Sistemi imunitar mund të kërkojë 'edukim dhe mësim të vazhdueshëm' për të siguruar amësinë

shtatzënësi

Studiuesit në UC San Francisco po zeron saktësisht se si sistemi imunitar i trupit mund të kontribuojë në humbjen e foshnjës së palindur, gjë që ndikon në lidhje me një të katërtën e materniteteve.

Duke punuar në minj kompjuteri, shkencëtarët në të vërtetë kanë zbuluar se një pjesë e gjetur kohët e fundit e qelizave në sistemin imunitar të trupit mund të shmangë sistemin imunitar të trupit të nënës nga goditja e placentës dhe gjithashtu fëmija i palindur. Nëse studimi vërtetohet në kërkime shtesë për kafshët shtëpiake, dhe gjithashtu qelizat luajnë një funksion të krahasueshëm tek individët, ato mund ta drejtojnë metodën drejt trajtimeve krejt të reja për maternitetet që frikësohen nga çështjet e rezistencës imune.

Shkencëtarët zbuluan se minjtë e ardhshëm kompjuterikë që nuk kishin këtë pjesë të qelizave, të quajtura qeliza ekstremike Aire-ndarëse, ishin dy herë më shumë të ngjarë të abortonin, dhe gjithashtu në një numër prej këtyre materniteteve zhvillimi i fetusit ishte i kufizuar në mënyrë drastike.

"Kur jeni shtatzënë, sistemi imunitar po sheh placentën për herë të parë në dekada - jo që nëna bëri placentë kur ajo vetë ishte një fetus," pohoi Eva Gillis-Buck, MD, një pronare shtëpie e trajtimit kirurgjikal të UCSF dhe gjithashtu shkrimtar fillestar i punimit në Imunologji shkencore.

"Hulumtimi ynë sugjeron që kjo nëngrup i qelizave imune është duke kryer një lloj 'arsimi të mesëm' - ndonjëherë shumë vite pasi popullata më e njohur e qelizave edukatore ka kryer arsimin fillor në timus - duke mësuar qelizat T të mos sulmojnë fetusi, placenta dhe indet e tjera të përfshira në shtatzëni. ”

Sistemi imunitar i trupit duhet të ndriçohet që të mos sulmojë qelizat e veta dhe gjithashtu organet e trupit për të ndaluar sëmundjen autoimune. Por amësia ofron një vështirësi të veçantë, duke pasur parasysh që fëmija i palindur zbulon proteina të shëndetshme të zbuluara në placentë përveç proteinave të shëndetshme gjenet e të cilave dallohen nga nëna.

"Ishte një kapërcim konceptual për të lidhur qelizat që shprehin Aire, të cilat janë thelbësore për parandalimin e sëmundjes autoimune, me shtatzëninë", pohoi Tippi Mackenzie, MD, mësues i trajtimit kirurgjik dhe gjithashtu bashkë-mbikëqyrës i Qendrës UCSF për Mjekësi Precision Fetale të Nënës dhe gjithashtu një shkrimtar i moshuar i punimit. "Kjo punë lë të kuptohet për një mekanizëm për shoqërimin e njohur midis sëmundjes autoimune dhe ndërlikimeve të shtatzënisë."

Ashtu si qelizat më të njohura të instruktorit në timus, pjesa e pazakontë - e gjetur fillimisht nga James Gardner, MD, Ph D., një ndihmës mësues i trajtimit kirurgjik, detektiv në Qendrën e Diabetit UCSF, dhe gjithashtu një shkrimtar i moshuar i hulumtimit - kuptohet për aftësinë e tyre për të zbuluar një proteinë të veçantë të shëndetshme të quajtur Rregullatori Autoimun, ose Aire Aire në të vërtetë është hulumtuar plotësisht në timus, ku ndihmon të specifikojë programin arsimor të kësaj "shkolle të mesme" për sistemin imunitar të trupit.

Por qelizat që ndajnë Aire nën hulumtim qëndrojnë jashtë timusit në nyjet limfatike dhe gjithashtu shpretkë, kështu që ato quhen qeliza ekstremimike Aire-sharing, ose eTAC. Funksioni i tyre në sistemin imunitar të trupit nuk është kuptuar plotësisht, megjithëse studiuesit e UCSF besojnë se ato japin një sistem për "edukimin e vazhdueshëm".

Materniteti që kërkon është prova fillestare që eTAC kontribuon në mirëmbajtjen e rezistencës së rregullt imune. Në timus, qelizat që ndajnë Aire fillojnë të lidhen me qeliza të ndryshme imune shumë herët në jetë për t'i udhëzuar ato që të mos sulmojnë. Thymus fillon të zvogëlohet dhe gjithashtu pothuajse ka kaluar vitet e tyre të të rriturve, gjatë së cilës shumica e qelizave imune janë ndriçuar në të vërtetë.

Por ndërsa timusi zvogëlohet, popullata e eTAC në nyjet limfatike dhe gjithashtu shpretka zgjerohet. Hulumtimi rekomandon që një amësi e shëndetshme dhe e ekuilibruar mund të mbështetet në mbajtjen e këtyre qelizave përreth.

Për të ngacmuar funksionin e rregullt të kësaj popullate të jashtme të qelizave që ndanin Aire, shkencëtarët përdorën minj kompjuterikë të krijuar gjenetikisht nga laboratori Gardner për të hequr eTAC në mënyrë unike ndërsa ishin shtatzënë.

"Të kuptuarit se si sistemi imunitar normalisht edukohet për të dalluar" veten "nga" jo-vetja "është një problem shumë themelor në biologji," pohoi Gardner. "Sapo të njohim instalimet themelore të këtij sistemi vetë-arsimor, ne shpresojmë të bëjmë të gjitha llojet e gjërave të fuqishme - të tilla si modifikimi i kurrikulës për të përmirësuar rezultatet e shtatzënisë, për të parandaluar autoimunitetin ose për të promovuar tolerancën e organeve të transplantuara."