Në Bisedë: Më e fundit për menopauzën

Profesionistja e menopauzës Dr Louise Newson dhe gjithashtu transmetuesja Rachel New flasin për atë që çdo person duhet të mësojë rreth perimenopauzës dhe gjithashtu menopauzës.

Podcast i menopauzës

Afshet e nxehta, problemet e pushimit dhe gjithashtu ndryshimet e gjendjes shpirtërore - këto janë shenjat me të cilat shumë njerëz mund të njohin kur ka të bëjë me menopauzën.

Megjithatë, ka edhe më shumë për këtë ndryshim organik që çdo individ që ka përvojë të gjatë. Kur një individ ka hequr dorë nga zgjatja për 12 muaj, ata në të vërtetë kanë përjetuar menopauzë.

Koha që çon drejt këtij faktori quhet perimenopauzë, dhe gjithashtu përjeton një numër të madh të shenjave përgjatë këtij momenti. Se si individët e gjatë me siguri do të investojnë në perimenopauzë ndryshon thelbësisht nga një person tek tjetri.

Për të kuptuar se çfarë çdo person ka nevojë të zbulojë në lidhje me menopauzën dhe gjithashtu pse, si kulturë, ne lokalizojmë diskutimet rreth shëndetit dhe mirëqenies së femrave kaq shumë, kam biseduar me transmetuesin Rachel New, i cili kohët e fundit kompozoi një artikull Nëpërmjet Sytë e Mi në lidhje me përvojën e menopauza për Lajmet Mjekësore Sot.

Bashkuar me ne në diskutim ishte Dr. Louise Newson, një mjek i familjes (Mjek i Përgjithshëm) në Mbretërinë e Bashkuar dhe gjithashtu profesionist i menopauzës. Louise është krijuesi i aplikacionit ekuilibër kompliment, i cili lejon klientët të gjurmojnë shenjat dhe gjithashtu rregullimet në kohëzgjatjen e tyre. Aplikacioni gjithashtu ofron detaje në lidhje me menopauzën.

Për të dëgjuar edhe më shumë shqetësim për menopauzën, i përbërë nga trajtimi më i fundit i zëvendësimit të agjentit hormonal (HRT), kushtojini vëmendje ardhjes me podcast:

Ky podcast është gjithashtu në dispozicion në Spotify, Apple Podcasts, dhe gjithashtu sisteme të ndryshme të tjera.

Renditja e shenjave 'mund të vazhdojë dhe vazhdon'

Ne filluam diskutimin tonë me Louise duke na marrë përmes asaj që ndodh gjatë menopauzës.

“Shumica prej nesh kalon në menopauzë si një proces i natyrshëm. Hormonet tona shterojnë sepse vezët tona mbarojnë në vezoret tona. Dhe kur mbarojnë, [hormonet] që lidhen me to bien, ”sqaroi ajo.

"Disa gra kanë detyruar menopauzën e tyre," vazhdoi Louise.

Për disa, menopauza zhvillohet si rezultat i një trajtimi klinik, siç është eliminimi mjekësor i vezoreve, ose ilaçeve ose terapive të veçanta.

“Mosha mesatare në MB është 51, por rreth 1 në 100 gra nën moshën 40 vjeç kanë një menopauzë të hershme. Pacienti im më i ri është 14 vjeç, [dhe] më i moshuari im është 92, kështu që mund të prekë të gjitha gratë [e] të gjitha moshave, "deklaroi Louise.

Dhe çfarë lidhje me perimenopauzën? Louise na informoi se perimenopauza mund të zgjasë për disa vjet, një vjet, ose ndoshta shtesë.

"[Simptomat] mund të fillojnë ndonjëherë vetëm për disa ditë para çdo periudhe, dhe pastaj mund të jetë një javë ose 2 javë, dhe pastaj gjatë gjithë kohës. Quiteshtë një proces mjaft kalimtar që shpesh përkeqësohet me kohën, ”deklaroi ajo.

Ajo vuri në dukje një seri shenjash që një individ mund të provojë:

 • ankth
 • gjendje e zvogëluar e mendjes
 • problemet e kujtesës
 • rraskapitje
 • ndjesi jashtëzakonisht e zvogëluar dhe gjithashtu pa gëzim
 • padurim
 • pushim joadekuat
 • frustrimet
 • palpitations zemrës
 • siklet në indet muskulore
 • siklet të përbashkët
 • shenjat e sistemit urinar
 • ulur shtysën seksuale
 • lëkurë e thatë gjenitale

"Lista mund të vazhdojë dhe të zgjatet, në të vërtetë, dhe simptomat mund të ndryshojnë midis grave dhe në të vërtetë nganjëherë ndryshojnë midis ditëve dhe muajve."

