Si mund të përdoren kamerat elektronike të celularëve për të parë aneminë

mbyll një kamera smartphone

  • Studiuesit në të vërtetë kanë krijuar një formulë që parashikon aneminë me një saktësi më të madhe se 70%.
  • Fotografitë e smartphone-ve të qepallës së brendshme e bëjnë të mundshme përqendrimin e përafërt të hemoglobinës në gjak.
  • Një aplikacion i pajisjes inteligjente mund të funksionojë si një metodë për të shfaqur aneminë në ata që banojnë në zona të largëta.

Anemia ndikon në më shumë se 5% të individëve në Shtetet e Bashkuara, si dhe në 25% të popullatës në mbarë botën. Lodhja, qetësia, zhgënjimet, mungesa e frymëmarrjes, si dhe problemi i përqendrimit janë ndër shenjat dhe simptomat e zakonshme të këtij problemi klinik, i cili përfshin një fokus të reduktuar të hemoglobinës në gjak.

Anemia e rëndë zakonisht lind nga mungesa e të ushqyerit, infeksionet parazitare ose kushtet themelore. Shtë një element i konsiderueshëm rreziku për fatalitetin, si dhe sëmundshmërinë, posaçërisht në ekipet e ndjeshme, që përfshijnë të rinj, të rritur të moshuar, si dhe ata me probleme të vazhdueshme shëndetësore.

Një studim i tanishëm kërkimor që tregon revistën e aksesit PLOS ONE në të vërtetë ka zbuluar se përdorimi i një imazhi të telefonit celular të qepallës së reduktuar të një individi për të parashikuar aneminë ka të bëjë me 72% të sakta.

Ndërsa ekspertët e kujdesit mjekësor normalisht identifikojnë aneminë përmes një çështjeje të plotë gjaku duke përdorur mjete delikate laboratorike, ekziston një incident pa proporcion i anemisë në vendet e vendosura ku individët nuk kanë qasje të mjaftueshme në kujdesin mjekësor.

Sipas shkrimtarëve të studimit kërkimor, ekziston kërkesa për një pajisje me kujdes me kosto të ulët, të disponueshme, si dhe jo-invazive në njohjen e anemisë. Pajisja e përshtatshme sigurisht që do të përdorte teknologjinë moderne para-ekzistuese, të ofruar gjerësisht.

Kamera elektronike të smartphone-ve si detektorë

Studiuesit kryen një studim hulumtimi dyfazor për të analizuar mundësinë e përdorimit të kamerës së telefonit celular për të ndihmuar në zbulimin e anemisë. Faza e parë përfshinte marrjen e fotografive të qepallave të brendshme të reduktuara të 142 klientëve në një ndarje të situatës emergjente duke përdorur një telefon celular.

Shkencëtarët zgjodhën qepallën e brendshme të zvogëluar, të quajtur konjuktiva palpebrale, për shkak të faktit se ajo përputhet me atributet e një lloji:

  • Obtainshtë lehtësisht e arritshme për të fotografuar.
  • Nuk ka hije kompletuese midis kapilarëve, si dhe sipërfaqes së konjuktivës.
  • Diapazoni midis sipërfaqes si dhe kapilarëve është jashtëzakonisht i vogël.
  • Temperatura si dhe variablat e tjerë ekologjikë të ndryshëm nuk ndikojnë në mënyrë të konsiderueshme në qarkullimin e gjakut në këtë vend.

Duke u përqëndruar në një zonë të vogël në secilën fotografi, shkencëtarët kishin aftësinë të krijonin një formulë që optimizon rezolucionin e hijes, si dhe një dizajn parashikues që kontraston lëkurën, si dhe të bardhën e syve në shkallët e hemoglobinës.

