Si mikro-qarqet në tru rregullojnë frikën

Si mikro-qarqet në tru rregullojnë frikën

Mekanizmat e trurit që qëndrojnë në themel të shtypjes së përgjigjeve të frikës kanë tërhequr shumë vëmendje pasi ato janë të rëndësishme për terapinë e çrregullimeve të ankthit njerëzor. Pavarësisht nga kuptimi ynë i gjerë për rajone të ndryshme të trurit të aktivizuara gjatë përvojës së frikës, mënyra se si mund të shtypen përgjigjet e frikës mbetet kryesisht e pakapshme. Studiuesit në Universitetin e Bernës dhe Institutin Friedrich Miescher në Bazel tani kanë zbuluar se aktivizimi i neuroneve qendrore të amigdalës mund të shtypë përgjigjet e frikës.

Frika është një reagim i rëndësishëm që na paralajmëron dhe na mbron nga rreziku. Por kur përgjigjet e frikës janë jashtë kontrollit, kjo mund të çojë në frikë të vazhdueshme dhe çrregullime ankthi. Në Evropë, rreth 15 përqind e popullsisë është e prekur nga çrregullimet e ankthit. Terapitë ekzistuese mbeten kryesisht jo specifike ose nuk janë përgjithësisht të efektshme, sepse mungon kuptimi i hollësishëm neurobiologjik i këtyre çrregullimeve.

Ajo që dihej deri më tani është se qelizat nervore të dallueshme bashkëveprojnë së bashku për të rregulluar përgjigjet e frikës duke i promovuar ose shtypur ato. Qarqet e ndryshme të qelizave nervore janë të përfshira në këtë proces. Ndodh një lloj "tërheqjeje", me një qark truri që "fiton" dhe tejkalon tjetrin, në varësi të kontekstit. Nëse ky sistem është i shqetësuar, për shembull nëse reagimet e frikës nuk shtypen më, kjo mund të çojë në çrregullime të ankthit.

Studimet e fundit kanë treguar se grupe të caktuara të neuroneve në amigdala janë thelbësore për rregullimin e përgjigjeve të frikës. Amigdala është një strukturë e vogël e trurit në formë bajame në qendër të trurit që merr informacione rreth stimujve të frikshëm dhe i transmeton ato në rajone të tjera të trurit për të gjeneruar përgjigje të frikës. Kjo bën që trupi të lirojë hormonet e stresit, të ndryshojë rrahjet e zemrës ose të shkaktojë luftën, përgjigjet e fluturimit ose ngrirjes.

Si mikro-qarqet në tru rregullojnë frikën

Tani, një grup i udhëhequr nga Profesorët Stéphane Ciocchi të Universitetit të Bernës dhe Andreas Lüthi të Institutit Friedrich Miescher në Bazel ka zbuluar se amigdala luan një rol shumë më aktiv në këto procese sesa mendohej më parë: Jo vetëm që amigdala qendrore është një " hub ”për të gjeneruar përgjigje të frikës, por përmban mikrocircuits neuronale që rregullojnë shtypjen e përgjigjeve të frikës. Në modelet e kafshëve, është treguar se frenimi i këtyre mikrocirkuteve çon në sjellje frike për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, kur ato aktivizohen, sjellja kthehet në normalitet, përkundër përgjigjeve të mëparshme të frikës. Kjo tregon se neuronet në amigdalën qendrore janë shumë adaptive dhe thelbësore për të shtypur frikën. Këto rezultate u botuan në revistë Nature Communications.

Shtypja "e shqetësuar" çon në frikë afatgjatë

Studiuesit të udhëhequr nga Stéphane Ciocchi dhe Andreas Lüthi studiuan aktivitetin e neuroneve të amigdalës qendrore në minj gjatë shtypjes së përgjigjeve të frikës. Ata ishin në gjendje të identifikonin lloje të ndryshme të qelizave që ndikojnë në sjelljen e kafshëve. Për studimin e tyre, studiuesit përdorën disa metoda, duke përfshirë një teknikë të quajtur optogenetikë me të cilën ata mund të mbyllen saktësisht - me impulse drite - aktivitetin e një popullate të identifikuar neuronale brenda amigdalës qendrore që prodhon një enzimë specifike. Kjo dëmtoi shtypjen e përgjigjeve të frikës, pas së cilës kafshët u bënë tepër të frikshme. "Ne ishim të befasuar se sa fuqimisht ndërhyrja jonë e synuar në llojet specifike të qelizave të amigdalës qendrore ndikoi në përgjigjet e frikës," thotë Ciocchi, Asistent Profesor në Institutin e Fiziologjisë, Universiteti i Bernës. "Heshtja optogenetike e këtyre neuroneve specifike shfuqizoi plotësisht shtypjen e frikës dhe provokoi një gjendje të frikës patologjike".

E rëndësishme për zhvillimin e terapive më efektive

Tek njerëzit, mosfunksionimi i këtij sistemi, duke përfshirë plasticitetin e mangët në qelizat nervore të amigdalës qendrore të përshkruar këtu, mund të kontribuojë në shtypjen e dëmtuar të kujtimeve të frikës të raportuara në pacientë me shqetësime të lidhura me ankthin dhe traumën. Një kuptim më i mirë i këtyre proceseve do të ndihmojë në zhvillimin e terapive më specifike për këto çrregullime. "Sidoqoftë, studime të mëtejshme janë të nevojshme për të hetuar nëse zbulimet e marra në modele të thjeshta kafshësh mund të ekstrapolohen ndaj çrregullimeve të ankthit njerëzor," shton Ciocchi.