– Dr Louise Newson

Disa kanë 'simptoma për dekada'

Për disa individë, menopauza nënkupton përfundimin e shenjave të tyre. Por kjo nuk është shembulli për të gjithë.

Sapo një individ të ketë përjetuar në të vërtetë menopauzën, gradat e agjentit të tyre hormonal sigurisht që do të ulen për pjesën e mbetur të jetës së tyre. Në disa, kjo është zhdukur së bashku me shenja të përsëritura.

"Gjatësia mesatare e kohës për simptomat është rreth 7 vjet, por unë me siguri kam parë dhe kam folur me shumë gra që kanë simptoma për dekada", sqaroi Louise. "Por simptomat ndryshojnë."

“Shumë gra zbulojnë se nxehtësitë dhe djersat e tyre përmirësohen. Dhe pastaj kur të flisni me ta, ata do të thonë: 'Tani kam kaluar menopauzën time, nuk kam asnjë simptomë.' Por pastaj ata do të thonë, "Oh po, por plehrat e gjumit tim janë" ose "Kam disa dhimbje të kyçeve, dhe nuk mund të ushtroj në të njëjtën mënyrë" ose "Unë jam pak më i irrituar", kështu që këto simptoma shpesh bëjnë zgjatem, ”vazhdoi ajo.

Rasheli na informoi se ajo mund ta përshkruajë fillimin e menopauzës së saj kur ishte 51. Por para kësaj, ajo në të vërtetë kishte përjetuar probleme me pjesën tjetër të saj gjatë të 40-ave.

“Po kisha probleme në vaginë, por vazhdoja të mendoja se kisha mëllenjë. Isha duke marrë infeksione të traktit urinar. Por vetëm kur isha 51 vjeç ato probleme filluan të më shqetësonin. Vazhdoja të shkoja te mjeku [dhe] të vihesha në antibiotikë për infeksionet e traktit urinar, "deklaroi Rachel.

“Seksi po bëhej i dhimbshëm në të njëjtën kohë. Periudhat e mia po afroheshin së bashku dhe ishin më të rënda. Gjithmonë kam pasur periudha mjaft të rënda, por tani, zgjohem [dhe] do të përmbytja shtratin […] Por nuk e dija që kjo ishte periudha e perimenopauzës. Unë kurrë nuk kam dëgjuar për perimenopauzë. ”

- Rachel New

Shenja të tjera që Rachel përjetoi përbëheshin nga lëkura gërvishtëse në të gjithë trupin e saj. Mjeku i saj i Përgjithshëm nuk diskutoi për menopauzën ose perimenopauzën në atë kohë.

"Vetëm kur shkova dhe kisha një spirale Mirena të pajisur për periudhat e mia të rënda [që] gjinekologët më folën për perimenopauzën," na informoi Rasheli.

Përvojat e saj e çuan atë të krijonte podcastin e saj në lidhje me menopauzën, të quajtur "Në vezët e mia të fundit". Rasheli na informoi se ndjen që përvoja e saj pasqyron atë të shumë të tjerëve. Përballë perimenopauzës, ajo kërkoi videoklipe të Louise's You Tube.

“Unë [mendova], o zot, kjo është ajo që nuk është në rregull me mua. Ndjeva sikur më në fund gjeta dikë që mund t’i besoja këshillës së tij, ”sqaroi Rasheli.

Mungojnë treguesit

E pyeta Rachel pse është kaq e vështirë për femrat të gjejnë detaje në lidhje me menopauzën "Gratë në moshën e menopauzës janë shumë të ndryshme nga gratë në moshën e menopauzës në të kaluarën," deklaroi ajo.

“Shpesh, një grua mund të jetë në perimenopauzë, [dhe] ajo mund të ketë vetëm një fëmijë 5-vjeçar. Ajo nuk e barazon veten me një grua në menopauzë - ajo mund të jetë në kulmin e karrierës së saj. Ajo nuk duket sikur nënat ose gjyshet tona në menopauzë dukeshin, dhe kështu që unë mendoj se shpesh thjesht nuk i kuptojmë, ”vazhdoi Rachel.

Pak femra janë të pajisura me mirëkuptim në lidhje me gjerësinë e shenjave që mund të vijnë me perimenopauzë. Shtoni jetë aktive në përzierje, dhe gjithashtu mund të jetë e thjeshtë të humbasësh të vërtetën se këto shenja duhet të kenë një arsye.

