Tualetet e teknologjisë së lartë mund të përhapin superbugë rezistente ndaj antibiotikëve, sugjeron studimi japonez

MRSA

Grykat e ujit në tualetet elektrike - të përdorura zakonisht në Japoni dhe pjesë të tjera të Azisë - mund të jenë rezervuarë për Pseudomonas aeruginosa rezistent ndaj shumë ilaçeve (MDRP) në spitale, duke rritur rrezikun e transmetimit të rrezikshëm të mikrobeve midis pacientëve, sipas studimit të ri që po paraqitet në Kongresi Evropian i Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID) i mbajtur në internet këtë vit.

"Ky është raporti i parë i transmetimeve në spital i lidhur me tualetet elektrike dhe mund të ketë implikime të mëdha për kontrollin e infeksionit", thotë Dr. Itaru Nakamura nga Spitali Universitar Mjekësor i Tokios në Japoni i cili drejtoi kërkimin. "Nëse hundët e avionëve të ujit janë një burim i ndotjes së kryqëzimit të spitalit, ndërhyrje shtesë - të tilla si praktika të modifikuara të higjienës së duarve dhe protokollet e dezinfektimit të tualetit - mund të jenë të nevojshme për të frenuar rrezikun e transmetimit midis ofruesve të kujdesit shëndetësor dhe pacientëve."

Më shumë se 80% e familjeve japoneze përdorin tualete elektrike me një bidet të integruar, të cilët skuqen automatikisht. Karakteristika kryesore është një grykë me madhësinë e një lapsi që del nga poshtë sediljes së tualetit dhe nxjerr ujë për të larë pjesën e poshtme dhe për të pastruar tualetin. Gryka gjithashtu pastrohet vetë dhe pastrohet vetë para dhe pas çdo operacioni.

P. aeruginosa natyrshëm ndodh në tokë dhe ujëra të ëmbla, por ajo gjithashtu mund të lulëzojë në sipërfaqet e lagështa në spitale, duke çuar në infeksione oportuniste në pacientë të dobësuar dhe të sëmurë që mund të zhvillohen në kushte të rrezikshme për jetën si pneumonia ose sepsa.

Për shkak të përdorimit të tepruar të antibiotikëve, këto baktere kanë evoluar aftësinë për t’i bërë ballë përpjekjeve për të trajtuar infeksionet me ilaçe që i vranë dikur. Dhe infeksionet e shkaktuara nga bakteret MDRP po bëhen më të zakonshme si në komunitet ashtu edhe në spitale. Shkalla e vdekshmërisë midis njerëzve të infektuar me këto lloje superbug është dyfishi i atyre të infektuar me shtame që janë të ndjeshëm ndaj trajtimit.

Në këtë studim, studiuesit hetuan praninë e baktereve rezistente ndaj shumë ilaçeve të marra nga gypat e ujit të tualeteve elektrike në një repart hematologjie të Spitalit Universitar Mjekësor të Tokios midis shtatorit 2020 dhe janarit 2021.

Ekipi bëri më shumë se 10 vizita për të marrë mostra nga hundëzat e ujit në tualetet elektrike të përdorura nga tre pacientë me infeksione MDRP, duke përfshirë dy pacientë me sepsë të rëndë. Shtamet MDRP janë përcaktuar si ato me rezistencë ndaj të paktën dy antibiotikëve si imipenemi, meropenemi, amikacina dhe ciprofloxacina.

Duke përdorur teknikat gjenetike të gjurmimit të gishtave, ata shikuan për të parë nëse llojet e MDRP nga tre pacientët e infektuar ishin të njëjta me tendosjen mjedisore MDRP të mostrave nga hundët e tualetit. Ata gjetën që mostrat përputheshin, me llojin 'ST235' që mbizotëronte në të gjitha mostrat - duke sugjeruar që transferimet nga dhe te pacientët po ndodhnin.

"Shkurtimisht, gjetjet tona nënkuptojnë që bakteret rezistente ndaj shumë ilaçeve P. aeruginosa po transmetoheshin brenda komunitetit të pacientëve dhe në mënyrë kritike që infeksioni mund të përhapet brenda spitaleve përmes hundëve të tualetit të kontaminuar", thotë Dr. Nakamura. "Me një higjienë të mirë spitalore, e cila përfshin larjen e duarve dhe pastrimin e mjedisit, ne mund të kontrollojmë përhapjen e këtyre patogjenëve, veçanërisht brenda në mjediset ku komprometohet sistemi imunitar i pacientëve."

Autorët tregojnë se ky ishte vetëm një studim i vogël në një repart të vetëm spitali. Ata gjithashtu theksuan disa kufizime duke përfshirë që analiza gjenetike nuk ishte në gjendje të dallonte drejtimin e transferimit, qoftë nga pacienti në hundëzat e ujit, apo nga ato gypat tek pacientët.