Marrja më e madhe e drithërave mund të zvogëlojë faktorët e rrezikut kardiovaskular

sanduiç me drithëra

  • Studiuesit në të vërtetë kanë zbuluar se individët që konsumojnë edhe më shumë drithëra në të vërtetë kanë një rrezik të zvogëluar të gjendjes kardiovaskulare (CVD).
  • Megjithatë, ka shumë më pak studim kërkimor që kontrollon ndikimin e marrjes së grurit të plotë në indikacionin shumë të hershëm të CVD.
  • Studimi ekzistues i kërkimit gjen një organizatë midis individëve që konsumojnë edhe më shumë drithëra, si dhe procedura të zgjeruara të këtyre indikacioneve shumë të hershme.
  • Studiuesit gjithashtu zbuluan një organizatë ndërmjet individëve që konsumojnë edhe më shumë drithëra të lëmuar, si dhe u përkeqësuan procedurat e indikimit shumë të hershëm të CVD.

Studiuesit në të vërtetë kanë treguar një organizim në mes të marrjes edhe më të drithërave të plota, si dhe procedurave të zgjeruara të faktorëve të rrezikut për CVD.

Në studimin kërkimor, i cili shfaqet në Journal of Nutrition, shkencëtarët gjithashtu zbuluan një organizatë në mes të konsumimit të drithërave shumë më të lëmuar, si dhe procedurave edhe më të këqija të disa prej këtyre faktorëve të rrezikut.

Kërkimet për furnizim me prova shtesë se marrja e përmirësuar e drithërave ka përparësi Wellness.

Gjendja kardiovaskulare

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), CVDs «janë shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën». Në vitin 2019, gati 18 milion individë ndërruan jetë si rezultat i CVD - pjesa më e madhe ose nga goditja në tru ose sëmundjet kardiovaskulare.

Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve si dhe Parandalimin (CDC) mbajnë në mend se në Shtetet e Bashkuara, një individ kalon nga CVD çdo 36 sekonda, duke përbërë 1 fatalitet në çdo 4.

Për të shmangur CVD, CDC rekomandon që një individ parandalon pirjen e cigareve, parandalon dhjamosjen si dhe problemet me peshën, si dhe mbetet fjalë për fjalë energjik. CDC gjithashtu rekomandon që një individ duhet të konsumojë një plan diete sa më të shëndetshëm dhe të ekuilibruar sa më të realizueshëm.

Një vlerësim i vitit 2015 tregoi që konsumimi i një plani diete shumë më të shëndetshëm - i përbërë nga akoma më shumë fruta, perime, drithëra, perime, peshk, yndyrë, si dhe mish pule - mund të zvogëlojë rrezikun e një individi për CVD me një të tretën.

Më posaçërisht, shkencëtarët në të vërtetë kanë zbuluar prova thelbësore për ndikimet e dobishme të konsumimit edhe më të drithërave të plota. Kjo minimizon rrezikun e CVD, si dhe fatalitetin si rezultat i qelizave kancerogjene, gjendjes së frymëmarrjes, gjendjes ngjitëse, si dhe vdekjes me të gjitha shkaqet.

Sidoqoftë, ka pasur në të vërtetë shumë më pak studim kërkimor që kontrollon partneritetin midis marrjes së grurit të plotë, si dhe indikacionin shumë të hershëm të CVD.

Këto indikacione shumë të hershme konsistojnë në zonën e belit të një individi, presionin e lartë të gjakut, shkallët e mos ngrënies së lipoproteinës me densitet të lartë plazmatik (HDL), ose kolesterolit "të mirë", trigliceridit plazmatik, si dhe sheqerit në gjak.

Mbi 3,000 individë

Shkencëtarët kryen këtë studim kërkimor për të zbuluar organizimin në mes të konsumimit të drithërave, si dhe indikacionin shumë të hershëm të CVD.

Shkencëtarët përdorën informacionin nga Studimi i Zemrës Framingham, një studim kërkimor afatgjatë i kryer nga National Heart, Mung, si dhe Blood Institute (NHLBI), i cili filloi në 1948. Shkencëtarët përdorën informacionin nga Offspring Cohort të studimit kërkimor, i cili filloi në 1971 si dhe përfundoi në 2104.

Rreth çdo 4 vjet, individët në Grupin e Pasardhësve ofruan historinë e tyre të çështjes për shkencëtarët, si dhe ndërmorën një ekzaminim të përbashkët fizik. Në ciklin e 5-të të provimeve, duke filluar nga viti 1991, individët gjithashtu ofruan informacion mbi planin e tyre të dietës.

Studiuesit harruan individët që kishin diabet mellit në standard, si dhe ata që nuk ofronin informacion ushqyes për 2 ose edhe më shumë vlerësime të njëpasnjëshme. Kjo la një dimension shembull prej 3,121 individësh.

Individët përfunduan një grup pyetjesh të rregullsisë ushqimore, duke i lejuar shkencëtarët të identifikonin sasinë e drithërave të plota që morën.

Faktorë të zvogëluar të rrezikut

Shkencëtarët zbuluan se individët që morën sasinë më të vogël të kokrrave të plota balancuan një rritje prej 1 inç (në) në zonën e tyre të belit ndërmjet vlerësimeve të tyre 4-vjeçare.

Në krahasim, individët që morën një nga drithërat më të plota thjesht ekuilibruan një rritje prej 0.5 për qind në zonën e tyre të belit.

