Hipertensioni, mikrobet e zorrëve, si dhe apnea e pushimit: A ka ndonjë lidhje në internet?

Në këtë Veçori të Veçantë, ne analizojmë një lidhje të ardhshme në internet midis apneas së pushimit, presionit të lartë të gjakut, si dhe mikrobeve të zorrëve. Megjithëse një lidhje në internet midis 3 mund të duket e pamundur nga jashtë, studiuesit po deshifrojnë lidhjet.

tre pjesë të një bashkim pjesësh figure në të kuqe, jeshile dhe blu

Para se të hedhim një vështrim në lidhjet midis këtyre 3 pikave në dukje të pazbatueshme, duhet të fillojmë me një shpjegues: Çfarë është apnea e pushimit?

Sleep apnea

Apnea e gjumit është një problem kur një person ndalon marrjen frymë për një kohë të gjatë gjatë gjithë mbrëmjes. Apnea obstruktive e pushimit (OSA), një nga llojet më tipike, ndodh kur indet muskulare të fytit lirohen për pak kohë, si dhe pengojnë traktet e frymëmarrjes.

Apnea qendrore, e cila është mjaft e pazakontë, ndodh kur mendja nuk dërgon sinjale të duhura në indet muskulare që marrin pjesë në frymëmarrje. Problemi këtu ekziston brenda nervave kryesorë, në krahasim me një bllokim fizik të kalimit të ajrit.

OSA ndikon në 22% të përafërt të djemve, si dhe 17% të zonjave. Nëse nuk vihet re, mund të rrisë rrezikun e krijimit të sëmundjeve kardiovaskulare, si dhe depresionit klinik. Hulumtimi gjithashtu rekomandon një lidhje në internet midis OSA si dhe problemeve endokrine siç janë çështjet e diabetit të llojit 2, problemet neurologjike të përbëra nga epilepsia, si dhe presionin e lartë të gjakut.

Hipertensionit

Hipertensioni nuk kërkon hyrje. Isshtë shumë më e përhapur sesa apnea e pushimit, duke ndikuar praktikisht në pesëdhjetë përqind të të rriturve në Shtetet e Bashkuara në mbarë botën, hipertensioni ndikon në rreth 1.28 miliardë individë të moshës 30-79 vjeç.

Megjithëse ofrohet terapi për presionin e lartë të gjakut, ilaçet nuk funksionojnë siç duhet për disa njerëz. Nuk është vazhdimisht e qartë pse kjo vlen, megjithatë OSA mbizotëron tek njerëzit me presion të lartë të gjakut rezistent ndaj ilaçeve.

Gjithashtu, studimi rekomandon që të ketë një partneritet dozë-përgjigje midis frymëmarrjes së çrregulluar të gjumit, si dhe presionit të lartë të gjakut. Me fjalë të tjera të ndryshme, njerëzit me probleme ekstreme të frymëmarrjes gjatë natës kanë në fakt një rrezik të shtuar të krijimit të presionit të lartë të gjakut.

Shkencëtarët janë ende duke kontrolluar pajisjet që lidhen me lidhjen në internet midis OSA si dhe presionin e lartë të gjakut. Ka shumë mundësi për shtigje të shumta, megjithatë disa shkencëtarë mendojnë se mikrobioma e zorrëve mund të kontribuojë.

Mikrobet e zorrëve të paraqitura

Nëse ky artikull i shkurtër do të ishte shfaqur në të vërtetë 20 vjet më parë, ne mund të kërkojmë të diskutojmë rëndësinë e mikrobeve të zorrëve. Sot, megjithatë, me mikrobiomin që përfshihet qartë si në studimet klinike ashtu edhe në projektet e reklamimit dhe marketingut të kosit, shumë njerëz me siguri do ta njohin këtë ide.

Me pak fjalë, ne ushqejmë afërsisht 100 trilionë mikrobe në gojën tonë, si dhe në sistemin e zorrëve.

