Problemet e zemrës zgjidhen në shumicën e fëmijëve me sindromë inflamatore COVID

Covid

Problemet e zemrës tek fëmijët e shtruar në spital me sindromën inflamatore multisistemike (MIS-C) - një gjendje inflamatore e shkaktuar nga COVID - u zhdukën kryesisht brenda disa muajsh, ka zbuluar një studim i ri nga studiuesit në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia Vagelos dhe NewYork-Presbyterian .

Studimi i botuar në Pediatri rreth 45 pacientë me MIS-C është i pari në Amerikën e Veriut që raporton për rezultatet gjatësore kardiake dhe imunologjike te fëmijët e shtruar në spital me MIS-C.

“Ne kemi mësuar se COVID shkakton një spektër sëmundjesh tek fëmijët. Disa janë asimptomatike ose simptomë të butë dhe një numër i vogël i fëmijëve që zhvillojnë MIS-C sëmuren rëndë, duke kërkuar pranim në ICU, "thotë Kanwal M. Farooqi, MD, asistent profesor i pediatrisë në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia Vagelos dhe autori i parë i studimit. "Ashtë një lehtësim që ky studim tregon se shumica e manifestimeve të rënda të zemrës dhe imunologjike që pamë tek fëmijët me MIS-C u zgjidhën shpejt".

MIS-C është një gjendje e rrallë e shkaktuar nga infeksioni SARS-CoV-2 që shkakton inflamacion të përhapur në të gjithë trupin. Shumë fëmijë me MIS-C ishin asimptomatikë ose kishin simptoma të lehta COVID në fillim por javë më vonë zhvilluan një larmi simptomash jo frymëmarrëse duke përfshirë dhimbje barku, skuqje të lëkurës, anomali të zemrës dhe, në disa raste, shok vazodilatator (presion jashtëzakonisht i ulët i gjakut).

Disa nga rastet e para MIS-C në Shtetet e Bashkuara u panë në pranverën e vitit 2020 nga pediatrit e Columbia-s në Spitalin e Fëmijëve Morgan Stanley në NewYork-Presbyterian Morgan Stanley.

"Ishte sfiduese dhe e frikshme, sepse ne nuk e dinim se si do të bënin këta pacientë afatgjatë, veçanërisht për sa i përket anomalive kardiake dhe imunologjike, të cilat ishin çështjet më të spikatura në atë kohë", thotë Farooqi, i cili është gjithashtu një pediatër cardiologist në Spitalin e Fëmijëve Morgan Stanley në NewYork-Presbyterian.

Kur u pranuan për herë të parë në spital, shumica e 45 fëmijëve (mosha mesatare 9 vjeç) në studim ishin të sëmurë rëndë dhe kërkonin kujdes intensiv. Gati 80% e fëmijëve kishin një lloj mosfunksionimi kardiak dhe pothuajse gjysma kishin anomali mesatare deri të rënda kardiake, duke përfshirë aftësinë e zvogëluar të zemrës për të pompuar siç duhet, zgjerimin e arterieve koronare dhe rrjedhjet e valvulave të zemrës. Dy të tretat e fëmijëve përjetuan një ulje të përkohshme të numrit të qelizave të bardha të gjakut gjatë qëndrimit të tyre në spital. Shumica kishin një rritje të shënuesve inflamatorë, dhe më shumë se gjysma gjithashtu kishin shënjues të ngritur specifik kardiak që tregonin dëmtime të zemrës.

Për të lehtësuar përgjigjen inflamatore, mjekët i trajtuan fëmijët me steroid, dhe shumica morën imunoglobulinë dhe imunomodulues intravenozë. Një e treta mori mbështetje të frymëmarrjes, megjithëse askush nuk kërkonte ECMO (një makinë e jashtme për mbështetjen e jetës). Më shumë se gjysma morën terapi për të rritur dhe mbajtur presionin e gjakut.

"Këta fëmijë ishin mjaft të sëmurë, por në spitalin tonë, ku ne filluam të përdorim steroid dhe trajtime të tjera rutinore për MIS-C, shumica e pacientëve reaguan shpejt dhe u lëshuan për rreth pesë ditë," thotë Farooqi.

Studiuesit zbuluan se anomalitë imunologjike dhe shënjuesit për dëmtimin e zemrës u kthyen në normalitet brenda disa javësh pasi fëmijët u larguan nga spitali. Me katër muaj, shumica e anomalive të zemrës ishin zgjidhur, përfshirë të gjitha anomalitë e arteries koronare.

"Reshtë qetësuese që rezultatet tona kardiake dhe imunologjike ishin të ngjashme me ato të raportuara në një studim retrospektiv të kohëve të fundit të fëmijëve të shtruar në Mbretërinë e Bashkuar me MIS-C," thotë Farooqi.

Shumica e fëmijëve vazhduan të bënin mirë disa muaj pasi ishin shtruar në spital me MIS-C.

"Sidoqoftë, duke pasur parasysh mungesën e të dhënave afatgjata, ne po rekomandojmë që fëmijët që kishin më shumë se mosfunksionim të lehtë në ultratinguj kardiak duhet të marrin një MRI kardiake në gjashtë muaj dhe të shohin një pediatër para se të pastrohen për sporte konkurruese", thotë Farooqi.

Rastet e MIS-C janë tani poshtë pikut vitin e kaluar, por ato ende po rrjedhin.

“Për prindërit, është e arsyeshme që fëmijët të vlerësohen nga një pediatër ose a cardiologist nëse ankohen për simptoma kardiake jospecifike si dhimbje gjoksi ose palpitacione ”, vazhdon ajo. “Ata pastaj mund të shqyrtohen në mënyrë që nevoja për testime të mëtejshme të vlerësohet më mirë. Ekipi ynë mbetet i përqendruar në rezultatet afatgjata të këtyre fëmijëve me MIS-C dhe manifestime të tjera të mundshme afatgjata të infeksionit SARS-CoV-2. "

Studimi, i titulluar "Rezultatet gjatësore për sindromën inflamatore në shumë sisteme tek fëmijët (MIS-C)", u botua në internet më 15 korrik 2021, në Pediatri.