Individët që morën sasinë më të vogël të drithërave të plota patën një rritje shumë më të konsiderueshme në presionin e lartë sistolik të gjakut si dhe në shkallët e nivelit të sheqerit në gjak sesa individët që morën sasinë më të mirë të drithërave, individualisht në zonën e belit.

Sipas Dr. Nicola McKeown, shkrimtar i moshuar, si dhe ekuivalent i studimit kërkimor, si dhe një studiues në Ekipin e Epidemiologjisë Ushqyese në Qendrën e Kërkimit të Ushqimit Njerëzor Jean Mayer USDA mbi Plakjen në Universitetin Tufts, MA, "gjetjet tona sugjerojnë që të hahet i plotë ushqimet me drithëra si pjesë e një diete të shëndetshme sjell përfitime shëndetësore përtej thjesht ndihmës për të humbur ose mbajtur peshë ndërsa plakemi. ”

“Në fakt, këto të dhëna sugjerojnë se njerëzit që hanë më shumë drithëra janë më të aftë të mbajnë sheqerin në gjak dhe presionin e gjakut me kalimin e kohës. Menaxhimi i këtyre faktorëve të rrezikut ndërsa plakemi mund të ndihmojë në mbrojtjen nga sëmundjet e zemrës. ”

Sipas Dr. Caleigh Sawicki, që i shtohet studimit kërkimor si përbërës i argumentimit të saj të doktoratës në Tufts, ka shumë arsye që drithërat mund të jenë të dobishme për shëndetin kardiovaskular të një individi.

“Prania e fibrave dietike në drithërat mund të ketë një efekt ngopës dhe magnezi, kaliumi dhe antioksidantët mund të kontribuojnë në uljen e presionit të gjakut. Fibrat e tretshme, në veçanti, mund të kenë një efekt të dobishëm në thumba të sheqerit në gjak pas vaktit, "pohoi Dr. Sawicki.

Dr Sawicki beson se duhet të ketë shumë më shumë studime kërkimore për të kuptuar posaçërisht pse drithërat janë të dobishëm - si dhe saktësisht se si të sigurohen individë që të konsumojnë edhe më shumë prej tyre.

"Hulumtimi ynë po kontribuon në sasinë e madhe të të dhënave vëzhguese për të treguar se marrja më e lartë e drithërave është e lidhur me përmirësimin e shëndetit. Por ka akoma shumë gjëra që nuk i dimë për mekanizmat që qëndrojnë pas mënyrës se si drithërat mund të ndikojnë në shëndetin ”, pohoi Dr. Sawicki.

"Mund të jetë fibra në drithërat, ose mund të jetë një nga shumë elementë të tjerë ushqyes ose polifenole - ose të gjithë ata që punojnë së bashku!"

“Një sfidë tjetër e madhe është, natyrisht, fakti që njerëzit të kalojnë nga ushqimet e rafinuara në ato me drithëra. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht pengesën për të konsumuar më shumë ushqime me drithëra. "

Sipas Dr. McKeown, rritja e drithërave, si dhe ulja e kokrrave të lëmuara është veçanërisht thelbësore për një grup të SH.B.A.-së.

"Një amerikan mesatar konsumon rreth pesë porcione kokrra të rafinuara çdo ditë, shumë më tepër sesa rekomandohet, prandaj është e rëndësishme të mendoni për mënyrat për të zëvendësuar drithërat e rafinuar me drithëra gjatë gjithë ditës tuaj."

"Për shembull, ju mund të konsideroni një tas me drithëra të plota në vend të një tigan me miell të bardhë për mëngjes dhe zëvendësimin e vakteve të drithërave të rafinuar, entreave dhe enëve anësore me opsionet e drithërave."

"Ndryshimet e vogla në rritje në dietën tuaj për të rritur marrjen e drithërave do të bëjnë një ndryshim me kalimin e kohës," pohoi Dr. McKeown.

Edukimi dhe mësimi publik

Për Dr McKeown, sugjerimet kryesore të Wellness kërkojnë të mbeten për të reklamuar avantazhet e marrjes së akoma më shumë drithërave në planin e dietës.

"Në SH.B.A., rekomandimi aktual është të bësh gjysmën e grurit që merr grurë të plotë (pra tre ose më shumë racione në ditë), dhe në fakt, që nga viti 2005, ka pasur një rekomandim të bazuar në ushqim për drithërat".

"Ndoshta, ndërsa zhvillohet udhëzimi dietik, duhet të vihet një theks më i madh në zëvendësimin e drithërave të rafinuar me drithëra të plota, dhe një komunikim më të madh mbi vetitë unike ushqyese të llojeve të ndryshme të drithërave të plota", informoi Dr. McKeown "Detonic.shop".

Njerëzit gjithashtu kërkojnë informim në lidhje me përzgjedhjen e drithërave të plota që janë në dispozicion, sipas Dr. McKeown.

"Nëse i kërkoni një personi laiperson të rendisë të gjitha llojet e frutave ose perimeve në dispozicion për t'u ngrënë, do të merrni më shumë se një duzinë të listuar, jam i sigurt - pavarësisht nëse personi i ha ose jo!"

“Por unë jam shumë i sigurt se do të ishte një sfidë për njerëzit që të identifikonin ushqime me drithëra përtej bukëve, makaronave dhe drithërave në mëngjes. Pra, ekziston akoma një sasi e mirë e edukimit të konsumatorit që duhet të ndodhë për drithërat ", mbajti në mend Dr McKeown.