Historikisht i mirënjohur për ndihmën në absorbimin e pjesëve të veçanta të ushqimit tonë, studiuesit aktualisht rekomandojnë organizata në mes të këtyre mikrobeve, si dhe një gamë të madhe të problemeve të shëndetit dhe mirëqenies, të përbërë nga probleme të peshës, probleme diabetike, Parkinson, si dhe përkeqësim mendor.

Studimi i komunikimeve midis vendasve tanë mikrobikë, si dhe shëndeti dhe mirëqenia jonë është jashtëzakonisht e vështirë, si dhe shumë kërkesa mbeten. Ajo që ne aktualisht njohim veçanërisht është se me siguri do të ishim shumë më keq pa to.

Lidhja e uebit midis vendasve tanë të traktit tretës, si dhe sëmundjet me siguri do të marrin pak heqje, megjithatë ndër aspektet vendimtare duket të jetë dysbiosis, një pabarazi ose ulje e shumëllojshmërisë mikrobike.

Në terma të thjeshtëzuar, rregullimet në mjedisin e mikrobeve mund, si shembull, të parandalojnë mikrobet "e mira", ndërsa u japin mikrobeve "të këqija" një shans për t'u rritur.

Tani, për çështjen në fjalë.

Çfarë kanë arritur mikrobet e zorrëve të përfundojnë me të?

Shqetësimi vazhdon të jetë: Si mund të kontribuojnë mikrobet në zorrën tonë në presionin e lartë të gjakut të lidhur me apnea gjatë pushimit?

Një vlerësim në Gazetën e Mjekësisë Klinike të Gjumit (JCSM) detajon një koncept në lidhje me atë se si frymëmarrja e çrregulluar gjatë pushimit mund të ndikojë në popullatat mikrobike.

Apnea e gjumit shkakton hipoksi periodike ose shkallë të reduktuara të oksigjenit në gjak gjatë gjithë mbrëmjes. Kjo hipoksi gjeneron rënie të rregullta në pjerrësinë e pjesshme të stresit të oksigjenit brenda televizorëve të sistemit të zorrëve.

Rrjedhimisht, mikrobet që thjesht mund të zgjerohen në atmosferë të zvogëluar të oksigjenit - anaerobe të detyrueshme - si dhe ato që mund të duan ose pa oksigjen - anaerobe fakultative - marrin një rritje. Ashtu si me çdo lloj bashkësie ekologjike të balancuar me kujdes, kur popullata të veçanta marrin një nxitje, ata mund t'i largojnë të tjerët.

Në një hulumtim, studiuesit krijuan hipoksi periodike tek minjtë kompjuterikë gjatë 6 javëve. Pasi shqyrtuan jashtëqitjet e tyre, ata mbajnë në mend një "efekt domethënës të hipoksisë me ndërprerje në strukturën e bashkësisë globale mikrobike".

Në mënyrë të veçantë, hulumtimi mban në mend një mori Firmicutes, si dhe një rënie të Bacteroidetes si dhe Proteobacteria në krahasim me minjtë kompjuterikë kontrollues.

Një rritje në Firmicutes me një rënie të Bacteroidetes merret parasysh si një markë tregtare e dysbiosis.

Disa individë i përshkruajnë Bacteroidetes si mikrobe të mëdha për shkak të faktit se ato krijojnë yndyrna me zinxhir të shkurtër (SCFAs)-me siguri do të dëgjojmë shumë më tepër në lidhje me rëndësinë e SCFAs më vonë. Anasjelltas, disa i konsiderojnë Firmicutes si negative për shkak të faktit se ato kanë një ndikim të pafavorshëm në sheqerin, si dhe në procesin metabolik të yndyrës.

Akti i balancimit

Këto 2 fila mikrobiale, ose llojet, përfshijnë rreth 90% të mikrobeve në zorrën tonë, kështu që rregullimet në këto ekipe ka shumë të ngjarë të ndikojnë në komunitetin ekologjik të balancuar mirë brenda nesh.

