Sa dëm mund të sjellë pak kripë e tepërt? Boll

Share në Twitter Shpërndaje në Facebook Share on LinkedIn Share në Reddit

Email kopje dielli zhikun / iStock, Getty Images

Lea español

Shumë njerëz e dinë shumë kripë në dietën e tyre është një gjë e keqe. Jo gati aq shumë e dinë saktësisht pse.

"Ata janë të befasuar me shkallën në të cilën mund t'i ndikojë ata", tha Dr. Cheryl Laffer, një profesor i mjekësisë në Universitetin Vanderbilt në Nashville, Tenesi. "Dhe me sasinë e kripës që ka në dietën amerikane."

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, rreth 90% e amerikanëve të moshës 2 vjeç e lart hanë shumë natrium. Pjesa më e madhe është në formën e kripës, e njohur gjithashtu si klorur natriumi.

Këtu janë gjashtë gjërat që kripa i bën trupit - dhe çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten.

Le të fillojmë me zemrën.

Me sistemin e qarkullimit të gjakut, efektet e kripës janë "një problem hidraulik shumë i thjeshtë", tha Dr. Fernando Elijovich, një profesor i mjekësisë në Universitetin Vanderbilt.

Zemra është pompë dhe enët e gjakut janë tuba, tha ai. Presioni i gjakut rritet nëse rritni sa gjak duhet të lëvizë nëpër tuba. Presioni i gjakut gjithashtu rritet nëse i zvogëloni ato tuba.

Kripa i bën të dyja. Kur ka kripë të tepërt në sistemin tuaj, zemra pompon më shumë gjak në një kohë të caktuar, duke rritur presionin e gjakut. Dhe me kalimin e kohës, kripa ngushton vetë enët, e cila është tipari më i zakonshëm "hidraulik" i presionit të lartë të gjakut.

Dëmi mund të vijë shpejt. Dhe me kalimin e kohës.

Brenda 30 minutash nga ngrënia e kripës së tepërt, aftësia e enëve të gjakut për tu zgjeruar dëmtohet, tha Elijovich. Dëmi nga presioni i lartë i gjakut shfaqet poshtë rrugës, në formën e sulmeve në zemër, goditjeve në tru dhe problemeve të tjera.

Lajmi i mirë, tha Laffer, është se përfitimet e shkurtimit të kripës së tepërt gjithashtu shfaqen shpejt. Nëse zvogëloni ndjeshëm sa kripë hani, presioni juaj i gjakut ulet brenda disa orësh.

Dhe mbajtja e tij e ulët mund të bëjë një ndryshim të rëndësishëm afatgjatë. "Në Mbretërinë e Bashkuar, ata në të vërtetë kishin një përpjekje mbarëkombëtare për të zvogëluar kripën në ushqimet komerciale", tha ajo. “Brenda dy viteve, ata kishin zvogëluar numrin e sulmeve në zemër dhe rezultateve të tjera të këqija. Dhe kjo ishte mjaft e habitshme. ”

It'sshtë një çështje e tërë trupit.

Përtej zemrës, kripa e tepërt mund të tendosë veshkat. Një pjesë e funksionit të tyre është të nxjerrin kripë, tha Laffer. “Por veshkat, në hipertension, mund të mos nxjerrin kripë siç duhet. Ata mund ta mbajnë atë ". Kjo mund të çojë në probleme duke filluar nga kaviljet e ënjtura deri në grumbullimin e lëngjeve rreth zemrës dhe mushkërive.

Kripa gjithashtu mund të kërcënojë trurin duke dëmtuar enët e gjakut dhe duke rritur presionin e gjakut, i cili është një faktor kryesor i rrezikut për goditje në tru. Kjo gjithashtu mund të ndryshojë sjelljen e trurit të trurit, e cila ndihmon në rregullimin e ekuilibrit të kripës dhe presionit të gjakut.

Shkencëtarët po kapin vetëm disa nga mënyrat se si funksionon kripa.

Studimet e fundit tregojnë se kripa ndikon në sistemin imunitar, duke çuar në inflamacion që mund të jetë prapa sëmundjes së zemrës dhe problemeve të tjera, tha Elijovich.

Kolegët e tij të Vanderbilt po shqyrtojnë gjithashtu se si kripa mund të ndikojë në bakteret në zorrë. Hetimi është i ri, tha Laffer, por provat tregojnë se bakteret e zorrëve kanë një rol në inflamacionin e shkaktuar nga kripa dhe presionin e lartë të gjakut.

Ndikon në të gjithë ndryshe.

Deklaratat e batanijes për kripën dhe shëndetin mund të jenë të ndërlikuara. Mekanizmat rrënjësorë sesi kripa ndikon në trup nuk janë kuptuar plotësisht.

