Si mund të përdoren kamerat e pajisjeve inteligjente për të identifikuar aneminë

mbyll një kamera smartphone

  • Studiuesit në të vërtetë kanë krijuar një formulë që parashikon aneminë me një saktësi më shumë se 70%.
  • Fotografitë e smartphone-ve të qepallës së brendshme e bëjnë të mundshme përqendrimin e përafërt të hemoglobinës në gjak.
  • Një aplikacion i telefonit celular mund të veprojë si një mjet për të shfaqur aneminë në ata që qëndrojnë në zona të largëta.

Anemia prek më shumë se 5% të individëve në Shtetet e Bashkuara, si dhe në lidhje me 25% të popullsisë në të gjithë botën. Lodhja, qetësia, zhgënjimet, mungesa e frymëmarrjes, si dhe fokusimi i problemeve janë ndër shenjat tipike dhe simptomat e këtij problemi klinik, i cili përfshin një fokus të reduktuar të hemoglobinës në gjak.

Anemia e rëndë shpesh lind nga mungesa e të ushqyerit, infeksionet parazitare ose sëmundja themelore. Isshtë një aspekt i konsiderueshëm rreziku për fatalitetin, si dhe sëmundshmërinë, veçanërisht në ekipet në rrezik, që përfshijnë fëmijë, të rritur të moshuar, si dhe ata me sëmundje të vazhdueshme.

Një studim i tanishëm kërkimor që tregon revistën e aksesit PLOS ONE në të vërtetë ka zbuluar se përdorimi i një imazhi të telefonit celular të qepallës së reduktuar të një individi për të parashikuar aneminë ka të bëjë me 72% të saktë.

Ndërsa ekspertët e kujdesit shëndetësor normalisht identifikojnë aneminë me një çështje totale të gjakut duke përdorur pajisje delikate laboratorike, ekziston një rast pa proporcion i anemisë në vendet e vendosura ku individët nuk kanë qasje të mjaftueshme në kujdesin shëndetësor.

Sipas shkrimtarëve të studimit të hulumtimit, ekziston kërkesa për një pajisje me kosto-efektive, lehtësisht të arritshme, si dhe pajisje jo-invazive për kujdesin me aftësinë e njohjes së anemisë. Pajisja e shkëlqyeshme sigurisht do të përdorte inovacionin para-ekzistues, gjerësisht të disponueshëm.

Bateritë e telefonave inteligjentë si detektorë

Studiuesit kryen një studim kërkimor dyfazor për të analizuar mundësinë e përdorimit të një aparati elektronik të telefonit celular për të ndihmuar në zbulimin e anemisë. Faza e parë përfshinte marrjen e fotografive të qepallave të brendshme të reduktuara të 142 personave në një ndarje të situatës emergjente duke përdorur një telefon celular.

Shkencëtarët zgjodhën qepallën e brendshme të zvogëluar, të quajtur konjuktiva palpebrale, për shkak të faktit se ajo i përmbahet funksioneve të veçanta:

  • Isshtë shpejt në dispozicion për të fotografuar.
  • Nuk ka hije pretenduese midis kapilarëve, si dhe sipërfaqes së konjuktivës.
  • Diapazoni midis sipërfaqes si dhe kapilarëve është me të vërtetë i vogël.
  • Temperatura, si dhe elementë të ndryshëm ekologjikë nuk ndikojnë në mënyrë të konsiderueshme në qarkullimin e gjakut në këtë vend.

Duke u përqëndruar në një zonë të vogël në secilën fotografi, shkencëtarët kishin aftësinë të krijonin një formulë që bën maksimumin e rezolucionit të hijes, si dhe një version parashikues që kontraston lëkurën, si dhe të bardhën e syve në shkallët e hemoglobinës.