Në studimet kërkimore të kafshëve shtëpiake, shkencëtarët kanë zbuluar në fakt se një ndryshim në popullatat mikrobike mund të krijojë përkeqësim të mukinave në zorrë. Mucins ndihmojnë në ruajtjen e rreshtimit qelizor të zorrëve ose epitelit të shëndetshëm dhe të ekuilibruar. Nëse ato pësojnë dëmtime, epiteli mund të jetë shumë absorbues ose "rrjedhës" pasi dëmtimet ndërpresin nyjet midis qelizave epiteliale.

Gjithashtu, mikrobet e mëdha, të cilat krijojnë SCFA nga fibra ushqyese, mbeten në furnizim shumë më të shkurtër.

SCFAs sigurojnë ushqim si dhe fuqi për epitelin. Me prodhimin e kufizuar të SCFAs, epiteli merr një goditje të dytë. Përsëri, kjo mund të krijojë çrregullim në epitel.

Mbi përkeqësimin e mukinës si dhe uljen e SCFAs, vetë hipoksia periodike mund të dëmtojë fjalë për fjalë epitelin.

Këtu, ne kemi detajuar saktësisht se si frymëmarrja e çrregulluar gjatë natës mund të krijojë dëme në epitelin e traktit tretës nëpërmjet dështimit të mukinës, shkallëve të minimizuara të SCFAs, si dhe dëmtimeve fizike përmes hipoksisë.

Por ne duhet të pyesim edhe një herë, çfarë ka arritur kjo me presionin e lartë të gjakut?

Nga dëmtimet e zorrëve tek presioni i lartë i gjakut

Një epitel i thyer i traktit tretës ose "zorrë që rrjedh" mundëson rritjen e trafikut të faqes në internet nga zorrët drejt në gjak. Komponimet që zorrët zakonisht do të kapnin, si dhe do t'i eliminonin nga trupi, aktualisht mund të hyjnë në gjak, si dhe të udhëtojnë në organet e largëta të trupit, si dhe sistemet.

Një ndikim tjetër i dysbiosis është një rritje në varietetet mikrobike që krijojnë ndotës. Një epitel i shëndetshëm dhe i ekuilibruar mund të pengojë këto ndotës, megjithatë një epitel tepër absorbues u mundëson këtyre substancave të futen në gjak.

Pasi të mbeten në qarkullimin e gjakut, trupi instalon një reaksion inflamator të shkallës së ulët. Këtu, në fund të fundit, ne kënaqim kryqëzimin e OSA, mikrobet e zorrëve, si dhe presionin e lartë të gjakut.

Inflamacioni shoqëron një gamë të madhe problemesh, të përbërë nga arterioskleroza, një grumbullim i një përbërësi yndyror në sipërfaqet e mureve të arterieve.

Inflamacioni gjithashtu shfaqet për të kontribuar në rritjen e presionit të lartë të gjakut. Për rrethanat, një studim kërkimor që iu përmbajt 3,274 djemve pa presion të lartë të gjakut në standard për 9 vjet përfundon:

“Inflamacioni afatgjatë aktiv duket se shoqërohet me një rritje gjatësore të ngurtësisë arteriale. Nga ana tjetër, kjo rritje gjatësore e ngurtësisë arteriale duket se shoqërohet me ngritjen gjatësore të presionit të gjakut në rangun hipertensiv. "

Për ta përmbledhur, hipoksia periodike e përjetuar gjatë gjithë mbrëmjes ndërpret mikrobiomin. Ky përçarje mikrobike bën që epiteli i zorrëve të rrjedhë, si dhe mundëson që ndotësit të depërtojnë direkt në gjak. Kjo stimulon ënjtjen, si dhe, si rezultat, rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut, si dhe probleme të ndryshme kardio.

Ndërsa shkrimtarët e dëshmisë së JCSM përfundojnë:

"Modelet e kafshëve OSA konfirmuan se [hipoksia e përhershme gjatë gjumit] dhe fragmentimi i gjumit […] shoqërohen me përkeqësimin e profilit të mikrobiotës së zorrëve me shfaqjen e specieve që ndikojnë negativisht në zorrë përmes dëmtimit të qelizave epiteliale dhe prodhimin e endotoksinave që çojnë në një gjendje" të ulët " -shkallëzoni inflamacionin sistemik. ""

Kjo, ata diskutojnë, "mund të kontribuojë në mekanizmat patofiziologjikë për shumë çrregullime kronike inflamatore, kardiovaskulare dhe neoplazike".

