Akti i balancimit të sigurisë olimpike të Japonisë lë pak njerëz të kënaqur

Akti i balancimit të sigurisë olimpike të Japonisë lë pak njerëz të kënaqur

Bizneset duke luftuar u detyruan të mbyllen përkohësisht rreth vendeve të Lojërave Olimpike. Vizitorët olimpikë urdhëruan të instalonin aplikacione invazive dhe të lejonin gjurmimin GPS. Mendimtarët që nxjerrin hotele për të mos lejuar pjesëmarrësit të vijnë në kontakt me japonezë të zakonshëm ose të vizitojnë restorante për të provuar sushi.

Aparati masiv i sigurisë së Japonisë ka ngritur ankesa se kombi, gjatë javëve të Lojërave, do të duket më shumë si Koreja e Veriut autoritare ose Kina sesa një nga demokracitë më të fuqishme dhe të gjalla të botës.

Shqetësimi për shumë këtu, megjithatë, nuk është shumë Big Brother. Thatshtë se të gjitha masat e rritura nuk do të jenë mjaft të mjaftueshme për të ndaluar rreth 85,000 atletë, zyrtarë, gazetarë dhe punëtorë të tjerë që vijnë në Japoni nga futja e varianteve të koronavirusit me përhapje të shpejtë në një popullsi kryesisht të pavaksinuar që tashmë po luftojnë me raste në rritje.

"E gjitha bazohet në sistemin e nderit dhe po shkakton shqetësim që njerëzit e medias dhe pjesëmarrësit e tjerë mund të dalin nga hotelet e tyre për të ngrënë në Ginza," tha Takeshi Saiki, një ligjvënës i opozitës, për ato që ai i quajti kontrollet e kufirit të Japonisë. Deri më tani, shumica e atletëve olimpikë dhe pjesëmarrësve të tjerë janë përjashtuar nga kërkesat tipike të karantinës.

Ka patur prishje të rregullta të sigurisë ndërsa bëhet më e qartë se numri i madh i përpjekjeve për të policuar kaq shumë vizitorë - dhe ceremonia e hapjes po afrohet. Shtypi japonez është i mbushur me raporte të njerëzve të lidhur me Olimpiadën që testohen pozitivisht për koronavirusin. Fotografitë dhe postimet në mediat sociale tregojnë se të huajt që lidhen me Lojërat thyejnë rregullat e maskave dhe pinë në publik, pirjen e duhanit në aeroporte - madje, nëse bios janë të sakta, duke postuar në aplikacione takimesh.

"Ka gropa të mëdha në flluska", tha Ayaka Shiomura, një tjetër ligjvënës i opozitës, duke folur për të ashtuquajturat "flluska" që supozohet se ndajnë pjesëmarrësit e Olimpiadës nga pjesa tjetër e vendit.

Pandemia ka provuar demokracitë në të gjithë botën ndërsa përpiqen të vendosin një ekuilibër midis nevojës për të mbrojtur të drejtat themelore dhe domosdoshmërisë kombëtare për të kontrolluar një sëmundje që lulëzon kur njerëzit mblidhen në një numër të madh.

Megjithatë, pak vende janë përballur me aksione më të larta sesa Tokio gjatë korrikut dhe gushtit - ose një vëzhgim më të afërt global. Qeveria, e vetëdijshme për sondazhet e përsëritura të brendshme që tregojnë kundërshtim të fortë ndaj Lojërave, argumenton se masat e saj të sigurisë dhe monitorimit janë thelbësore ndërsa përpiqet të tërheqë një Lojëra Olimpike gjatë një pandemie një herë në një shekull.

Akti i balancimit të sigurisë olimpike të Japonisë lë pak njerëz të kënaqur

Por ndërsa kufizimet testohen nga rritja e numrit të vizitorëve, zyrtarët janë fajësuar se kanë bërë shumë, dhe shumë pak.