Disa njerëz që nuk kanë presion të lartë të gjakut mund të hanë kripë pa parë që presioni i tyre i gjakut rritet. Të tjerët mund të kenë "ndjeshmëri ndaj kripës", ku edhe marrja e moderuar e kripës shkakton një presion të lartë të gjakut.

Por fakti i thjeshtë është se për shumicën e njerëzve, prerja e kripës është një gjë e shëndetshme, tha Elijovich. "Nëse mund të zvogëloni sasinë e kripës që njerëzit hanë, do të përfitoni nga popullata e përgjithshme."

Mendoni përtej shaker.

Kripa dhe natriumi nuk janë saktësisht të njëjta, por shumica e natriumit në ushqimet e përpunuara dhe restorantet është kripë, dhe termat përdoren në vend të tyre.

Një hamburger i ushqimit të shpejtë mund të ketë më shumë se 1,000 miligram natrium; një rend i madh i patateve të skuqura mund të shtojë 400 mg. Një kanaçe supë me petë mund të ketë më shumë se 2,200 mg.

Udhëzimet federale dietike rekomandojnë që të rriturit të hanë jo më shumë se 2,300 mg natrium në ditë. Shoqata Amerikane e Zemrës thotë se kufiri ideal ditor është 1,500 mg. Megjithatë amerikanët hanë mesatarisht 3,400 mg natrium në ditë.

Lexoni pra etiketat, tha Laffer. Dhe kini kujdes se vetëm sepse një produkt është etiketuar "natriumi i ulët" nuk do të thotë se është.

Elijovich u thotë pacientëve të tij të provojnë të gatuajnë me erëza me aromë, gjë që mund t'i bëjë ata të humbasin shijen e kripës më pak. Por ai theksoi se gatimi në shtëpi dhe spërkatja e kripës në darkë nuk janë fajtorët kryesorë.
"Shumica e marrjes sonë të kripës nuk është në atë që bëjmë," tha ai. "Inshtë në atë që blejmë".

Çfarëdo që të bëni, mund të sjellë një ndryshim. Në fillim të këtij viti, një analizë e 85 studimeve të botuara në revistën Circulation tregoi se çdo ulje e natriumit ul presionin e gjakut.

Kushdo me presion të lartë të gjakut duhet t'i kushtojë vëmendje shtesë kripës. Por të gjithë duhet ta dinë se çfarë bën, tha Laffer. “Ky është mesazhi im për të gjithë që vijnë në klinikën time. Edhe nëse është një person i ri në formë që nuk është mbipeshë, unë u them atyre - edhe për ju, ia vlen të jeni të kujdesshëm me kripën. "

Nëse keni pyetje ose komente në lidhje me këtë histori, ju lutemi dërgoni me email editor@heart.org.

Shoqata Amerikane e Zemrës Tregime Lajme

Lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës mbulojnë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe çështjet e lidhura me shëndetin. Jo të gjitha pikëpamjet e shprehura në lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës pasqyrojnë pozicionin zyrtar të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Të drejtat e autorit janë në pronësi ose mbahen nga Shoqata Amerikane e Zemrës, Inc. dhe të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Leja jepet, pa ndonjë kosto dhe pa nevojë për kërkesë të mëtejshme, për individë, media dhe përpjekje edukimi dhe ndërgjegjësimi jotregtar për t'u lidhur, cituar, fragmentuar ose ribotuar nga këto histori në ndonjë medium, për sa kohë që asnjë tekst nuk ndryshohet dhe atribuimi i duhur i është bërë Lajmeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Përdorime të tjera, përfshirë produktet arsimore ose shërbimet e shitura për fitim, duhet të jenë në përputhje me Udhëzimet e Lejes së të Drejtës së Autorit të Shoqatës Amerikane të Zemrës. Shihni kushtet e plota të përdorimit. Këto histori nuk mund të përdoren për të promovuar ose miratuar një produkt ose shërbim tregtar.

Deklarata e kujdesit shëndetësor: Kjo faqe dhe shërbimet e saj nuk përbëjnë praktikën e këshillimit mjekësor, diagnostikimit ose trajtimit. Gjithmonë flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për diagnostikimin dhe trajtimin, duke përfshirë nevojat tuaja specifike mjekësore. Nëse keni ose dyshoni se keni një problem apo gjendje mjekësore, ju lutemi kontaktoni menjëherë një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Nëse jeni në Shtetet e Bashkuara dhe po përjetoni një urgjencë mjekësore, telefononi në 911 ose telefononi menjëherë ndihmë mjekësore urgjente.