Si robotët dhe ndërfaqet tru-kompjuter mund të transformojnë shërimin e pacientëve me goditje në tru

Si robotët dhe ndërfaqet tru-kompjuter mund të transformojnë shërimin e pacientëve me goditje në tru

Goditjet në tru, të cilat ndodhin kur furnizimi me gjak në një pjesë të trurit tonë ndërpritet ose zvogëlohet, janë shkaku kryesor i vdekjes dhe paaftësisë në popullatën e rritur. Midis pacientëve që mbijetojnë, 75% do të përjetojnë vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme në mënyrë të pavarur dhe kanë nevojë për ushtrime funksionale afatgjata dhe rehabilitim. Por rezultatet që përdorin pajisjet tradicionale të rehabilitimit janë të dobëta. Përveç kësaj, motivimi i pacientëve për të trajnuar shpesh është i ulët.

Departamenti i Neurologjisë në Spitalin Tongji, i cili është i lidhur me Kolegjin Mjekësor Tongji në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong, është njohur në Kinë për cilësinë e kërkimit shkencor dhe forcën klinike. Në mënyrë të ngjashme, Zhejiang BrainCo, Ltd., e inkubuar nga Laboratori i Inovacionit në Harvard, është një lider në treg për sa i përket ndërfaqeve trur-kompjuter; konsiderohet nga shumë brezi i ardhshëm i teknologjisë së inteligjencës artificiale.

Në Projektin NCyborg, të dy organizatat do të mbështeten në ekspertizën e tyre në teknologjinë e ndërfaqes tru-kompjuter dhe teknologjinë inteligjente të robotëve të frymëzuar nga truri për të krijuar një proces rehabilitimi të goditjes në tru drejtuar nga iniciativa e pacientit. Në një punim të botuar në revistën KeAi Hemoragjitë e trurit, ato përshkruajnë tre fushat e fokusit të projektit:

  1. Një algoritëm për të analizuar qëllimin e lëvizjes së pacientëve me goditje në tru bazuar në teknologjinë e ndërfaqes tru-kompjuter.
  2. Një strategji e kontrollit të lëvizjes për një robot rehabilitimi bazuar në perceptimin e lëvizjes të frymëzuar nga truri.
  3. Mekanizmi i rehabilitimit të goditjes në tru duke përdorur robotë inteligjentë të frymëzuar nga truri.

Ata do të fillojnë duke trajnuar robotin për të mbështetur rehabilitimin e dorës - një pjesë e trupit shpesh e lënë me lëvizje të kufizuar pas një goditje në tru. Ekipi synon të arrijë njohjen e jo më pak se tetë qëllimeve të lëvizjes së duarve me një normë saktësie prej ≥90% dhe një kohë përgjigjeje prej ≤300 ms.

Autori bashkë-korrespondent, Jonh H. Zhang, shpjegon se "qëllimi i projektit është të zhvillojë një robot rehabilitimi të goditjes në përdorim të lehtë, të besueshëm dhe të përballueshëm që do të përmirësojë efektin e rehabilitimit për të mbijetuarit e goditjes në tru, të përshpejtojë procesin e rehabilitimit dhe të zvogëlojë kostot e përfshira. ”

Autori i tij bashkë-korrespondent, Bicheng Han, shton se "shpresa e tyre është që, brenda pesë viteve, miliona pacientë me goditje në tru do të përdorin këtë produkt dhe të shohin jetën e tyre të përmirësuar".

Sipas autorit bashkë-korrespondent Zhouping Tang, 'N' në emrin e Projektit NCyborg qëndron për 'nervor', ndërsa në historitë e trilluara 'cyborg' shpesh është "një ikonë që rritet mendërisht dhe / ose fizikisht mbi dhe mbi" normën 'me teknologji. Me fjalën e vërtetë, ne besojmë se Projekti NCyborg do të krijojë një model të ri rehabilitimi të goditjes në tru, i cili mund të përmirësojë cilësisht efektin e trajtimit për të mbijetuarit e goditjes në tru. "