Qeveria dhe organizatorët e Lojërave "po trajtojnë vizitorët sikur të jenë kriminelë të mundshëm", tha në YouTube Chizuko Ueno, një profesor emitus i sociologjisë në Universitetin e Tokios.

Ekziston gjithashtu një inat i vazhdueshëm për një ndjenjë të përhapur që Japonia po përballet me këtë akt ekuilibrues sepse Komiteti Olimpik Ndërkombëtar duhet të ketë Lojërat të ndodhin, pavarësisht nga gjendja e virusit, për të marrë miliarda dollarë të ardhura mediatike kritike për mbijetesën e saj.

“Lojërat Olimpike mbahen si biznes i IOC. Jo vetëm populli japonez, por të tjerët në botë, u çaktivizuan nga Lojërat Olimpike pasi të gjithë ne pamë natyrën e vërtetë të Olimpiadës dhe IOC përmes pandemisë, ”tha alpinisti Ken Noguchi për botimin në internet të gazetës Nikkan Gendai.

Redaktorët e vjetër të sporteve në ndërmarrjet kryesore mediatike ndërkombëtare, ndërkohë, u kanë kërkuar organizatorëve të "rishikojnë disa masa që shkojnë përtej asaj që është e nevojshme për të mbajtur të sigurt pjesëmarrësit dhe banorët", duke thënë se ato "tregojnë një shpërfillje të privatësisë personale dhe sigurisë teknologjike të kolegëve tanë. ”

Japonia ka dalë më mirë gjatë pandemisë sesa shumë kombe, por olimpistët do të mbërrijnë vetëm disa muaj pasi një rritje e koronavirusit kishte disa spitale japoneze afër kolapsit ndërsa ICU ishin të mbushura me të sëmurë. Ndërsa rritja është zbutur, rastet po rriten mjaftueshëm për shpalljen e një gjendje tjetër të jashtëzakonshme në Tokio.

Një nga problemet e profilit më të lartë të sigurisë erdhi muajin e kaluar kur një anëtar i ekipit Ugandan që mbërriti në Japoni rezultoi pozitiv për atë që doli të ishte varianti më ngjitës i deltës. Ai ishte në karantinë në aeroport, por pjesa tjetër e ekipit prej nëntë personash u lejua të udhëtojë më shumë se 500 kilometra (300 milje) me një autobus të regjistruar në kampin e tyre para Olimpiadës, ku një Ugandan i dytë doli pozitiv, duke detyruar ekipin dhe shtatë zyrtarë të qytetit dhe shoferë të cilët kishin kontakte të ngushta me ta për të izoluar.

Të premten, një anëtar i ekipit të Ugandës u zhduk, duke ngritur më shumë pyetje në lidhje me mbikëqyrjen e pjesëmarrësve olimpikë. Të Shtunën, organizatorët thanë se banori i parë i Fshatit Olimpik ishte testuar pozitivisht për COVID-19. Zyrtarët thanë se nuk ishte një atlet, por ishte një jo-rezident i Japonisë.

Akti i balancimit të sigurisë olimpike të Japonisë lë pak njerëz të kënaqur

Pra, cilat janë kufizimet me të cilat përballen vizitorët e lidhur me Olimpiadën?

Për 14 ditët e para në Japoni, vizitorët olimpikë jashtë fshatit të atletëve janë të ndaluar të përdorin transportin publik dhe të shkojnë në bare, pika turistike dhe shumicën e restoranteve. Ata madje nuk mund të bëjnë një shëtitje, ose të vizitojnë diku, në fakt, kjo nuk përmendet posaçërisht në planet e aktivitetit të paraqitura paraprakisht. Ekzistojnë disa përjashtime të autorizuara nga organizatorët: dyqane komerciale të përcaktuara posaçërisht, vende për vajtje dhe, në raste të rralla, disa restorante që kanë dhoma private.

