Identifikimi i një procesi të ri të riciklimit të barnave në zorrë-mëlçi

mëlçi

Një grup i shkencëtarëve farmaceutikë të Universitetit të Hjustonit po raportojnë një proces të identifikuar së fundmi të procesit metabolik të ilaçeve në traktet e zorrëve - pajtuar me riciklimin me mëlçinë - që mund të ketë efekte thelbësore për krijimin e terapive për kushtet e tretjes, si dhe për marrjen e ilaçeve të shumta në kohën e saktë të njëjtë.

"Zorrët luajnë një rol vendimtar në metabolizimin dhe riciklimin e disa përbërjeve bimore dhe ilaçeve", shënon Ming Hu, Diana SL. Chow Endowed Profesor i Zbulimit të Barnave, si dhe Zhvillimit, si dhe shkrimtari i moshuar i punimit në eLife. "Zbulimi ka implikime të rëndësishme për shkencëtarët duke u përpjekur të kuptojnë se si fitokimikatet (një lloj përbërje bimore, siç janë flavonoidet) dhe ilaçet metabolizohen në trup".

Informacioni i ri mund të ndihmojë dyqanet e barnave të krijojnë ilaçe shumë më të mira, si dhe profesionistë mjekësorë për të rregulluar aplikimin e ilaçeve, veçanërisht kur kujdesen për polifarminë, ku një person merr ilaçe të shumta në të njëjtën kohë të saktë.

Shkencëtarët kanë identifikuar prej kohësh që acidi biliar gjenerohet në mëlçi, si dhe lëshohet drejt në traktet e zorrëve, si dhe është ripërdorur përsëri me mëlçinë për t'u ripërdorur si biliare. Disa ilaçe që metabolizohen në mëlçi gjithashtu e përjetojnë këtë proces, të referuar si riciklim enterohepatik (EHR). Kjo mund të zgjasë jetën e ilaçeve në trup, të cilat mund të ndikojnë saktësisht se sa mirë funksionojnë, si dhe nëse ato shkaktojnë efekte negative.

"Mëlçia është konsideruar prej kohësh organi më i rëndësishëm për metabolizmin e ilaçeve", deklaroi shkrimtari kryesor Yifan Tu, i cili kreu kërkimin ndërsa ai po bënte operacionin e tij të doktoratës në Kolegjin e Farmacisë UH "Por ne kemi treguar se zorrët gjithashtu luajnë një rol të madh në metabolizmin e ilaçeve. ”

Në eksperimentet e tyre, grupi kreu 16 lloje të ndryshme të flavonoideve ose ilaçeve drejt në mëlçi ose traktet e zorrëve dhe pas kësaj gjurmoi se çfarë ndodhi me terapitë. Ata zbuluan se disa ilaçe, si dhe substancat ishin metabolizuar në traktet e zorrëve, si dhe metabolitët u transferuan më pas në mëlçi para se të çiklizoheshin përsëri në traktet e zorrëve.

"Në këtë proces, mëlçia vepron vetëm si një organ riciklimi, gjë që është e rrallë, pasi që mëlçia dihet të jetë organi" superstar "metabolik tek njerëzit", deklaroi Tu, që aktualisht është një tjetër postdoktoral në biznesin farmaceutik Boehringer Ingelheim në Konektikat.

Grupi në të vërtetë e ka quajtur këtë pajisje të re 'riciklimin hepatik të zorrëve' (HER). Ata zbuluan se, në këtë proces, detyrat e mëlçisë, si dhe traktet e zorrëve janë kthyer. "Kjo mund të shpjegojë pse disa ilaçe ose përbërje bimore kanë efekte më të mëdha në zorrë sesa parashikohet dhe mund t'i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë se si sëmundjet e zorrëve mund të ndryshojnë metabolizmin e ilaçeve në trup", deklaroi Tu.

"Ne shpresojmë që gjetjet tona të jenë të dobishme për kimistët mjekësorë për të hartuar barna të reja të përshtatura për të trajtuar sëmundjet e zorrëve, veçanërisht të zorrës së trashë", deklaroi Hu.