Koha e lartë ditore e ekranit e lidhur me problemet njohëse dhe të sjelljes tek fëmijët e lindur jashtëzakonisht para kohe

koha e ekranit

Midis fëmijëve 6 dhe 7 vjeç që kanë lindur jashtëzakonisht para kohe - para javës së 28-të të shtatzënisë - ata që kishin më shumë se dy orë kohë në ekran në ditë kishin më shumë gjasa të kishin deficite në IQ të përgjithshëm, funksionimin ekzekutiv (aftësitë e zgjidhjes së problemit) ), kontrolli i impulsit dhe vëmendja, sipas një studimi të financuar nga Institutet Kombëtare të Shëndetit. Në mënyrë të ngjashme, ata që kishin një televizion ose kompjuter në dhomat e tyre të gjumit kishin më shumë të ngjarë të kishin probleme me kontrollin e impulsit dhe vëmendjen e duhur. Përfundimet sugjerojnë që sasia e lartë e kohës në ekran mund të përkeqësojë deficitet njohëse dhe problemet e sjelljes të zakonshme për fëmijët e lindur jashtëzakonisht para kohe.

Studimi u krye nga Betty R. Vohr, MD dhe kolegët e saj. Duket në JAMA Pediatri. Financimi u sigurua nga Instituti Kombëtar i Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor Eunice Kennedy Shriver i NIH; Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut; dhe Qendra Kombëtare e Avancimit të Shkencave të Përkthimit.

Studimet e mëparshme kanë lidhur sasi të larta të kohës në ekran midis fëmijëve të lindur me kohë të plotë me probleme gjuhësore dhe zhvillimore, të sjelljes dhe të tjera. Në studimin aktual, studiuesit analizuan të dhënat nga një studim i fëmijëve të lindur në 28 javë ose më herët. Nga 414 fëmijë, 238 kishin më shumë se dy orë kohë në ekran në ditë dhe 266 kishin një televizor ose kompjuter në dhomat e tyre të gjumit. Krahasuar me fëmijët me më pak kohë në ekran në ditë, ata me sasi të lartë të kohës në ekran shënuan një deficit mesatar prej gati 8 pikësh në rezultatet e përqindjes globale të ekzekutivit, afërsisht 0.8 pikë më të ulëta në kontrollin e impulsit (frenimit) dhe më shumë se 3 pikë më të larta në mosvëmendje . Fëmijët me një televizor ose kompjuter në dhomat e tyre të gjumit gjithashtu shënuan më pak në masat e frenimit, hiperaktivitetit dhe impulsivitetit.

Autorët arritën në përfundimin se gjetjet mbështesin nevojën që mjekët të diskutojnë efektet e mundshme të kohës në ekran me familjet e fëmijëve të lindur jashtëzakonisht të parakohshëm.