Më shumë për SCFAs

Ne i deklaruam SCFA -të të përfunduara. Këto janë substanca që mikrobet "e mira" krijojnë pasi dëmtojnë fibrat. Ato ndihmojnë në furnizimin me energji, si dhe ushqimin e epitelit të zorrëve.

Disa linja provash zbulojnë se një rënie në SCFAs, si shembull, si rezultat i dysbiozës së zorrëve, mund të rrisë individualisht rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Hulumtimet në fakt kanë zbuluar se SCFAs ulin presionin e lartë të gjakut.

Në një hulumtim të brejtësve nga vitet 1990, shkencëtarët zbuluan se SCFAs lirojnë kapilarët, gjë që ul presionin e lartë të gjakut. Një kërkim shumë më aktual në minjtë kompjuterikë të ekzaminuar në mesin e SCFAs tipike shtesë në zorrë të quajtur propionate.

Shkrimtarët e përfundojnë atë në versionet e tyre spekulative, "[p] ropionate dobësoi ndjeshëm hipertrofinë kardiake, fibrozën, mosfunksionimin vaskular dhe hipertensionin."

SCFAs sigurojnë një rrugë shtesë nga OSA tek mikrobet e zorrëve, si dhe, në fund të fundit, presionin e lartë të gjakut.

Përtej SCFAs

Shkrimtarët e dëshmisë së JCSM gjithashtu kalojnë mbi komunikime të ndryshme molekulare të tjera që mund të forcojnë urën midis dysbiozës së zorrëve, si dhe presionit të lartë të gjakut. Këto përbëhen nga N-oksid trimethylamine, lipide të oksiduara me densitet të ulët, oksid nitrik, si dhe triptofan.

Hapësira si dhe koha nuk lejojnë një përmbledhje të plotë të këtyre partneriteteve, megjithatë të gjitha mund të kuptohen në lidhjen e OSA, rregullimet në mikrobet e zorrëve, si dhe presionin e lartë të gjakut.

Ndërlikimet e pashmangshme

Gjithçka që ndodh në trup është e ndërlikuar. Kur kontrolloni ndërveprimin midis 2 problemeve vërtet të ndryshme, si dhe një mori mikrobesh, përralla nuk ka të ngjarë të jetë e pakomplikuar.

Një kërkim në revistën Hypertension nënkupton një rrotullim të tillë në histori.

Studiuesit përdorën një model minjsh të OSA. Interesante, ata zbuluan se OSA nuk kishte ndikim në presionin e lartë të gjakut. Sidoqoftë, nëse i ushqenin minjtë me një dietë me yndyrë të lartë, OSA gjeneronte presion të lartë të gjakut. Në minjtë me yndyrë të lartë OSA, studiuesit gjithashtu gjetën dysbiosis me një rënie të mikrobeve që prodhojnë butirate. Butyrate është një SCFA.

Më tej, kur studiuesit zhvendosën jashtëqitjen nga minjtë me yndyrë të lartë OSA pikërisht në zorrët e OSA tradhtojnë një plan tipik diete, presioni i tyre i lartë i gjakut u rrit nga shkallët e rregullta në gradë të krahasueshme me ato të minjve OSA me yndyrë të lartë.

Pra, përfshirja e mikrobiomës së një miu hipertensiv në një mi jo hipertensiv mjaftoi për të gjeneruar presion të lartë të gjakut pa prishur pushimin e tij ose transformuar planin e tij të dietës.

Ndërsa shkrimtarët përfundojnë:

"Këto studime demonstrojnë një lidhje shkakësore midis dysbiozës së zorrëve dhe hipertensionit, dhe sugjerojnë që manipulimi i mikrobiotës mund të jetë një trajtim i zbatueshëm për hipertensionin e shkaktuar nga OSA, dhe ndoshta forma të tjera."

