Sindroma Guillain-Barré raportohet në pak marrës të vaksinës Johnson & Johnson: Cili është çrregullimi i rrallë nervor?

Çrregullimi ndodh kur sistemi imunitar i një personi dëmton nervat përmes inflamacionit, duke nxitur dobësinë e muskujve dhe në disa raste të rënda, paralizën

Kayla Rivas By Kayla Rivas |

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Titujt kryesorë të Fox News Flash për 12 korrik Video

Titujt kryesorë të Fox News Flash për 12 korrik

Titujt kryesorë të Fox News Flash janë këtu. Shikoni se çfarë klikon në.com.

Një paralajmërim i ri nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) mbi një rrezik të ngritur të një çrregullimi të rrallë nervi autoimun midis një fraksioni të vogël të marrësve të vaksinave Johnson & Johnson COVID-19 ka ngjallur shqetësim: Çfarë është sindroma Guillain-Barré?

FDA PARALAJMRON P ONR POTENCIAL JOHNSON & JOHNSON COVID-19 LIDHJA E Vaksinës për çrregullim të rrallë

Sindroma Guillain-Barré (GBS) ndodh kur sistemi imunitar dhe inflamacioni i një personi dëmton nervat, nxit dobësinë e muskujve dhe në disa raste të rënda, paralizën, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).  Isshtë një çrregullim i rrallë neurologjik që vlerësohet të prekë 3,000 deri 6,000 Amerikanë në vit, sipas FDA.

Shkaktarët e sindromës përfshijnë infeksionin e fundit të frymëmarrjes ose gastrointestinal javë para simptomave, ose infeksione të tjera virale si gripi dhe virusi Zika. Simptomat e para zakonisht përfshijnë dobësi dhe ndjesi shpimi gjilpërash në ekstremitete, sipas Klinikës Mayo, e cila vëren se nuk ka kurë të njohur dhe një shkallë të vlerësuar të vdekshmërisë që varion nga 4% në 7%. Trajtimi zakonisht kërkon shtrimin në spital dhe përfshin shkëmbimin e plazmës dhe infuzionet e antitrupave për të lehtësuar simptomat dhe për të ndihmuar në përshpejtimin e shërimit.

Simptomat mund të zgjasin për disa javë deri në vite, dhe ndërsa shumica do të vazhdojnë të shërohen plotësisht, disa kanë mbetur me dëmtime të përhershme nervore. 

"Shumë rrallë, njerëzit kanë zhvilluar GBS në ditë ose javë pas marrjes së vaksinave të caktuara", thotë CDC. FDA në veçanti vëren se çrregullimi është vërejtur me ritme të rritura me vaksina të caktuara sezonale të gripit dhe një vaksinë që synon të parandalojë herpesat.

Paralajmërimi i fundit nga FDA këshillon që të kërkohet kujdes i menjëhershëm mjekësor mbi simptomat pas vaksinimit si "dobësi ose ndjesi shpimi gjilpërash (veçanërisht në këmbë ose duar) përkeqësim ose përhapje në pjesë të tjera të trupit, vështirësi në këmbë, vështirësi në lëvizjet e fytyrës duke përfshirë të folurit përtypje ose gëlltitje, shikim të dyfishtë ose paaftësi për të lëvizur sytë, ose vështirësi në kontrollin e fshikëzës ose funksionimin e zorrëve. ”

Paralajmërimi vjen pasi rreth 100 raporte paraprake të rasteve Guillain-Barré ndodhën në një sfond prej rreth 12.5 milion doza Johnson & Johnson të administruara, tha FDA në një deklaratë të hënën. Nga gjithsej, 95 raste ishin serioze dhe përfshinin shtrimin në spital, me një të raportuar vdekjen. Sidoqoftë, FDA nuk arriti të krijonte një lidhje shkakësore midis vaksinës dhe çrregullimit të rrallë.

"Megjithëse provat në dispozicion sugjerojnë një lidhje midis vaksinës Janssen dhe rritjes së rrezikut të GBS, është e pamjaftueshme për të krijuar një lidhje shkakësore," lexon deklarata, duke shtuar më vonë, "E rëndësishme, FDA ka vlerësuar informacionin e disponueshëm për Janssen COVID- 19 Vaksina dhe vazhdon të gjejë përfitimet e njohura dhe të mundshme tejkalojnë qartë rreziqet e njohura dhe të mundshme. "