Nivelet e larta të sheqerit në gjak 'riprogramojnë' qelizat burimore

karamele

Nivele të larta të glukozës në gjak "riprogramojnë" qelizat burimore, duke çuar në një rritje të qëndrueshme të rrezikut të zhvillimit të aterosklerozës së rrezikshme, sipas hulumtimit të financuar nga Fondacioni Britanik i Zemrës botuar sot në Qarkullim.

Studiuesit e Universitetit të Oksfordit zbuluan se glukoza e lartë e gjakut, një shenjë dalluese e diabetit, ndryshon qelizat burimore në palcën e kockave që vazhdojnë të bëhen qeliza të bardha të gjakut të quajtura makrofage. Si rezultat, këto makrofagë bëhen inflamatore dhe kontribuojnë në zhvillimin e pllakave aterosklerotike që mund të shkaktojnë sulme në zemër.

Ky zbulim shpjegon pse njerëzit me diabet rrezikojnë në rritje të sulmit në zemër, edhe pasi nivelet e glukozës në gjak të kthehen nën kontroll, një paradoks që ka shqetësuar mjekët për vite me rradhë.

Gati pesë milion njerëz në Mbretërinë e Bashkuar kanë diabet, dhe të rriturit me këtë gjendje kanë dyfish rrezikun e një sulmi në zemër. Këto zbulime hapin mundësi të reja për trajtime që mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe qarkullimit të gjakut tek njerëzit me diabet.

Ekipi hetoi ndryshimet në qelizat e bardha të gjakut në njerëzit me dhe pa diabet tip 2. Ata hoqën qelizat e bardha të gjakut nga mostrat e gjakut dhe i rritën ato në një mjedis me nivele normale glukoze. Ata nga njerëzit me diabet tip 2 treguan një përgjigje shumë të ekzagjeruar inflamatore në krahasim me qelizat nga njerëzit pa këtë gjendje.

Studiuesit gjithashtu nxorrën qelizat staminale nga palca e eshtrave të minjve me dhe pa diabet dhe i transplantuan ato në minj me nivele normale të glukozës në gjak. Palca e kockave e marrë nga minjtë diabetikë 'kujtoi' ekspozimin e saj ndaj niveleve të larta të glukozës dhe si rezultat minjtë që morën këtë palcë kockore zhvilluan pothuajse dyfishin e sasisë së pllakave aterosklerotike.

Kur ekipi shikoi makrofagët e miut në më shumë detaje, ata zbuluan se ata që ishin zhvilluar nga qelizat burimore në palcën e kockave të minjve diabetikë ishin ndryshuar përgjithmonë për t'u bërë më inflamator.

Ekipi tani dëshiron të eksplorojë rrugë të reja për trajtimet bazuar në këtë gjetje. Ata gjithashtu duan të zbulojnë nëse periudhat e shkurtra të rritjes së glukozës në gjak tek njerëzit pa diabet kanë këtë efekt të dëmshëm.

Profesor Robin Choudhury, profesor i Mjekësisë Kardiovaskulare në Departamentin e Mjekësisë Radcliffe, Universiteti i Oksfordit, drejtoi kërkimin. Ai tha:

"Studimi ynë është i pari që tregon se diabeti shkakton ndryshime afatgjata në sistemin imunitar, dhe se si kjo mund të llogarisë rritjen e qëndrueshme të rrezikut të sulmit në zemër.

“Ne duhet të ndryshojmë mënyrën sesi mendojmë dhe trajtojmë diabetin. Duke u përqëndruar shumë ngushtë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak të një personi, ne po adresojmë vetëm një pjesë të problemit.

“Tani për tani, njerëzit me diabet nuk po marrin trajtim efektiv për rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe qarkullimit të gjakut. Këto zbulime identifikojnë mundësi të reja për parandalimin dhe trajtimin e ndërlikimeve të diabetit. ”

Profesori Sir Nilesh Samani, Drejtor Mjekësor në Fondacionin Britanik të Zemrës, i cili financoi kërkimin, tha:

“Ndërsa trajtimet për diabetin janë përmirësuar, njerëzit me diabet ende kanë një rrezik më të lartë të sulmeve në zemër. Ky hulumtim mund të japë një pjesë të shpjegimit pse ndodh kështu dhe potencialisht të hap rrugën për trajtime të reja për të zvogëluar rrezikun e sulmit në zemër për miliona njerëz që jetojnë me diabet. "