Vaksina e thithur COVID-19 parandalon sëmundjen dhe transmetimin tek kafshët

COVID-19, koronavirus

Në një studim krejt të ri kërkimor që analizon mundësinë e një vaksine COVID-19 intranazale, një grup nga Universiteti i Iowa-s dhe Universiteti i Gjeorgjisë zbuluan se vaksina mbron plotësisht minjtë kompjuterikë kundrejt infeksionit të rrezikshëm COVID-19. Vaksina përveç kësaj pengon transmetimin e infeksionit nga kafsha në kafshë. Kërkimet për u lëshuan më 2 korrik në ditarPërparimet Shkenca

"Vaksinat aktualisht të disponueshme kundër COVID-19 janë shumë të suksesshme, por shumica e popullsisë së botës është ende e pavaksinuar dhe ekziston një nevojë kritike për më shumë vaksina që janë të lehta për t'u përdorur dhe efektive në ndalimin e sëmundjes dhe transmetimit," pretendon Paul McCray, MD, mësues i mjekimit pediatrik-pulmonar dhe mikrobiologjisë dhe imunologjisë në UI Carver College of Medicine, dhe bashkë-udhëheqës i studimit kërkimor. "Nëse kjo vaksinë e re COVID-19 rezulton efektive tek njerëzit, mund të ndihmojë në bllokimin e transmetimit të SARS-CoV-2 dhe të ndihmojë në kontrollin e pandemisë COVID-19."

Ndryshe nga vaksinat konvencionale që kanë nevojë për një goditje, kjo vaksinë është e pajisur me një sprej hunde të krahasueshëm me ato që zakonisht përdoren për të imunizuar kundrejt gripit. Vaksina e përdorur në studimin kërkimor kërkon vetëm një dozë të vetmuar dhe mund të ruhet në nivele të rregullta të temperaturës së frigoriferit për aq sa në të paktën 3 muaj. Për shkak se sigurohet intranazalisht, vaksina mund të jetë më pak e komplikuar për tu kryer, posaçërisht për ata që shqetësohen nga gjilpërat.

"Ne kemi zhvilluar këtë platformë vaksinash për më shumë se 20 vjet dhe kemi filluar të punojmë në formulime të reja vaksinash për të luftuar COVID-19 gjatë ditëve të para të pandemisë", pohon Biao He, Ph D., një mësues në Universitetin e Departamenti i Gjeorgjisë i Sëmundjeve Infektive në Kolegjin e Mjekësisë Veterinare dhe bashkë-udhëheqës i studimit kërkimor. "Të dhënat tona paraklinike tregojnë se kjo vaksinë jo vetëm mbron nga infeksioni, por gjithashtu zvogëlon ndjeshëm shanset e transmetimit."

Vaksina spekulative përdor një infeksion të sigurt parainfluenza 5 (PIV5) për të furnizuar SARS-CoV-2 spike proteinë të shëndetshme në qelizat ku ajo shkakton një veprim imunitar që mbron kundër infeksionit COVID-19. PIV5 është i lidhur me infeksione nga të ftohtit dhe kontaminon lehtësisht krijesa të ndryshme, të përbërë nga njerëz, pa krijuar substancëldisease. Grupi i studimit kërkimor ka zbuluar më parë se ky sistem vaksinash mund të mbrojë plotësisht kafshë spekulative nga një sëmundje më e rrezikshme e koronavirusit e quajtur Sindroma e Frymëmarrjes së Lindjes së Mesme (MERS) .

Vaksina e thithur PIV5 e krijuar nga grupi synon qelizat e mukozës që mbështesin rrjedhat e hundës dhe rrugët e frymëmarrjes. Këto qeliza janë faktori kryesor i hyrjes për shumë infeksione të SARS-CoV-2 dhe faqja në internet e dublikimit të infeksioneve shumë të hershme. Virusi i krijuar në këto qeliza mund të futet shumë më thellë në mushkëri dhe organe të ndryshme të trupit në trup, gjë që mund të sjellë një sëmundje shumë më serioze. Për më tepër, infeksioni i bërë në këto qeliza mund të humbet lehtësisht me nxjerrjen e frymës duke mundësuar transmetimin nga një e kontaminuar individuale për të tjerët.

Studimi i hulumtimit zbuloi se vaksina krijoi një veprim lokal imunitar, duke përfshirë antitrupat dhe rezistencën e lëvizshme, që mbronte plotësisht minjtë e kompjuterit nga dozat vdekjeprurëse të SARS-CoV-2. Vaksina gjithashtu ndaloi infeksionin dhe sëmundjen në ferre dhe, posaçërisht, u shfaq për të penguar transmetimin e COVID-19 nga ferrat e kontaminuara te kafet e tyre të pasigurta dhe të pastra.