Zyrtarët shëndetësorë paralajmërojnë mbi melanomën ndërsa nxehet vera: Si të parandaloni kancerin vdekjeprurës të lëkurës


Melanoma është një nga kanceri më i dëmshëm i lëkurës për faktin se mund të përhapet në përbërës të ndryshëm të trupit, të përbërë nga organe thelbësore të trupit, thonë zyrtarët e shëndetësisë

Kayla Rivas By Kayla Rivas |

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Kimikati që shkakton kancer gjendet në disa kremë dielli: Studimi Video

Kimikati që shkakton kancerin, i vendosur në disa blloqe dielli: Studimi

Dr Marc Siegel shprehet 'kjo është një telefonatë zgjimi në lidhje me një përbërës aktiv' në 'America Reports'

Zyrtarët shëndetësorë të Nju Jorkut lëshuan paralajmërime për melanomën, llojin më të rrezikshëm të kancerit të lëkurës, përmes rrjeteve sociale të mërkurën ndërsa pronarët e shtëpive shkojnë në ambiente të jashtme nën rrezet e diellit të verës.

"Kanceri i lëkurës më së shpeshti zhvillohet në lëkurën e ekspozuar ndaj rrezatimit ultraviolet (rrezeve) ultraviolet të diellit (rrezet), por kanceri i lëkurës mund të ndodhë kudo në trup", sipas Departamentit të New York-ut të Shëndetit Lloji i kancerit të lëkurës përbëhet nga baza, skuamoze si si dhe melanoma, e fundit e cila konsiderohet më e dëmshme për shkak të aftësisë së saj për tu përhapur në vende të tjera të trupit.

Kufizimi i ekspozimit të drejtpërdrejtë ndaj rrezeve UV nga rrezet e diellit, ndriçuesit e diellit si dhe shtretërit e rrezeve mund të ndihmojnë në parandalimin e disa qelizave të kancerit të lëkurës, deklarojnë zyrtarët shëndetësorë, duke mbajtur parasysh që ekspozimi i drejtpërdrejtë UV stimulon deri në 90% të keqdashjeve kanceroze. Veprime të tjera parandaluese konsistojnë në veshjen e rrobave të sigurisë, syzeve të diellit, bllokut të diellit të identifikuar "spektër të gjerë" me një minimum prej SPF 15, parandalimin e rrezeve të diellit në orët e pikut si dhe përputhjen me veprimet parandaluese gjithashtu në ditë të zymta.

Kanceri vdekjeprurës i lëkurës deklaron gati 500 banorë të Nju Jorkut çdo vit, me mbi 4,000 pronarë shtëpish të identifikuar me melanoma çdo vit, për numra të nisur në 2019. Sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve si dhe Parandalimin (CDC), melanoma fillon në qelizat që gjenerojnë ngjyrosjen e lëkurës , ose melanocitet.

"Kur lëkura ekspozohet në diell, melanocitet bëjnë më shumë pigment dhe bëjnë që lëkura të errësohet", sqaron firma, më vonë duke përfshirë, "Me kalimin e kohës, dëmtimi UV shtohet, duke çuar në ndryshime në strukturën e lëkurës, plakjen e parakohshme të lëkurës dhe ndonjëherë kanceri i lëkurës. Rrezet UV gjithashtu kanë qenë të lidhura me gjendje të syve të tilla si kataraktat. ”

“Rreziku i melanomës rritet me kalimin e moshës, por gjithashtu gjendet edhe tek të rinjtë. Në fakt, është një nga kanceret më të zakonshëm tek njerëzit më të vegjël se 30 (veçanërisht gratë më të reja) ”, sipas NYDOH.