Komponentët imunë dhe mpiksës në gjak mund të kontribuojnë në psikozë

gjak

Një rishikim shkencor ka gjetur prova se një përçarje në mpiksjen e gjakut dhe sistemin imunitar të linjës së parë mund të jenë faktorë kontribues në zhvillimin e psikozës.

Artikulli, një përpjekje e përbashkët bashkëpunimi nga studiuesit në Universitetin RCSI të Mjekësisë dhe Shkencave të Shëndetit, Universitetin e Cardiff dhe Institutin UCD Conway, është botuar në molekulare Psikiatria.

Studimet e fundit kanë identifikuar proteinat e gjakut të përfshira në sistemin imunitar të lindur dhe rrjetet e mpiksjes së gjakut si lojtarët kryesorë të implikuar në psikozë.

Studiuesit analizuan këto studime dhe zhvilluan një teori të re që propozon mosbalancimi i të dy këtyre sistemeve çon në inflamacion, i cili nga ana e tij kontribuon në zhvillimin e psikozës.

Puna propozon që ndryshimet në mekanizmat e mbrojtjes imune - përfshirë mpiksjen e gjakut - të çojnë në një rrezik në rritje të inflamacionit, i cili mendohet se kontribuon në zhvillimin e psikozës.

Teoria e re rafinon më tej hipotezën mbizotëruese 'me dy goditje', ku faktorët e hershëm gjenetikë dhe / ose mjedisorë prishin zhvillimin e sistemit nervor qendror ("goditja e parë") dhe rrit cenueshmërinë e individit ndaj ndërprerjeve mjedisore të mëvonshme ( "goditja e dytë").

“Identifikimi dhe trajtimi i hershëm përmirëson ndjeshëm rezultatet klinike të çrregullimeve psikotike. Teoria jonë mund të sigurojë një hap të mëtejshëm në biomarkuesit e psikozës dhe të lejojë identifikimin e synimeve terapeutike për trajtim të hershëm dhe më efektiv, ”tha Dr. Melanie Föcking, autore e parë e përbashkët në letër dhe Ligjëruese në Neuroshkencën Psikiatrike në Departamentin e Psikiatrisë RCSI.

"Ndërsa ideja e psikozës që rezulton nga një formë e inflamacionit dhe aktivizimit imunitar nuk është e re, të dhënat tona sugjerojnë një kuptim të ri dhe ndryshim të përqendrimit drejt një funksioni të kombinuar të sistemit të lindur të komplementit imunitar dhe rrugëve të mpiksjes drejt përparimit në çrregullim psikotik," tha Dr. Meike Heurich, autori i parë i përbashkët në letër dhe ligjërues në Shkollën e Farmacisë dhe Shkencave Farmaceutike, Universiteti i Cardiff.

"Punimet bazohen në studimet tona të fundit, të cilat gjithnjë e më shumë implikojnë mosregullimin e rrugëve të komplementit dhe të mpiksjes si në çrregullimin psikotik ashtu edhe në ato që i paraprijnë", tha profesor David Cotter, autor i vjetër i punimit dhe profesor i psikiatrisë molekulare në Departamentin e Psikiatrisë RCSI.