Atletët, të testuar çdo ditë për koronavirusin, do të izolohen në fshatin e atletëve dhe pritet të qëndrojnë atje, ose në flluska të mbyllura në mënyrë të ngjashme në vendet ose vendet e stërvitjes. Ata që shkelin rregullat mund të dërgohen në shtëpi ose të marrin gjoba dhe të humbin të drejtën për të marrë pjesë në Lojëra.

Të gjithëve që janë të lidhur me Lojërat Olimpike do t'u kërkohet të instalojnë dy aplikacione kur hyjnë në Japoni. Njëra është një aplikacion për raportimin e imigracionit dhe shëndetit dhe tjetri është një aplikacion për gjurmimin e kontakteve që përdor Bluetooth. Ata gjithashtu do të duhet të bien dakord për të lejuar organizatorët të përdorin GPS për të monitoruar lëvizjet dhe kontaktet e tyre përmes telefonave të tyre të mençur nëse ka ndonjë infeksion ose shkelje të rregullave.

"Ne nuk do të monitorojmë sjelljen në çdo kohë," tha CEO i Komitetit Organizativ Toshiro Muto. "Gjëja është, sidoqoftë, nëse duhet të ketë çështje që lidhen me aktivitetin e tyre atëherë, meqenëse funksioni GPS do të jetë i aktivizuar, ne do të jemi në gjendje të verifikojmë aktivitetet e tyre."

Japonia gjithashtu planifikon të vendosë vëzhgues njerëzorë në vendet dhe hotelet, megjithëse nuk është ende e qartë se sa.

“Ne do të kontrollojmë çdo hyrje dhe dalje. Ne do të kemi një sistem që nuk do të lejojë askënd të dalë jashtë lirshëm, "tha Ministri Olimpik Tamayo Marukawa.

Kombet e tjera, si demokratikë dhe autokratikë, gjithashtu janë përpjekur të kontrollojnë dhe monitorojnë sjelljen dhe bizneset gjatë pandemisë.

Akti i balancimit të sigurisë olimpike të Japonisë lë pak njerëz të kënaqur

Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, ekipet e NFL gjurmuan atletët e tyre në mjediset e ekipit. Autoritetet shëndetësore të Koresë së Jugut kanë përdorur në mënyrë agresive të dhëna GPS smartphone, regjistrime të transaksioneve me karta krediti dhe video mbikëqyrjeje për të gjetur dhe izoluar transportuesit e mundshëm të virusit. Aplikacionet e gjurmimit përdoren për të monitoruar mijëra individë që janë në karantinë në shtëpi.

Në Kinë, mandatet e maskave, bllokimet që kufizojnë miliona në shtëpitë e tyre dhe gjurmimi i çështjeve në shkallë vendi janë përballur me pak ose aspak kundërshtim. Koreja e Veriut ka mbyllur kufijtë e saj edhe më fort, anashkaloi Olimpiadën dhe anuloi ose kufizoi seriozisht hyrjen për diplomatët e huaj, punëtorët e ndihmës dhe gazetarët e jashtëm.

Ndërsa kufizimet e sigurisë në Japoni do të jenë një sherr për vizitorët, ato gjithashtu mund të godasin rëndë vendasit.

Hiroshi Kato, një instruktor skermë, tha se shqetësohet se ai do të humbasë edhe më shumë biznes sesa bëri gjatë pandemisë sepse ai ishte urdhëruar të lëvizte nga ndërtesa ku ai punon përtej stadiumit kryesor të Olimpiadës nga 1 korriku në 19 shtator, për arsye të paspecifikuara të sigurisë.

"Ndihem i pafuqishëm", tha ai në një intervistë. "Për të mbajtur në mënyrë të sigurt Lojërat, disa kufizime janë të kuptueshme ... por (organizatorët) e dinin këtë për një kohë të gjatë dhe ndoshta mund të kishin dhënë ndonjë ndihmë për ne."