'Llogaritësit' e rrezikut të zemrës nuk e shohin rrezikun e shtuar për njerëzit me prejardhje nga Azia Jugore

zemër

Njerëzit me prejardhje të Azisë Jugore kanë më shumë se dyfish rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së zemrës në krahasim me njerëzit me origjinë Evropiane, megjithatë llogaritësit e vlerësimit të rrezikut klinik të përdorur për të udhëhequr vendimet në lidhje me parandalimin ose trajtimin e sëmundjes së zemrës mund të dështojnë të japin llogari për rritjen e rrezikut, sipas studimit të ri botuar sot në revistën kryesore të Shoqatës Amerikane të Zemrës Qarkullim.

Rreth një e katërta e popullsisë së botës (1.8 miliardë njerëz) janë me prejardhje nga Azia Jugore dhe hulumtimet e mëparshme kanë treguar që Aziatikët e Jugut përjetojnë nivele më të larta të sëmundjeve të zemrës në krahasim me njerëzit e shumicës së etnive të tjera.

Për të kuptuar më mirë variablat që rrethojnë rrezikun e sëmundjes së zemrës për njerëzit me origjinë të Azisë Jugore, studiuesit vlerësuan të dhënat nga një nëngrup i pjesëmarrësve në studimin e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar të cilët nuk kishin sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike kur u regjistruan në studim midis 2006 dhe 2010. Ka pasur 8,124 pjesëmarrës të Paraardhësve të Azisë Jugore dhe 449,349 të prejardhjeve Evropiane të përfshira në këtë analizë. Mosha e tyre mesatare ishte 57 dhe ata u ndoqën mesatarisht 11 vjet. Njerëzit në grupin e prejardhjeve të Azisë Jugore u përkufizuan si ata që vetë-raportuan se ishin me origjinë indiane, pakistaneze ose Bangladeshi, ose që raportuan trashëgimi tjetër të Azisë Jugore, të tilla si vendi i tyre i lindjes si Butani, Maldivet, Nepali ose Sri Lanka. Prejardhja evropiane bazohej në vetë-identifikimin si të bardhë britanikë, irlandezë të bardhë ose ndonjë prejardhje tjetër evropiane e bardhë.

Studiuesit krahasuan normat e zhvillimit të sëmundjes kardiovaskulare (sulm në zemër, goditje në tru, ose një procedurë për të rivendosur furnizimin normal të gjakut në zemër) midis njerëzve me origjinë të Azisë Jugore me normën midis njerëzve me origjinë evropiane.

Ata zbuluan se 6.8% e pjesëmarrësve me prejardhje nga Azia Jugore kishin një ngjarje të sëmundjes kardiovaskulare, krahasuar me 4.4% të atyre që raportuan se kishin prejardhje evropiane. Pas përshtatjes për moshën dhe seksin, ky përfaqëson një rrezik më shumë se dyfish më të lartë për njerëzit me origjinë nga Azia Jugore. Rreziku relativ më i lartë ishte kryesisht i qëndrueshëm në një varietet të moshave, seksit dhe nëngrupeve klinike. Sidoqoftë, ky rrezik i rritur nuk u kap nga vlerësuesit klinikë të përdorur në Shtetet e Bashkuara ose Evropë.

"Bazuar në studimet e mëparshme, ne prisnim që aziatikët e Jugut do të kishin nivele më të larta të sëmundjes së zemrës - në fakt, Shoqata Amerikane e Zemrës tani e konsideron etninë e Azisë Jugore një" përmirësues të rrezikut "përtej llogaritësit standard të rrezikut", tha autori i lartë i studimit Amit V. Khera , MD, M.Sc., a cardiologist në Corrigan Minehan Heart Center dhe drejtues i një grupi kërkimor brenda Qendrës për Mjekësi Genomike, të dy në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts në Boston.