Faza e 2-të përfshinte kontrollimin e formulës në fotot e pajisjeve inteligjente të 202 njerëzve të ndryshëm në divizionin e situatës emergjente. Kërkimet për të zbuluan se versioni ishte 72.6% i saktë në parashikimin e anemisë. Saktësia e tij në parashikimin e anemisë serioze që sigurisht do të kërkonte një transfuzion gjaku ishte më e madhe, në mes 86% dhe 94.4%.

Shkrimtari kryesor i studimit të studimit Dr Selim Suner, nga Universiteti Brown, si dhe nga Spitali Rhode Island, përshkroi se duke iu përmbajtur një diagnoze mjekësore të anemisë, individët thjesht kërkojnë shtesa hekuri, të cilat janë të lira, si dhe shumë të lehta për tu marrë. "Bërja e diagnozës është pjesa e vështirë," pohoi Suner.

Dr Girish Nadkarni, mbikëqyrës shkencor i Institutit Hasso Plattner për Shëndetin Dixhital në Sistemin Shëndetësor të Malit Sinai, pajtohet. Ai komentoi, "Përdorimi i një smartphone për të kontrolluar aneminë është i dobishëm për shkak të natyrës së decentralizuar të shqyrtimit - duke shmangur nevojën për të marrë gjak - dhe kursimit të kohës dhe mundit që kjo sjell."

Pikat e forta si dhe kufizimet e studimit kërkimor

Rezultatet e studimit kërkimor zbuluan se fotografia dixhitale flash nuk ishte e nevojshme për të gjeneruar fotografi të përshtatshme për zbulimin e anemisë. Në përmirësim, shkrimtarët krijojnë: "Imazhet RAW sigurojnë të dhëna direkt nga sensori i kamerës pa përpunimin tipik dhe ngjeshjen që ndodh me formate të zakonshme, të tilla si JPEG."

Kufizimet e mundshme që shkencëtarët mbajtën në mend përbëheshin nga cilësi e lartë e ndryshueshme e fotografive. Sidoqoftë, kjo mund të ketë qenë për shkak të tërheqjes së qepallës nga individi gjatë regjistrimit të fotos. Gjithashtu, dritat nuk ishin standarde, si dhe është e paidentifikuar nëse shkallët e ndryshme të ndriçimit kontribuan në cilësi të lartë të fotografisë.

E ardhmja e aplikimeve klinike për pajisjet inteligjente

Në 2019, 36% e popullatës së globit përdori pajisje të mençura. Trendet rekomandojnë që ndërsa njerëzit e pasuksesshëm kanë më shumë gjasa të posedojnë pajisje inteligjente, përdorimi i këtyre mjeteve në zona të reduktuara socio-ekonomike po zgjerohet progresivisht në të gjithë botën.

"Këto rezultate vendosin bazën për zhvillimin e një aplikacioni brenda një smartphone, i cili jo vetëm që mund të fitojë imazhin, por edhe të analizojë elementët brenda imazhit për të parashikuar përqendrimin e hemoglobinës në kohë reale," pretendojnë shkrimtarët.

"Kjo është një mundësi veçanërisht tërheqëse për vendet në zhvillim, të cilat mund të kenë sisteme të rralla, rudimentare dhe të shpërndara dobët, por janë të ndërlidhura mirë nga rrjetet e vendosura telekomunikuese."

Rritja në të ardhmen me siguri do të rregullojë paraqitjen e një ndërfaqeje që e bën themelore për publikun e thjeshtë të bëjë një foto ideale - një në të cilën dritat, theksimi, si dhe vendndodhja e normës së interesit janë rritur të gjitha. Shkrimtarët gjithashtu mbajnë në mend se pajisjet e imazhit si dhe rritjet shtesë të formulës të konfirmuara me parashikimin e versionit janë të nevojshme.

Sipas Dr. Suner, ky studim studimor tregon se parashikimi i anemisë duke përdorur një celular është një ide e mundshme. Kjo detyrë, si dhe ato që duhet të përmbahen, mund të kenë një ndikim të favorshëm në popullatat e mëdha, duke shtuar shëndetin dhe mirëqenien në të gjithë botën.