkuara - e cila në të vërtetë më së shumti ka rifilluar kulturën e saj pas imunizimit të mbi 180 milion banorëve - e vetmja arratisje e kësaj tragjedie njerëzore janë injeksionet.

Vetëm disa përqind e popullsisë së Zambisë në të vërtetë kanë marrë çdo lloj injeksioni COVID. Dhe ndërsa objektivi është imunizimi i popullatës, mundësia e Zambias për injeksione është e kufizuar në mënyrë drastike. Ne me të vërtetë shpresojmë që fushata COVAX mund ta transformojë këtë rrethanë.

Për sa kohë që "niveli i ulët COVID-19" i Afrikës mbetet të konsiderohet si një enigmë hutuese në krahasim me një tregues të monitorimit të pamjaftueshëm, kombet afrikane me siguri do të shkojnë në pjesën e pasme të autobusit për të marrë këto pasuri që shpëtojnë jetën. Sipas të gjitha gjasave, kjo është një katastrofë që po ndodh në një poligon kontinental, por ende nuk raportohet dhe gjithashtu për këtë arsye nuk vlerësohet.

Për të adresuar një telashe si COVID-19, është qartë e nevojshme të keni detaje të sakta në lidhje me qëndrimin e vërtetë të rrethanës.