Louise përfshiu që ka një hapësirë ​​në arsimimin dhe mësimin e menopauzës midis mjekëve.

"Ndihem shumë në siklet që ndoshta më kanë marrë malli për mijëra gra që kanë ardhur të më shohin si mjek i përgjithshëm, duke më thënë se kanë dhimbje koke, ose ndihen të ulët, ose janë të përlotur, ose kanë pasur palpitacione, dhe unë Kurrë nuk kam menduar për hormonet e tyre, sepse nuk e dija vërtet, "na tregoi ajo.

Louise humbi treguesit e perimenopauzës së saj. "Isha e zënë me zhvillimin dhe shkrimin e përmbajtjes për Doctorin e Menopauzës dhe po ligjëroja gjithashtu profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor, duke thënë, Ju nuk duhet të humbisni simptomat e tjera të menopauzës," na informoi ajo.

“Megjithatë i kisha të gjithë, por mendoja se ishte sepse po punoja shumë duke u përpjekur të ndaja kohën time me tre fëmijë, duke qenë mjek i përgjithshëm, duke qenë një shkrimtar mjekësor dhe tani duke krijuar një faqe në internet dhe duke u përpjekur të gjeja një punë si një specialist i menopauzës në [Shërbimi Shëndetësor Kombëtar (NHS)] ”.

– Dr Louise Newson

"Kështu që kisha shumë arsye për të qenë i lodhur, nervoz dhe me humor të ulët, gjumë të dobët, migrenë mbrapa, etj. Asnjëherë nuk mendova për hormonet e mia", sqaroi Louise.

Koha për të transformuar historinë

"Ne duhet të jemi shumë më të hapur për shëndetin e grave", promovoi Rachel. Ajo kërkoi diskutime në lidhje me shëndetin riprodhues dhe mirëqenien, të përbërë nga kohëzgjatje, pjellori dhe gjithashtu endometrioza.

Louise tregoi mungesën e studimit të menopauzës dhe gjithashtu rekomandoi një modifikim në histori.

"Nëse nuk do t'i dëgjojmë gratë duke folur për simptomat, atëherë duhet të mendojmë për rreziqet shëndetësore dhe duhet të mendojmë për rreziqet në ekonomi", deklaroi ajo.

Louise sqaroi se rreth 20% e femrave ose marrin parasysh largimin nga detyra e tyre ose e bëjnë këtë për shkak të menopauzës. Në përmirësimin e duhur, kujtesa joadekuate, shqetësimi dhe gjithashtu lodhja janë shenja jashtëzakonisht tipike dhe gjithashtu mund të ndikojnë në efikasitetin e zyrës.

"Kjo po ndikon në ekonominë shëndetësore, sepse 1 në 3 gra do të ketë një frakturë osteoporotike të ijes, e cila kushton NHS 3 miliardë £ në vit," përfshiu ajo.

Rashel motivoi çdo person që të pajisej me detaje në lidhje me menopauzën. Ajo ishte gjithashtu e etur për të sjellë shëndetin dhe mirëqenien e organeve gjenitale menjëherë në qendër të vëmendjes.

“Unë do t’u thosha grave, Ju meritoni të keni një vaginë të shëndetshme, të lumtur, të rehatshme […] dhe mos hiqni asnjë lloj fob për përgjigje. Gjithkush meriton të ketë një vaginë të bukur, të lumtur, të dobishme që mund të vazhdojë të ketë marrëdhënie seksuale dhe të shijojë, dhe kështu mos u hidhëroni larg kësaj. "

- Rachel New

Për Louise, menopauza duhet të jetë në radarin e çdo personi. "Shumë punë që duhet bërë në lidhje me ndërgjegjësimin është [që] jo vetëm gratë e moshës së mesme duhet të jenë të vetëdijshme," deklaroi ajo.

“Të gjithë duhet të jemi të vetëdijshëm: burrat, gratë, fëmijët, të rriturit, të gjithë. Për shkak se të gjithë i njohim gratë, [dhe] njohja e [menopauzës] brenda miqve tanë ose familjes ose kolegëve të punës mund të jetë me të vërtetë e rëndësishme, "përfshiu ajo. Le të jemi krejt të re për tingullin në Bisedë MNT dhe gjithashtu dëshirojmë të sigurohemi se po e bëjmë.

ne e njohim atë që keni menduar në lidhje me podcastin tonë (*) duke na dërguar me email në mnt_editors@medicalnewstoday.com. (*)