Faktor rreziku 'i rëndësishëm' i HIV për COVID të rëndë: OBSH

HIV

HIV është një faktor rreziku "i rëndësishëm" për COVID-19 të rëndë, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë në hulumtimin e botuar të Enjten që tregoi një rritje të madhe të vdekjeve midis pacientëve që kanë virusin që shkakton AIDS dhe gjithashtu janë të shtruar në spital me COVID-19.

Ka më shumë se 37 milion njerëz që dihet se jetojnë me HIV globalisht dhe deri në 45 milion kanë vdekur nga virusi që nga fillimi i pandemisë së AIDS-it.

Studimet e mëparshme nuk kishin arritur të krijonin një lidhje të qartë midis HIV dhe një gjasë më të lartë të sëmundjes së rëndë dhe vdekjes COVID-19, duke pasur parasysh se shumë pacientë gjithashtu vuajnë nga ndërlikime shtesë shëndetësore si presioni i lartë i gjakut ose mbipesha.

Studiuesit analizuan të dhënat për më shumë se 15,500 njerëz që jetojnë me HIV të cilët u shtruan në spital për COVID-19.

Mosha mesatare e pacientëve ishte 45.5 vjeç dhe më shumë se një e treta kishin COVID-19 të rëndë ose kritike.

Nëntëdhjetë e dy përqind kishin marrë terapi anti-retrovirale para shtrimit në spital.

Midis pacientëve për të cilët u regjistrua një rezultat, 23 përqind vdiqën në spital.

"HIV duket të jetë një faktor i rëndësishëm i pavarur rreziku për sëmundje të rënda ose kritike në pranimin në spital dhe vdekshmërinë në spital", thanë autorët e studimit, i cili u lëshua gjatë Konferencës së 11-të vjetore të Shoqatës Ndërkombëtare të AIDS (IAS) mbi Shkencën e HIV.

Presidentja e IAS-it Adeeba Kamarulzaman tha se rezultatet e studimit treguan rëndësinë e përparësisë për njerëzit që jetojnë me HIV në programet kombëtare të vaksinimit COVID-19.

"Komuniteti global duhet të bëjë më shumë për të siguruar furnizimin e menjëhershëm të vaksinave në vendet me prevalencë të lartë të sëmundjes HIV," tha Kamarulzaman.

"Isshtë e papranueshme që nga sot, më pak se tre përqind e të gjithë kontinentit afrikan ka marrë një dozë të vetme të vaksinës dhe më pak se 1.5 përqind kanë marrë të dyja dozat."

Programi i Kombeve të Bashkuara UNAIDS tha të Mërkurën se pandemia kishte prishur rëndë diagnozën dhe shërbimet e trajtimit të HIV.

Në disa rajone të Afrikës së Jugut, testimi i HIV ra gati 50 përqind gjatë bllokimit të parë në Prill 2020 pasi më shumë se 28,000 punonjës shëndetësorë u zhvendosën nga programet e HIV në shqyrtimin COVID-19.

"Vendet e pasura në Evropë po përgatiten të shijojnë verën pasi popullatat e tyre kanë qasje të lehtë në vaksinat COVID-19, ndërsa Jugu global është në krizë", tha Winnie Byanyima, drejtori ekzekutiv i UNAIDS.

“Ne kemi dështuar të mësojmë mësimet e HIV-it, kur miliona njerëzve u mohuan ilaçe që shpëtuan jetën dhe vdiqën për shkak të pabarazive në qasje. Kjo është plotësisht e papranueshme ”.