Qelizat imune mblidhen për të rritur efektet e kimioterapisë në kancerin e pankreasit

kanceri pankreatik

Një hulumtim i ri nga Universiteti Queen Mary i Londrës ka treguar në të vërtetë se qelizat imune mund të promovohen për tu mbledhur brenda kornizave unike brenda kancerit të pankreasit, të tilla që, të paktën në një version para-klinik, shkencëtarët mund të tregojnë një rinovim në efektiviteti i kimioterapisë

Sistemi imunitar i trupit të trupit është një mbrojtje thelbësore kundrejt sëmundjeve të tilla si infeksionet, siç është theksuar në të vërtetë nga pandemia aktuale COVID-19. I njëjti sistem imunitar i trupit mund të na ndihmojë gjithashtu në luftën kundër kancerit, megjithatë, kanceri i pankreasit është i ndryshëm; një funksion vendimtar i këtij lloji të kancerit është që qelizat e kancerit të pankreasit kufizohen nga një pengesë e trashë dhe e papërshkueshme e quajtur stroma, e cila shpesh pengon hyrjen e qelizave imune në gungë. Për këtë faktor, imunoterapitë - ilaçe që shfrytëzojnë fuqinë e sistemit imunitar të trupit për të eleminuar qelizat kancerogjene - në të vërtetë kanë zbuluar sukses minimal në terapinë e kancerit të pankreasit, ndërsa ato punojnë në luftimin e llojeve të ndryshme të kancerit që përbëhen nga lëkura si dhe mushkëritë. kanceri

Hulumtimet kanë zbuluar në të vërtetë se në disa njerëz me kancer të pankreasit, qelizat imune mund të mblidhen në koleksione të quajtura kornizat limfoide terciare (TLS) brenda stromës, të cilat lidhen me rezultatet e rritjes së mbijetesës në njerëz. Sidoqoftë, TLS nuk zhvillohet normalisht në të gjithë njerëzit me kancer të pankreasit. Duke pasur këtë në mendje, në këtë hulumtim grupi i paraqitur për të ekzaminuar kornizën si dhe funksionin e TLS në kancerin e pankreasit kur ekziston, si dhe për të ekzaminuar detyrën e tyre anti-tumore .

Studimi kërkimor u lëshua në Gastroenterologji qelizore si dhe molekulare si dhe hepatologji, si dhe financuar nga Cancer Research UK, Fondi i Kërkimit të Kancerit Pankreatik si dhe Këshilli i Kërkimeve Mjekësore.

Për të identifikuar ekzistencën e TLS brenda kancerit të pankreasit njerëzor, grupi vlerësoi shembujt e qelizave të kontribuar nga njerëzit në Bankën e Indeve të Fondit të Kërkimit të Kancerit Pankreatik Në këtë hulumtim, TLS u specifikuan nga ekzistenca e zonave të qelizave të bollshme në qelizat B, qelizat T si dhe qelizat– 3 lloje qelizash që kanë një funksion jetësor në veprimin imunitar. Duke përdorur metoda specifike të ngjyrosjes për të pikturuar llojet e ndryshme të qelizave që ekzistojnë brenda shembujve, grupi zbuloi se TLS ishin vetëm në një të tretën e njerëzve, shembujt e të cilëve u vlerësuan.

Për të studjuar avancimin e TLS në kancerin e pankreasit, grupi prodhoi një version para-klinik të murit të TLS të kancerit të pankreasit që mungonin në versionin fillimisht; megjithatë, në përputhje me qëllimin e 2 proteinave sinjalizuese të shëndetshme (të quajtura kemokine limfoide) drejt në gunga të minjve të kompjuterit, qelizat B si dhe qelizat T depërtuan drejt në faqen e internetit të gungës si dhe u bashkuan drejt në TLS.

Induksioni i TLS mund të rrisë efikasitetin e kimioterapisë

Grupi pas kësaj përfshiu shkrepjen e kemokinës me administrimin e gemcitabinës - një kimioterapi e përdorur zakonisht në terapinë e njerëzve me kancer të pankreasit. Përzierja e gemcitabine si dhe e shtënë e kemokinës rezultoi në gunga me madhësi më të vogël në minjtë e kompjuterit, një rezultat që nuk u arrit vetëm nga terapia.

Hemant Kocher, Profesor i Mëlçisë si dhe Kirurgjisë së Pankreasit në Universitetin Queen Mary të Londrës, si dhe profesionist në Barts Health NHS Trust, që drejtoi kërkimin, pohoi: “Kanceri i pankreasit njihet si një tumor i ftohtë, që do të thotë se nuk ka shumë qeliza imune pranë kancerit duke u përpjekur ta luftojnë atë. Në këtë studim ne kemi treguar që qelizat imune jo vetëm që mund të shfrytëzohen por edhe të bëhen për tu mbledhur në TLS brenda një modeli para-klinik të kancerit të pankreasit për ta bërë kimioterapinë më efektive. "

“Formimi i TLS është kritik në montimin e përgjigjes anti-tumorit afër tumorit për të kapërcyer problemin e paraqitur nga barriera e stromës. Këto zbulime sugjerojnë që kombinimi i kimioterapisë me imunoterapinë e duhur për të stimuluar qelizat imune në mikromjedorin e tumorit mund të përdoret për të përshtatur trajtime më të personalizuara kundër kancerit të pankreasit. "

Detyra anti-tumore e parë pas zhvillimit të TLS në versionin para-klinik kishte të bënte me qelizat B duke shkaktuar aktivizimin e qelizave dendritike, e cila është e nevojshme për fillimin e një veprimi imunitar. Kërkimet për rekomandojnë që kemokinat limfoide, kur përdoren në përzierje me kimioterapinë, mund të qëndrojnë për një metodë të mundshme shërimi për reklamimin e një veprimi imun anti-tumor që mund të çojë në rezultate shumë më të mira përfundimtare profesionale.

Ndërsa ky hulumtim përdor një version të miut kompjuterik, aktualisht kërkohet më shumë studim për të identifikuar nëse rezultatet e njëjta përfundimtare mund të vërehen në skema të ndryshme spekulative, si dhe tek njerëzit. Grupi mendon se një kuptim shumë më i plotë i zhvillimit të TLS mund të ndihmojë në avancimin e trajtimeve të personalizuara që mund të shfrytëzojnë kapacitetin e sistemit imunitar të trupit shumë vetë për të luftuar kancerin.