Faza e 2-të përfshinte ekzaminimin e formulës në fotot e celularëve të 202 klientëve të ndryshëm në sektorin e situatës emergjente. Kërkimet për zbuluan se modeli ishte 72.6% i saktë në parashikimin e anemisë. Saktësia e saj në parashikimin e anemisë ekstreme që sigurisht që do të kërkonte një transfuzion gjaku ishte më e madhe, në mes 86% dhe 94.4%.

Shkrimtari kryesor i studimit të studimit Dr Selim Suner, nga Universiteti Brown, si dhe nga Spitali Rhode Island, përshkroi se në përputhje me një diagnozë mjekësore të anemisë, individët thjesht kërkojnë shtesa hekuri, të cilat janë të përballueshme dhe shumë të lehta për tu marrë. "Bërja e diagnozës është pjesa e vështirë", deklaroi Suner.

Dr Girish Nadkarni, mbikëqyrës shkencor i Institutit Hasso Plattner për Shëndetin Dixhital në Sistemin Shëndetësor të Malit Sinai, pajtohet. Ai komentoi, "Përdorimi i një smartphone për të kontrolluar aneminë është i dobishëm për shkak të natyrës së decentralizuar të shqyrtimit - duke shmangur nevojën për të marrë gjak - dhe kursimit të kohës dhe mundit që kjo sjell."

Pikat e forta si dhe kufizimet e studimit kërkimor

Rezultatet e studimit kërkimor zbuluan se fotografia digjitale flash nuk ishte e nevojshme për të prodhuar fotografi të përshtatshme për zbulimin e anemisë. Si përmirësim, shkrimtarët kompozojnë, "Imazhet RAW sigurojnë të dhëna direkt nga sensori i kamerës pa përpunimin tipik dhe ngjeshjen që ndodh me formate të zakonshme, të tilla si JPEG."

Kufizimet e mundshme që shkencëtarët mbajtën në mend përbëheshin nga cilësi e lartë e ndryshueshme e fotografive. Sidoqoftë, kjo mund të ketë rezultuar nga tërheqja e qepallës nga individi gjatë regjistrimit të fotos. Gjithashtu, ndriçimi nuk ishte standard, si dhe është i paidentifikuar nëse shkallë të ndryshme të ndriçimit kontribuan në cilësi të lartë të fotografisë.

E ardhmja e aplikimeve klinike për pajisjet inteligjente

Në vitin 2019, 36% e popullatës së globit përdori pajisje të mençura. Trendet rekomandojnë që ndërsa njerëzit e pasur kanë më shumë të ngjarë të kenë pajisje inteligjente, përdorimi i këtyre mjeteve në zona të reduktuara socio-ekonomike po zgjerohet progresivisht në të gjithë botën.

"Këto rezultate vendosin bazën për zhvillimin e një aplikacioni brenda një smartphone, i cili jo vetëm që mund të fitojë imazhin, por edhe të analizojë elementët brenda imazhit për të parashikuar përqendrimin e hemoglobinës në kohë reale", deklarojnë shkrimtarët.

"Kjo është një mundësi veçanërisht tërheqëse për vendet në zhvillim, të cilat mund të kenë sisteme të rralla, rudimentare dhe të shpërndara dobët, por janë të ndërlidhura mirë nga rrjetet e vendosura telekomunikuese."

Avancimi në të ardhmen sigurisht do të rregullojë stilin e një ndërfaqeje që e bën të thjeshtë për publikun e thjeshtë marrjen e një fotografie të përshtatshme - një fotografi në të cilën ndriçimi, theksimi, si dhe vendndodhja e pasionit rriten. Shkrimtarët gjithashtu mbajnë në mend se nevojiten pajisje imazhesh si dhe avancime shtesë të formulës të verifikuara përmes parashikimit të dizajnit.

Sipas Dr. Suner, ky studim studimor sugjeron që parashikimi i anemisë duke përdorur një celular është një parim i arsyeshëm. Kjo detyrë, si dhe ato që duhet të përmbahen, mund të kenë një ndikim të favorshëm në popullatat e mëdha, duke shtuar shëndetin në të gjithë botën.