Si lidhja njeri-kafshë plotëson trajtimin për veteranët

veteran

Qentë zakonisht përshkruhen si miqtë e mashkullit, megjithatë për disa veteranë të forcave të armatosura, këta bashkëpunëtorë me katër këmbë trajtojnë gjithashtu detyrën e specialistit dhe gjithashtu të besuarit në luftën kundër traumës (PTSD). Kur inkorporohet me trajtime standarde, të bazuara në prova, lidhja njeri-kafshë në të vërtetë ka treguar se është një trajtim i besueshëm, korrespondues për PTSD, me efekte të favorshme për veteranët - dhe gjithashtu qentë e përkëdhelur gjithashtu.

Leah Blain, mbikëqyrësi i objektit dhe gjithashtu psikoterapist profesionist i kualifikuar në Klinikën e Familjes Ushtarake Steven A. Cohen në ndarjen e Psikiatrisë, merret me një shumëllojshmëri klientësh që luftojnë me PTSD.

"Në Klinikën Cohen, krijimi i qasjes në kujdes me të vërtetë nxit misionin e asaj që bëjmë çdo ditë," pohon Blain. “Ne e dimë se 30% e anëtarëve të shërbimit dhe veteranëve që kthehen nga vendosja plotësojnë kriteret për një gjendje të shëndetit mendor, por vetëm gjysma e këtij grupi marrin kujdes. Këto janë kushte të shërueshme dhe sa më shpejt t’i kalojmë përpara, aq më pak nguliten. ”

Megjithëse Klinika Cohen nuk ofron drejtpërdrejtë trajtim të asistuar nga kafshët, ajo synon të prodhojë një strategji të personalizuar dhe të zbukuruar të trajtimit për të gjithë klientët - e cila strategji trajtimi herë pas here përbëhet nga ndihma e kafshëve.

"Planet tona të trajtimit drejtohen vërtet nga preferencat," pohoi Blain. “Përveç një trajtimi të bazuar në prova të tilla si terapia e përpunimit cogitativ ose terapia njohëse e sjelljes, ne synojmë të integrojmë çdo gjë drejt së cilës çdo person është i orientuar në planin e tij të trajtimit. Njerëzit janë me të vërtetë të vetëdijshëm për fuqinë e kafshëve, kështu që unë kam pasur disa pacientë të vijnë dhe të na kërkojnë t'i lidhim me një organizatë që ofron terapi të ndihmuar nga kafshët ose kafshë shërbimi "

Klinika Cohen ka një larmi bashkëpunimesh që lejojnë ofruesit e saj të shërbimeve të lidhin klientë me trajtime të ndihmuara nga kafshët, kur është e përshtatshme. “Ndërsa ka vërtet kërkime dhe prova të mira për të treguar ndikimin pozitiv që kafshët mund të kenë me pacientët, nuk ka prova specifike për të mbështetur terapinë e asistuar nga kafshët si qasja kryesore për trajtimin e çrregullimeve që shohim në klinikë, si PTSD. Por kjo nuk do të thotë që kafshët nuk kanë një ndikim të jashtëzakonshëm. Ne i shohim këto lloje të terapive si komplementare - ato mund të enden në qasjen e kujdesit që marrim me pacientët, "pohoi Blaine.

Megjithatë, ekziston një provë që tregon se si lidhja njeri-kafshë reklamon një reagim të favorshëm fiziologjik. Në veçanti, studimi i hulumtimit tregon se oksitocina - një agjent hormonal lidhës - rritet në qentë e kafshëve shtëpiake dhe gjithashtu në qeniet njerëzore gjatë komunikimeve. Oxytocin është një tregtar profesionist social që ndihmon në rregullimin e pushimit dhe gjithashtu aktivitetin.

Bess Pierce, DVM, DABVP, DACVIM, DACVSMR, një mësues i asociuar plotësues në Penn Vet Shkolla e Mjekësisë Veterinare, ka një pasion specifik në lidhjen njerëzore-kafshë.