"Ne ishim të befasuar nga madhësia e rrezikut në rritje - edhe brenda praktikës bashkëkohore klinike, ishte më shumë se dyfish - dhe sa prej tij mbetet e pashpjegueshme nga faktorët tradicionalë të rrezikut klinik ose të mënyrës së jetesës", tha ai. "Mjetet tona aktuale nuk na ndihmojnë të parashikojmë këtë rrezik shtesë në popullatën e Azisë Jugore, me gjasë sepse asnjë aziatik i Jugut nuk ishte përfshirë në zhvillimin e mjetit amerikan, kështu që ne mund të kemi humbur mundësi për të parandaluar sulmet në zemër dhe goditjet në këtë grup. Kontrolli intensiv i faktorëve të rrezikut si kolesteroli i lartë dhe diabeti Tipi 2 janë edhe më të rëndësishëm në këtë popullatë. ”

Një përqindje më e lartë e njerëzve në grupin e studimit të Azisë Jugore kishin më shumë faktorë rreziku për sëmundjen e zemrës, duke përfshirë diabetin e Tipit 2 (madje edhe në mungesë të mbipeshes), presionin e lartë të gjakut dhe rritjen e dhjamosjes qendrore (dhjami i barkut). Sidoqoftë, edhe kur studiuesit llogaritën për rreziqet e njohura, rreziku për njerëzit me origjinë të Azisë Jugore ishte akoma 45% më i lartë sesa për njerëzit me origjinë Evropiane.

"Ne duhet të gërmojmë më thellë për të kuptuar më mirë pse aziatikët e Jugut po pësojnë sulme në zemër dhe goditje në tru me ritme më të larta edhe pas llogaritjes së këtyre faktorëve të rrezikut", tha Aniruddh P. Patel, MD, autori kryesor i studimit dhe një cardiolshoku ogy në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts. "Aftësia jonë për të studiuar Azinë Jugore dhe popullatat e tjera në përgjithësi në Shtetet e Bashkuara duke përdorur bazat e të dhënave publike ka qenë e kufizuar sepse individët janë grupuar së bashku sipas racës sesa prejardhjes. Kjo e bën më të vështirë njohjen dhe adresimin e këtyre pabarazive midis një popullsie të Azisë Jugore me rritje të shpejtë. Përveç rekrutimit të më shumë aziatikëve të Jugut në provat klinike dhe studimet kohore, raportimi më i mirë i prejardhjes përveç racës në sistemet e të dhënave në spital dhe regjistrat elektronikë mjekësorë do të na ndihmonin të kuptonim dhe synonim më mirë këto pabarazi. "

Hulumtimi ka disa kufizime. Studimi përfshiu të rriturit midis moshave 40 dhe 69 që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar, kështu që rezultatet mund të mos jenë të përgjithshme për individët më të rinj ose ata që jetojnë në vende të tjera. Për më tepër, bazuar në të dhënat, njerëzit që ishin vullnetarë për studimin Biobank në Mbretërinë e Bashkuar dihej të ishin më të shëndetshëm në krahasim me popullatën e përgjithshme, kështu që kishte norma potencialisht të reduktuara të sëmundjes së zemrës në të dy grupet e paraardhësve. Më tej, regjistrat mjekësorë të pjesëmarrësve në studim u rishikuan në mënyrë elektronike sesa manualisht, kështu që mund të ketë ndodhur nënraportimi.

Khera dhe kolegët e tyre kanë mbledhur një ekip hetuesish ndërkombëtarë për të grumbulluar të dhëna dhe ekspertizë të nevojshme për zhvillimin e vlerësuesve të rinj të rrezikut gjenetik për individët e Azisë Jugore si pjesë e një konsorciumi të financuar nga NIH. Sa i përket veglave vlerësuese të rrezikut klinik, aziatikët e Jugut janë nën-përfaqësuar shumë deri më sot, duke përbërë vetëm rreth 1% të individëve të studiuar.