Droga e zemrës nuk ndikon në rezultatet përfundimtare të COVID-19, zbulon studimi

radhë pilulash

  • Njerëzit me sëmundje të zemrës kanë një kërcënim më të madh për rezultate të këqija përfundimtare nga COVID-19, megjithatë komunikimi midis ilaçeve kardio si dhe COVID-19 është i paqartë.
  • Duke analizuar studime të shumta empirike, si dhe studime kërkimore, studiuesit zbuluan se ilaçet kardio nuk ndikojnë në rezultatet përfundimtare të COVID-19.
  • Rezultatet sugjerojnë që individët në rrezik nga ose me COVID-19 duhet të vazhdojnë të marrin ilaçe kardio siç rekomandohet.
  • Shkencëtarët synojnë të qëndrojnë për të zhvilluar bazën e tyre të provave ndërsa lëshohen studime të reja kërkimore, duke prodhuar një vlerësim metodik "të gjallë".

Kur goditja pandemike e COVID-19, në mesin e një prej monitorimeve më goditëse ishte grupi i gjerë i rezultateve përfundimtare të shëndetit midis individëve që krijuan infeksionin viral themelor.

Për individët që marrin ilaçe për të trajtuar sëmundjet e zemrës, mungesa e mirëkuptimit në lidhje me komunikimet e mundshme ndërmjet COVID-19 si dhe sistemi kardio mund të jetë një burim problemi.

Tani, një vlerësim i studimeve të shumta kërkimore të përshtatshme ka zbuluar se ilaçet e zemrës nuk ndikojnë në përmasat e COVID-19, sipas shkencëtarëve në Universitetin e Liverpool, në Mbretërinë e Bashkuar Kërkimet e tyre për të janë lëshuar në Revistën Britanike të Farmakologjisë Klinike.

COVID-19 si dhe sistemin kardio

Sëmundja kardiovaskulare është një nga arsyet më të zakonshme të fatalitetit në të gjithë botën. Ai përfshin probleme që ndikojnë në zemër, si dhe kapilar, të tilla si angina, sëmundja e arterieve koronare, si dhe ndalimi i zemrës.

"Kur filloi pandemia COVID-19, raportet filluan të dilnin se pacientët me sëmundje kardiovaskulare kishin më shumë të ngjarë të [kontraktonin] virusin SARS-CoV-2", shkrimtarët e hulumtimit Sir Munir Pirmohamed, një mësues i farmakologjisë, si dhe i rehabiliton, gjithashtu si Innocent Asiimwe, një student doktorature në farmakologjinë molekulare dhe profesionale, informoi "Detonic.shop".

"Dhe për ata që [kishin virusin], sëmundja ishte më e rëndë dhe çoi në rezultate më të këqija, të tilla si kohë më të gjata në spital dhe shanse më të larta vdekjeje, krahasuar me ata që nuk kishin sëmundje kardiovaskulare."

Tim Chico, një mësues i ilaçeve kardio në Universitetin e Sheffield, në Mbretërinë e Bashkuar, që nuk ishte i lidhur me kërkimin, sqaroi për MNT se infeksioni lidhet me një proteinë të shëndetshme që ekziston në një numër qelizash si dhe linjat kapilare, prandaj kontribuon në sistemin renin-angiotensin që kontrollon presionin e lartë të gjakut.

"Kjo i jep asaj mundësinë për të përkeqësuar funksionin kardiovaskular në një numër mënyrash dhe që ajo të prekë më rëndë njerëzit me sëmundje kardiovaskulare paraprake," pretendoi ai.

Shtimi i ilaçeve menjëherë në përzierje mbulon pikat edhe më shumë.

"Shumë ilaçe të zakonshëm që përdoren për të trajtuar sëmundje të tilla si presioni i lartë i gjakut ose dështimi i zemrës gjithashtu ndikojnë në sistemin renin-angiotensin, i cili ngriti mundësinë që ato të mund të ndikojnë në reagimin e trupit ndaj virusit", informoi Prof Chico për MNT.