"Ka prova të qenve përkrah njerëzve më të hershëm, kështu që, në shumë mënyra, qentë dhe njerëzit evoluan së bashku", pohoi Pierce. “Ndërsa u vendosëm në shoqëri agrare dhe përfshiuam qen në komunitetin dhe kulturën tonë, qentë u bënë komunikues të shkëlqyeshëm që janë në pajtueshmëri të jashtëzakonshme me emocionet njerëzore. Kërkimet na kanë treguar se qentë janë në gjendje të lexojnë fytyrat njerëzore dhe të marrin sinjale stresi, duke i bërë ata shoqërues të shkëlqyeshëm, veçanërisht për dikë që ka nevojë për mbështetje shtesë, qofshin emocionale apo fizike. "

Aftësia e një qeni të përkëdhelur për të kontrolluar ndjenjat, të ofrojë lehtësim të stresit dhe ankthit dhe gjithashtu të funksionojë si mik mund të jetë e rëndësishme për një individ të identifikuar me PTSD, veçanërisht pasi ato funksionojnë për të luftuar shenjat invazive dhe gjithashtu problemet që lidhen me PTSD dhe gjithashtu të fitojnë përsëri kontrollin e jetës së tyre.

Paula Crawford-Gamble, MSN, CRNP, CAPT, NC, USN (Ret), ndërmjetësi i Programit të Kujdesit të Kujdesit të Veteranëve të Mjekësisë Penn, në të vërtetë ka përfituar shumë nga lidhja njerëzore-kafshë kafsha e kafshës së Crawford-Gamble, Sgt Major Bearre Manning, u arsimua nga Warrior Canine Ekipi i Lidhjes Bearre u bë një ujor, duke goditur terrenin gjatë gjithë kërkimit dhe gjithashtu objektivat e shpëtimit me vulat e marinës amerikane, para se të zbulonte detyrën e tij të dytë në jetë me Crawford-Gamble si një zgjidhje me përvojë e forcave të armatosura dhe gjithashtu një kafshë shtëpiake për trajtim.

"Intuita e Bearre ishte thjesht e pabesueshme", pretendoi Crawford-Gamble. “Ishte shumë e natyrshme që ai të më ngushëllonte. Ai mund ta kuptonte kur isha nervoz, dhe ai do ta vendoste kokën në prehrin tim. Nëse do të kisha një makth, ai do të hidhej në shtrat dhe do të shtrihej pranë meje. "

Bearre në fakt ka dhënë atë që ka kaluar, megjithatë ndikimi i tij nuk është lënë pas dore. “Jam shumë i lumtur që përjetova ta kisha. Ishte një lidhje kaq e rrallë dhe e veçantë ", pohoi Crawford-Gamble për Bearre, që gjithashtu u shpërndau lumturinë klientëve si HUPPup" Të kesh një përvojë të tillë me një kafshë është gjëja më e çmuar - e di që ai ndjeu të njëjtën mënyrë . Ne ishim shokë shpirti ”.

Në fund të fundit, struktura e lidhjes njerëzore-kafshë është ndërtuar mbi një lidhje po aq të dobishme midis individëve dhe gjithashtu kafshëve shtëpiake që reklamon shëndetin dhe mirëqenien dhe gjithashtu shëndetin. Kërkimi shkencor në emër të kësaj lidhje unike mbetet të zgjerohet akoma, ndërkohë, klientët PTSD po bëjnë përparime shumë falë ndihmës së miqve të tyre të mirë me flokë.

Terapia dhe gjithashtu Qentë e Shërbimit

A e keni njohur? Ekziston një dallim i veçantë midis trajtimit dhe gjithashtu qenve të kafshëve të tretura, edhe pse të dy kanë përparësi për trajnerin e kafshëve shtëpiake:

Therapy Dogs

  • Qentë e përkëdhelur të terapisë nuk janë qen të përkëdhelur siç përcaktohet nga Ligji i Amerikanëve me Aftësi të Kufizuara (ADA).
  • Qentë e përkëdhelur të terapisë përfshijnë me trajnerët e tyre njerëzorë për të ofruar trajtim të asistuar nga kafshët (AAT) ose detyra të ndihmuara nga kafshët (AAA), të tilla si lehtësi ose ndihmë psikologjike.

Qentë e Shërbimit

  • Përcaktuar nga ADA si "qen që janë të trajnuar individualisht për të bërë punë ose për të kryer detyra për njerëzit me aftësi të kufizuara". Kjo konsiston në shikimin e qenve të përkëdhelur të syve, qenve të mprehtë klinikë të kafshëve shtëpiake ose qenve të përkëdhelur të lëvizjes.
  • Qentë e përkëdhelur të shërbimit kanë veçorinë e vetme të furnizimit me lehtësi ose ndihmë psikologjike nuk janë të një cilësie të lartë si kafshët shtëpiake zgjidhje nën ADA.