Më shumë tronditje

Një tjetër hulumtim i transplantit fekal krijoi një rezultat shumë më të pazakontë. Edhe pse nuk mori parasysh presionin e lartë të gjakut, duket si një devijim i merituar për të nxjerrë në pah goditjet që mikrobioma ka ende në dyqan për ne.

Së pari, studiuesit i ngjanin OSA në minjtë kompjuterikë që përdorin hipoksi periodike për 6 javë. Siç parashikuan studiuesit, pati rregullime në mikrobiomë.

Tjetra, ata hoqën jashtëqitjen nga minjtë kompjuterikë OSA si dhe flokët transplantuan "flluskën fekale" pikërisht në minjtë kompjuterikë injorantë që në të vërtetë kishin pushuar në mënyrë tipike.

Kur ata mbanin gjurmët e pjesës tjetër të këtyre minjve injorantë kompjuterikë pas transplantit, ata zbuluan se modelet e tyre të pushimit ishin transformuar në të vërtetë. Ata aktualisht pushuan për më gjatë, si dhe kishin më shumë gjasa të pushonin gjatë gjithë ciklit të errët, një kohë kur ata zakonisht do të ishin energjikë.

Në të kundërt, minj të ndryshëm të tjerë injorantë kompjuterikë që kishin marrë në fakt një transplant fekal nga minjtë e kompjuterit të kontrollit nuk i transformuan modelet e tyre të pushimit.

Shkrimtarët përfundojnë "se shqetësimet e gjumit mund të ndërmjetësohen, të paktën pjesërisht, nga ndryshimet e shkaktuara nga [hipoksia e përhershme] në [mikrobet e zorrëve]."

Me fjalë të tjera të ndryshme, prishja e pushimit ndërpret mikrobet e zorrëve, si dhe këto popuj të prishur të mikrobeve të zorrëve mund të prishin modelet e pushimit.

Veprimet e radhës

Lajmet Mjekësore Sot bisedoi me Dr. David Gozal, MBA, Ph D., ndër shkrimtarët e dëshmisë së JCSM. Dr. Gozal është pediatër i përgjithshëm në Universitetin e Grave të Misurit, si dhe Spitalin e Fëmijëve në Kolumbi.

Kur MNT pyeti pse zgjodhi të ekzaminonte lidhjet në internet midis mikrobeve të zorrëve, OSA, si dhe presionin e lartë të gjakut, Dr Gozal tha:

"Ne fillimisht identifikuam ndryshime të mëdha në mikrobiomën e zorrëve të minjve të ekspozuar ndaj hipoksisë me ndërprerje ose fragmentimit të gjumit […]. Ndër taksat dhe speciet që ishin të parregulluara, kishte disa që ishin përfshirë në patofiziologjinë e hipertensionit. "

Ai vazhdoi:

"Meqenëse OSA shkakton hipertension, lidhja e mikrobiomës së zorrëve si një ndërmjetës ishte një hap logjik."

Pjesa më e madhe e studimit sot mbetet në versionet e brejtësve, megjithatë sipas Dr. Gozal, prova është instalimi tek njerëzit. Ai sqaroi për MNT:

"Tani ka prova që mikrobioma e zorrëve është ndryshuar tek njerëzit. Ne besojmë se administrimi i probiotikëve tek fëmijët me OSA do të rezultojë në shërim të përshpejtuar nga sëmundjet e lidhura me OSA pas [një operacioni për të hequr adenoidet dhe bajamet]. "

Megjithëse kjo linjë ekzaminimi është e vazhdueshme, Dr Gozal parashikon që në të ardhmen, profesionistët mjekësorë mund të sugjerojnë probiotikë ose prebiotikë së bashku me terapi të ndryshme të tjera për të ulur presionin e lartë të gjakut të lidhur me OSA.

Ashtu si me çdo lloj historie të ndërlikuar organike, studiuesit me siguri do të kërkojnë të kryejnë edhe më shumë studime kërkimore për të përshtatur kuptimin tonë të këtij partneriteti. Ndërsa presim, është e vështirë të mos kënaqemi nga ideja e një kosi probiotik që mund të ndihmojë në kujdesin e presionit të lartë të gjakut rezistent ndaj trajtimit.