Vaksina e hepatitit C mund të mbyllet brenda pesë vjetësh, thotë fituesi i çmimit Nobel që zbuloi virusin

hepatiti C

Një vaksinë për të mbrojtur kundrejt infeksionit me hepatit C mund të përdoret brenda 5 vjetësh, thotë profesori Sir Michael Houghton, i cili fitoi çmimin Nobel për Mjekësi dhe gjithashtu Fiziologji së bashku me 3 studiues të ndryshëm për gjetjen e virusit të hepatitit C (HCV) në 1989 Sir Michael sigurisht do të rishikojë avancimin e një vaksine në një diskutim unik në Kongresin Evropian të këtij viti të Mikrobiologjisë Klinike dhe gjithashtu Sëmundjeve Infektive (ECCMID), të mbajtur në internet këtë vit.

Deri në 2 milion infeksione krejt të reja HCV ndodhin çdo vit në të gjithë botën, me afërsisht 70 milion sigurues të shërbimit të virusit ndërkombëtarisht, shumica e të cilëve nuk identifikohen. Virusi është përafruar për të shkaktuar rreth 400,000 viktima çdo vit. Shumë të kontaminuar me virusin ndodhin për të vendosur cirrozën e mëlçisë dhe gjithashtu qelizat e kancerit të mëlçisë.

“Ndërsa ardhja e antiviralëve që veprojnë drejtpërdrejt (DAA) për të kuruar hepatitin C na ka dhënë një armë të madhe për ta kthyer këtë pandemi, nuk ka dyshim se një vaksinë kërkohet për të ndihmuar botën të arrijë synimin e saj ambicioz për uljen e hepatitit të ri Infeksionet C me 90% dhe shkalla e vdekshmërisë me 65% deri në 2030, ”diskuton Sir Michael, i cili aktualisht është i vendosur në Institutin e Virologjisë së Zbatuar Li Ka Shing, Universiteti i Alberta, Kanada.

Ai me siguri do të rishikojë që, ndërsa kombe si Egjipti në fakt kanë trajtuar për të kaluar programe masive kontrolli për hepatitin C (50 milion të vlerësuar dhe gjithashtu 4 milion të trajtuar dhe gjithashtu të trajtuar duke përdorur DAAs duke pasur parasysh që në vitin 2014), ata në fakt kanë pasur vetëm aftësinë për të bërë kaq shumë falë automatizimit të ilaçeve të zakonshme (84 dollarë amerikanë për person). Sidoqoftë, çmimi për person në vendet me të ardhura të larta është rreth 20,000 dollarë amerikanë për person.

Ai me siguri do të diskutojë saktësisht se si lagjja klinike ka zbuluar në të vërtetë se cilat mburoja kthyese imune ndaj infeksionit HCV, dhe gjithashtu disa teknologji moderne të përbërë nga teknologjia moderne e ARN-së e re (e përdorur në Pfizer dhe gjithashtu vaksinat Moderna COVID-19) dhe gjithashtu teknologjitë moderne të bazuara në adenovirus (të krijuara nga Universiteti i Oksfordit dhe gjithashtu AstraZeneca, dhe gjithashtu Johnson & Johnson) kanë aftësinë për të rikrijuar këto reagime imune të sigurisë përmes inokulimit.

Sir Michael dhe gjithashtu bashkëpunëtorë në Institutin e Virologjisë së Zbatuar Li Ka Shing aktualisht po krijojnë një vaksinë rekombinante ndihmëse, e cila pritet të shkaktojë prodhimin e antitrupave në disa epitope të kryqëzimit, duke e bërë më të vështirë për virusin të largohet nga reagimi imunitar humoral. Vendos edhe një mjet, ka antitrupa të ndryshëm që ka më shumë të ngjarë të krijohen nga kjo vaksinë që mund të shmangë infeksionin HCV, duke e bërë me të vërtetë të vështirë për virusin që të shpëtojë prej tyre nga anomalia dhe gjithashtu të mbrojë marrësin e vaksinës nga infeksioni i hepatitit C.

Sir Michael me siguri do të rishikojë saktësisht se si pandemia COVID-19 ka shtypur në të vërtetë disa vende të studimit të hulumtimit klinik, të përbërë nga puna me vaksinat e hepatitit C. Por ai pret që testet e fazës 1 në vitin 2022 të përdorin ndihmës të ndryshëm të ndjekur nga faza e testeve të efikasitetit njerëzor nga 2-2023, ose në një popullatë në rrezik siç janë individët që futin ilaçe, ose përmes testeve të pengesave të vaksinës njerëzore.

Ai thotë: “Nëse provohet siguria dhe efikasiteti, shpërndarja e vaksinave për njerëzit me rrezik të lartë-të cilët injektojnë droga mund të fillojë në 2026/2027. Pas provave të fazës 3, vaksina e hepatitit C mund të shpërndahet në grupe të tjera me rrezik të lartë në ose rreth vitit 2029, të tilla si burra që bëjnë seks me burra, punonjës të kujdesit shëndetësor dhe foshnje të lindura nga nëna me hepatit C, në të gjitha vendet Bota."

Duke përdorur Kanadanë si shembull, Sir Michael faktorizon kursimet masive financiare të çmimeve që mund të prodhohen nga një vaksinë efektive - është përafruar që marrëdhëniet me individë që mbushin ilaçe me DAA gjatë një viti sigurisht do të mbanin shpenzimet e mjekësisë prej rreth 1 miliard $ 0.8 miliardë dollarë), në krahasim me 20 milion dollarë (16 milion dollarë amerikanë) të përafërta për vaksinën, ju kthen për të mbrojtur të njëjtën popullatë.