Vaksina e thithur COVID-19 e suksesshme në studimin e kafshëve

Vaksina, e quajtur PIV5, gjithashtu parandaloi transmetimin e virusit midis kafshëve

By Aleksandria Hein |

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Titujt kryesorë të Fox News Flash për 9 korrik Video

Titujt kryesorë të Fox News Flash për 9 korrik

Titujt kryesorë të Fox News Flash janë këtu. Shikoni se çfarë klikon në.com.

Një dozë e një vaksine COVID-19 e thithur tregoi sukses në studimet mbi kafshët, thonë studiuesit, ndoshta duke hapur derën për një opsion tjetër që është më i lehtë për t'u administruar sesa shkrepjet tradicionale të gjilpërave. Vaksina, e quajtur PIV5, u zhvillua duke përdorur një platformë të përdorur më parë për vaksinat e gripit dhe synon qelizat e mukozës që veshin hundët dhe rrugët e frymëmarrjes. 

Në një studim të fundit të përfshirë minj, studiuesit nga Universiteti i Iowa-s dhe Universiteti i Gjeorgjisë zbuluan se ajo mbronte plotësisht kafshët nga infeksioni vdekjeprurës COVID-19 dhe bllokonte transmetimin nga virusi nga kafshët në kafshë në ferre. Rezultatet u botuan më 2 korrik në revistën Science Advances. 

"Ne kemi zhvilluar këtë platformë vaksinash për më shumë se 20 vjet dhe kemi filluar të punojmë në formulime të reja të vaksinave për të luftuar COVID-19 gjatë ditëve të para të pandemisë", tha Biao He, një profesor në Departamentin e Infektivit të Universitetit të Gjeorgjisë Sëmundjet në Kolegjin e Mjekësisë Veterinare dhe bashkë-udhëheqës i studimit. "Të dhënat tona paraklinike tregojnë se kjo vaksinë jo vetëm mbron nga infeksioni, por gjithashtu zvogëlon ndjeshëm shanset e transmetimit." 

Vaksina ishte e qëndrueshme deri në tre muaj kur ruhej në temperatura normale të frigoriferit, thanë studiuesit. 

"Vaksinat aktualisht në dispozicion kundër COVID-19 janë shumë të suksesshme, por shumica e popullsisë së botës është ende e pavaksinuar dhe ekziston një nevojë kritike për më shumë vaksina që janë të lehta për t'u përdorur dhe efektive në ndalimin e sëmundjes dhe transmetimit", tha Dr. Paul McCray, profesor i pediatrisë-mjekësisë pulmonare, si dhe mikrobiologjisë dhe imunologjisë në UI Carver College of Medicine, një bashkë-udhëheqës i studimit. "Nëse kjo vaksinë e re COVID-19 rezulton e efektshme tek njerëzit, mund të ndihmojë në bllokimin e transmetimit të SARS-CoV-2 dhe të ndihmojë në kontrollin e pandemisë COVID-19."