Një vlerësim 'i gjallë'

Për të kërkuar një organizim të mundshëm midis ilaçeve kardio, si dhe rezultateve përfundimtare të shëndetit COVID-19, shkencëtarët kërkuan më shumë se 500 burime të të dhënave për studime të përshtatshme kërkimore.

Sidoqoftë, zona po zhvillohet shpejt, kështu që vlerësime të ngjashme me këtë shpejt mund të bëhen të vjetëruara.

"Duke qenë se jemi akoma në mes të një pandemie, baza e provave do të vazhdojë të ndërtohet, dhe për këtë arsye ne do të azhurnojmë analizën tonë," pohonProf Pirmohamed.

Në këtë mënyrë, shkrimtarët synojnë të vazhdojnë këtë hulumtim si dhe ta shndërrojnë atë drejtë në një vlerësim "të gjallë", me azhurnime të rregullta për afërsisht 2 vjet.

Ndërveprimi me ilaçet

Në vlerësimin e tyre, grupi njohu që ilaçet kardio më të përdorura ishin parandalimet e enzimës transformuese të angiotenzinës (ACE) si dhe bllokuesit e receptorëve të angiotensinës II (ARB). Të dyja këto kurse të ilaçeve zakonisht rekomandohen të merren me hipertension, si dhe të shmangin vështirësi të tilla si arrest kardiak, si dhe goditje në tru.

Për të përcaktuar saktësisht se si këto ilaçe mund të ndikojnë në masën COVID-19, grupi vlerësoi një ekip me madhësi më të vogël që përbëhej nga vetëm individë me hipertension, i quajtur gjithashtu presion i lartë i gjakut.

“Bazuar në punën e mëparshme, ne e dinim që hipertensioni në mënyrë të pavarur kontribuon në rezultate të dobëta të COVID-19. Ne gjithashtu e dinim se shumë pacientë me hipertension gjithashtu marrin disa ilaçe kardiovaskulare ”, pohuan shkencëtarët.

"Nëse pacientët që marrin [ilaçe] për shkak të hipertensionit kanë rezultate të dobëta, ju mund të mos jeni në gjendje të tregoni nëse rezultatet e dobëta janë për shkak të hipertensionit."

Kur grupi ndau ndikimet e ilaçeve nga ndikimet e presionit të lartë të gjakut, ata zbuluan se ilaçet kardio nuk kishin të bënin me një ndjeshmëri më të madhe ose të zvogëluar ndaj infeksionit SARS-CoV-2, sëmundje serioze ose mundësinë e shtrimit në spital.

Në realitet, marrja e këtyre ilaçeve tregoi se uli mundësinë e largimit nga COVID-19 tek individët me hipertension.

Ky hulumtim mbështet kërkimet e mëparshme, të cilat rekomandojnë që ilaçet e zemrës të jenë të sigurta për ata që rrezikojnë nga COVID-19, sipas Dr. Edo Paz, një cardiologist si dhe nënkryetar i shtetit të klinikës në K Health, një ofrues i shërbimit elektronik të kujdesit shëndetësor.

“Studimi aktual tregon se ACE frenuesit dhe ARB nuk shkaktojnë rezultate më të këqija në infeksionin COVID. Rezultatet më të këqija që shihen tek pacientët me diabet dhe hipertension kanë të bëjnë me vetë sëmundjet themelore dhe jo me ilaçet që përdoren për t’i trajtuar ato ”.

Prof Chico informoi MNT, "Gjetjet e studimit janë qetësuese dhe theksojnë rëndësinë e vazhdimit të marrjes së ilaçeve të përshkruara kardiovaskulare".

Dr Paz ritheksoi këto rekomandime:

“Meqenëse nuk ka prova bindëse të dëmtimit nga këto ilaçe, por prova jashtëzakonisht të forta se ilaçet çojnë në përmirësimin e rezultateve në sëmundjet e përmendura më lart, pacientët që marrin këto ilaçe duhet të vazhdojnë ta bëjnë këtë nëse mjeku ose ofruesi i kujdesit shëndetësor nuk u thotë ndryshe. ”

Për azhurnime të drejtpërdrejta për avancimet më të fundit në lidhje me koronavirusin unik si dhe COVID-19, klikoni të drejtë këtu